Ανάμεσα στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και δύο παιδιά, η 6χρονη από την Κρήτη, η οποία μάλιστα νοσούσε και από σταφυλοκοκκική πνευμονία, και ένα βρέφος, που έχασε τη ζωή του αυτή την εβδομάδα και έπασχε από υποκείμενο νόσημα.
Συνολικά εννέα παιδιά έχουν χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ εξαιτίας της εποχικής γρίπης. Από αυτά, σήμερα παραμένουν δύο στις Εντατικές, ενώ ο συνολικός αριθμός των ατόμων που παραμένουν σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 60.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσίασε χθες το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε συνέντευξη Τύπου, μέχρι και την περασμένη Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, είχαν καταγραφεί 173 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων οι 165 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Επίσης, καταγράφηκαν 37 θάνατοι μέχρι και την περασμένη Κυριακή. Ακολούθησαν όμως η 6χρονη και ένα ακόμη βρέφος, περιστατικά επιβεβαιωμένα από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που όμως δεν πρόλαβαν να καταγραφούν στο επιδημιολογικό δελτίο που εκδίδει. Επομένως, τα θανατηφόρα κρούσματα είναι τουλάχιστον 39, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι όσο περνούν οι ημέρες τόσο αυξάνονται.
Κατέληξε 45χρονος
Ηδη χθες έγινε γνωστό ότι κατέληξε 45χρονος στα Χανιά που έπασχε από Η1Ν1. Ανήκει όμως στα περιστατικά που είναι υπό επιβεβαίωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να προσμετρηθεί σε όσα επιπλέον καταγραφούν μέχρι και μεθαύριο, Κυριακή.
Και τα 37 επισήμως καταγεγραμμένα θανατηφόρα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Από το σύνολο των ατόμων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, μόλις το 15%, δηλαδή οι 24, ήταν εμβολιασμένοι.
Οπως τονίστηκε από τους ειδικούς κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο εμβολιασμός για τον ευπαθή πληθυσμό συστήνεται ακόμη και τώρα, παρόλο που η ενδεδειγμένη περίοδος εμβολιασμού είναι ο μήνας Οκτώβριος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, για φέτος εισήχθησαν 2,2 εκατομμύρια εμβόλια ενώ 50.000 δόσεις εμβολίων εξασφαλίστηκαν αυτή την περίοδο λόγω της έξαρσης στην οποία βρίσκεται η εποχική γρίπη και αναμένεται να είναι διαθέσιμα τις επόμενες ημέρες.
Μάλιστα, ο κ. Μπασκόζος ανέφερε ότι τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας (Νοέμβριος 2018) δείχνουν πως οι ανενεργές κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 63, στοιχείο εντελώς αντίθετο με τις αιτιάσεις των συλλόγων γιατρών και εργαζομένων που κάνουν λόγο για 150 κλειστές ΜΕΘ. Οι λειτουργούσες κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τον κ. Μπασκόζο, ανέρχονται σε 552.
Οπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ειδικών του ΚΕΕΛΠΝΟ, νοσεί συνολικά από τη γρίπη το 10-15% του πληθυσμού.
Επικρατών τύπος για τη φετινή περίοδο είναι ο Η1Ν1 της γρίπης Α, τύπος ιδιαίτερα «βαρύς», με υψηλά φορτία νοσηρότητας.
Στο μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να βρίσκεται η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών Υγείας, παρόλο που κρίνεται απαραίτητη. Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018 η εμβολιαστική κάλυψη γιατρών και νοσηλευτών είχε φτάσει τα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στο 28% για τα δημόσια νοσοκομεία και στο 35-40% για τα Κέντρα Υγείας και τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Συνεπώς είναι καλύτερη η εικόνα εμβολιασμού των επαγγελματιών Υγείας σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]