Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μόνο μέσα σε μία εβδομάδα άλλα 30 άτομα με γρίπη χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Παράλληλα, καταγράφηκαν ακόμη δύο θάνατοι σε μία εβδομάδα, με τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της εποχικής γρίπης να ανέρχεται πλέον σε έξι, σε σχέση με τους τέσσερις που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση και επικρατών τύπος είναι ο Α (Η1Ν1), το λεγόμενο και πανδημικό στέλεχος.
Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου καταγράφηκαν συνολικά 65 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 64 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν και έξι θάνατοι, οι πέντε από τους οποίους νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ ο ένας όχι.
Ηλικίες
Από το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, μόλις οι εννέα ήταν εμβολιασμένοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πλειονότητά τους αυτά τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί σε άτομα ηλικίας 60 έως 69 ετών, με επιβαρυμένο ιστορικό και επομένως … επιβεβλημένο το αντιγριπικό εμβόλιο. Αξιοσημείωτος αριθμός κρουσμάτων αφορά και σε άτομα ηλικίας 25 έως 55 χρόνων, χωρίς κάποιο πρόβλημα υγείας.
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η λίστα αναμονής για κρεβάτι ΜΕΘ το βράδυ της Τετάρτης έφτασε τα… 60 άτομα. «Οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής πολλαπλασιάζονται. Στο φαινόμενο αυτό, πέρα των λιγοστών κλινών ΜΕΘ που λειτουργούν, συμβάλλει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας. Παρατηρείται φέτος το φαινόμενο νέοι άνθρωποι με λοιμώξεις να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ», αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.
Η ίδια καταγγέλλει ότι τρεις από τους ασθενείς που βρίσκονταν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης στη λίστα αναμονής για κρεβάτι Εντατικής περίμεναν πάνω από πέντε ημέρες. Μάλιστα, γεμάτες είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες είναι συμβεβλημένες με το Δημόσιο.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στο νοσοκομείο «Αττικόν» εξακολουθεί να είναι η ίδια. Από την Τετάρτη έως και χθες το πρωί, ημέρα γενικής εφημερίας, εξετάστηκαν 900 ασθενείς. Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, πραγματοποιήθηκαν 212 εισαγωγές και οι ώρες αναμονής για εξέταση ξεπερνούσαν τις έξι. Συνολικά, 659 ασθενείς νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους και 122 σε ράντζα.
Σύσκεψη για τα ράντζα
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πραγματοποίησε σύσκεψη για την κατάσταση με τα ράντζα που διαμορφώνεται στα δημόσια νοσοκομεία. Οπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα ώστε να δοθεί οριστική λύση σε αυτή τη δυσλειτουργία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, κατά το υπουργείο Υγείας, χρειάζεται ενίσχυση των ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) με ειδικευμένους γιατρούς. Επίσης, απαιτείται ενίσχυση του «φίλτρου» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) μέσω της 24ωρης λειτουργίας περισσότερων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]