Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δίωξη κατά του Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της ELFE

Αποκλειστικό: Παραίτηση βόμβα από την Αρχή για το ξέπλυμα

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Στο προσκήνιο έρχεται και πάλι η «προβληματική» ELFE συμφερόντων Λαυρεντιάδη, καθώς ασκήθηκε νέα κακουργηματική δίωξη στον ίδιο αλλά και σε ακόμη τέσσερις στενούς του συνεργάτες.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός σε απάτη που αφορά στη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρίες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την Alpha Bank.

Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:

– απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Δημοσίου,

– καταδολίευση δανειστών κατ’ εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και

– ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ως φυσικοί αυτουργοί των ανωτέρω αδικημάτων κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιριών ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο της Δικαιοσύνης το 2016 όταν η τράπεζα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά με την οποία κατήγγειλε ως μεθόδευση την… επίμαχη μεταβίβαση ώστε η ELFE να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο και το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής για να καταβάλει τα χρέη της στην τράπεζα, με τις εταιρίες ωστόσο που είχαν την επιχειρηματική δραστηριότητα να διατηρούν τα κέρδη χωρίς να έχουν την υποχρέωση καταβολής χρεών.

Η ΔΕΠΑ

Η ELFE φυσικά δεν απασχολεί για πρώτη φορά τις δικαστικές αρχές καθώς η προηγούμενη εμπλοκή της σχετιζόταν με χρέη που ξεπερνούν τα 115 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν η δεύτερη, με τη νέα διοίκηση, κατέθεσε μήνυση κατά του Λαυρεντιάδη, κατηγορώντας τον για συνειδητή προσπάθεια να επαυξήσει με διάφορες μεθοδεύσεις την περιουσιακή ζημία της ΔΕΠΑ.

Λίγο καιρό αργότερα και αφού ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης απομάκρυνε από το… τιμόνι τον Θοδωρή Κιτσάκο, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της ELFE αλλά και μεγαλοστέλεχος άλλων εταιριών του Λαυρεντιάδη, άρχισαν τα προβλήματα.

Ο κ. Κιτσάκος, που έμαθε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε, αποφάσισε να μιλήσει προκαλώντας πολιτική σύγχυση. Μεταξύ άλλων, ο πρώην διευθύνων της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών.

Ωστόσο, αργότερα «έκαψε» επτά υπουργούς αφού, όπως είπε, γνώριζαν τα πάντα ενώ το μοναδικό μέλημά τους ήταν να μη διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στην εταιρία που χρωστούσε αλλά δεν πλήρωνε.

Για το θέμα των επιταγών ο υπουργός ΠΕΝ είχε σημειώσει ότι γίνονταν δεκτές, μετά από δικαστική απόφαση, η οποία απαγόρευσε στη ΔΕΠΑ να εισπράττει το 50% των οφειλών σε μετρητά και το υπόλοιπο σε επιταγές.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη τα περί μαύρου χρήματος «είναι άνευ αντικειμένου ενώ ουδέποτε μπήκε σε ουσιαστική συζήτηση το σχέδιο για διαγραφή των χρεών της ELFE με ανταλλαγή ακινήτων της εταιρίας». Παράλληλα, είχε πει ότι οι μέτοχοι προσπάθησαν να αυστηροποιήσουν το σύστημα πληρωμών, όμως το δικαστήριο δεν το αποδέχθηκε.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Zητά να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το προσωπικό

Εταιρικός Μετασχηματισμός Alpha Bank και Προσωπικά Δεδομένα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Alpha Bank: Ψηφιακά έγινε το 91% των συναλλαγών το πρώτο εξάμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Ενοχή για Λαυρεντιάδη και για Proton Bank πρότεινε η εισαγγελέας

Τώρα οι κάρτες Visa και Mastercard της Alpha Bank, στο Αpple Ρay – Ο εύκολος και ασφαλής τρόπος συναλλαγών με το iPhone ή το Apple Watch

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα Άρθρα 12 έως 14 του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Alpha Bank: Σε τεχνικό πρόβλημα οφείλεται η μαζική αποστολή SMS στους πελάτες της τράπεζας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η ανακοίνωση της Alpha Bank για τη μαζική αποστολή SMS σε πελάτες για συναλλαγές που δεν είχαν κάνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Εμάς δεν μας κρατάει κανένας…»

Kon