Σύμφωνα με πηγές της δημοτικής αρχής, μία βλάβη στο μηχανογραφικό σύστημα, που παρουσιάστηκε περί τα μέσα Δεκεμβρίου, είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση στη χορήγηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ, η οποία, όμως, συνεχίζεται έως και σήμερα.
«Για 15 ημέρες το σύστημα ήταν εκτός λειτουργίας. Αυτό είχε ως συνέπεια να μαζευτεί ένας μεγάλος όγκος εκκρεμών αιτήσεων, που υπολογίζονται σε 270», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο» και συνεχίζουν: «Κάθε ημέρα δεχόμαστε περίπου 30 σχετικά αιτήματα. Επομένως απαιτείται χρόνος, για να ικανοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, εκτίμησή μας είναι ότι το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί εντός 15ημέρου».
Ακύρωση συμφωνιών
«Ψάχνω αγοραστή τα τελευταία πέντε χρόνια και τώρα που κατάφερα να κλείσω μία συμφωνία, έρχεται ο Δήμος να μου βάλει… τρικλοποδιά». Αυτό τονίζει στον «Ελεύθερο Τύπο» δημότης, ο οποίος επιθυμεί να μεταβιβάσει το ακίνητο που κατέχει στην περιοχή, αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν έως και σήμερα να μην του έχουν χορηγήσει το επίμαχο έγγραφο.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως προκύπτει από σχετική διάταξη, προκειμένου να συνταχτεί συμβόλαιο μεταβίβασης ακινήτου απαιτείται βεβαίωση του Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας.
«Η βεβαίωση για τη μη οφειλή του ΤΑΠ κρίνεται απαραίτητη, καθώς παρέχει στους Ο.Τ.Α. δικλείδα ασφαλείας για την είσπραξη θεσμοθετημένου υπέρ αυτών εσόδου, όταν αυτή δεν διασφαλίζεται μέσω της είσπραξής του από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, οι πολίτες, οι οποίοι προβαίνουν στην αγορά ή στην πώληση ακινήτου, γνωρίζουν την οφειλή που φέρει το ακίνητο», επισημαίνεται και προστίθεται:
Μαρκόπουλο: Βίντεο ντοκουμέντο από τις κινήσεις των δραστών λίγο πριν τη δολοφονία του 5χρονου
«Σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου οι πωλητές οφείλουν να προσκομίζουν στον συμβολαιογράφο βεβαίωση του οικείου Ο.Τ.Α., στην περιφέρεια του οποίου κείται το ακίνητο, από την οποία να προκύπτει ότι δεν οφείλεται τέλος ακίνητης περιουσίας, άλλως το συμβόλαιο μεταβίβασης είναι άκυρο, ελέγχεται δε ο συμβολαιογράφος που το συνέταξε».
«Εχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από τότε που έκανα την αίτηση και ακόμη περιμένω», συνεχίζει ο καταγγέλλων, εκφράζοντας, παράλληλα, τον φόβο πως η καθυστέρηση – πέραν της ταλαιπωρίας – θέτει εν κινδύνω το deal αυτό καθαυτό. «Γιατί αυτός που ενδιαφέρεται να αγοράσει να περιμένει πότε οι υπηρεσίες του Δήμου Νέας Σμύρνης θα αποφασίσουν να χορηγήσουν τον ΤΑΠ και να μην αναζητήσει ακίνητο σε έναν όμορο Δήμο, ο οποίος ολοκληρώνει τη συγκεκριμένη διαδικασία εντός διημέρου», τονίζει.
Στο μεταξύ, αποτρεπτικά για τον αγοραστή θα μπορούσε να λειτουργήσει και το γεγονός ότι εξαιτίας της καθυστέρησης θα πρέπει να πληρώσει αυξημένο φόρο μεταβίβασης. Κι αυτό γιατί από τις αρχές του 2019 έχουν τεθεί σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες, εκτοξεύοντας τον επίμαχο φόρο έως και 30%. «Σε αρκετές ζώνες της Νέας Σμύρνης οι τιμές καταγράφουν αύξηση. Γιατί, λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος να δεχθεί να επιβαρυνθεί επιπλέον, αφού δεν κατατέθηκε έγκαιρα το συμβόλαιο μεταβίβασης», καταλήγει.
Επιπτώσεις
Παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς του Δήμου για άμεση αποκατάσταση του προβλήματος, πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν τις επιπτώσεις που είχε το «πάγωμα» των επίμαχων μεταβιβάσεων στα έσοδα του Δημοσίου. «Μολονότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί το ακριβές κόστος, είναι σαφές πως 270 αγοραστές θα μπορούσαν να είχαν πληρώσει φόρο, ο οποίος υπολογίζεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας», εξηγούν και προσθέτουν: «Εάν εμείνουν στην αγοραπωλησία έχει καλώς, καθώς κάποιοι θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο. Εάν, όμως, αναδιπλωθούν, τότε μιλάμε για σημαντική απώλεια».
Αξίζει να επισημανθεί πως, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018 τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 221,36 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 37% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, που είχαν διαμορφωθεί σε 161,34 εκατ. ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]