Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, το ΥΠΕΝ περιμένει να ολοκληρωθεί (8 Ιανουαρίου) η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα που εντοπίζουν φορείς και πολίτες και σε δεύτερο χρόνο πρόκειται να επεξεργαστεί τη λύση με την οποία θα συμπεριλαμβάνονται και όσοι βρέθηκαν εκτός εξαιτίας της ασυνέπειας των δημάρχων τους.
Οι δήμοι που δεν προέβησαν σε καμία οριοθέτηση είναι οι: Αγίου Ευστρατίου, Επιδαύρου, Ιεράπετρας, Κάσου, Μεγίστης, Οροπεδίου Λασιθίου, Παξών, Πάργας, Σερίφου, Σητείας, Σικίνου, Τοπείρου και Φολεγάνδρου. Από την άλλη, δήμοι οι οποίοι έχουν εκκρεμότητες και δεν ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους μέχρι 10/9/2018 όπου και ήταν η τελευταία προθεσμία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι οι: Αγίου Νικολάου, Ανάφης, Aνδρου, Αντιπάρου, Aργους – Μυκηνών, Γόρτυνας, Ιητών, Μυκόνου, Ξάνθης, Σκιάθου και Φαιστού.
Οπως μάλιστα αναφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του ΥΠΕΝ στον «Ε.Τ.», ο αντίλογος των εκπρόθεσμων δημάρχων εντοπίζεται κυρίως στο γεγονός της έλλειψης προσωπικού όταν μάλιστα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, έχουν δοθεί οι απαραίτητες παρατάσεις για να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία. Αλλοι ΟΤΑ πάλι υποστηρίζουν πως η περιοχή τους δεν έχει οικιστικές πυκνώσεις, συνεπώς δεν θεώρησαν απαραίτητο να αποστείλουν τα όρια. Αναφορικά με τους δήμους που ναι μεν προχώρησαν αλλά δεν πρόλαβαν ούτε την τελευταία προθεσμία, τονίζουν πως υπήρχε η εκτίμηση ότι αφού δεν είχε αναρτηθεί δασικός χάρτης στην περιοχή τους δεν ήταν ακόμη απαραίτητο να στείλουν τα στοιχεία.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Σε κάθε περίπτωση, οι δημότες των 24 δήμων παραμένουν προς το παρόν στον αέρα και αυτό γιατί οι ασυνεπείς δήμαρχοι που δεν κατέθεσαν τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις «έδεσαν» τα χέρια των πολιτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν – αν δεν ληφθεί και επίσημα νομοθετική ρύθμιση – σε υποβολή αντιρρήσεων.
Στο μεταξύ, πάντως, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμα εκδικάσει τον προηγούμενο νόμο, ενώ, όπως αναφέρουν πηγές στον «Ε.Τ.», η διαδικασία ίσως καθυστερήσει περαιτέρω. Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέθεσε τη νέα νομοθέτηση, καθώς το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει ότι ο νόμος Τσιρώνη είναι αντισυνταγματικός.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]