«Στο σχολείο φοιτούν 58 παιδιά από το νησί, τα οποία καθημερινά θα πρέπει να περνάνε 6-7 ώρες σε αυτό το κτίριο», καταγγέλλει η Νικολέτα Σοφίλα, πρόεδρος γονέων και κηδεμόνων του σχολείου. «Πέρσι, ένα κομμάτι τοίχου έπεσε πίσω από την πλάτη μιας μαθήτριας. Λίγα εκατοστά διαφορά και θα είχαμε κάποιο ατύχημα ή δυστύχημα», συνεχίζει.
Το κτίριο στεγάζει από το 1985 το μοναδικό Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού, όμως όπως σημειώνουν γονείς, μαθητές και η διεύθυνση είναι εγκαταλελειμμένο. «Δεν υπάρχουν πολλά σχολεία με θέα τη θάλασσα, όπως το δικό μας. Ομως, πέρα από την ομορφιά του κτιρίου, είναι και πρακτικό το ζήτημα», αναφέρει η διευθύντρια του σχολείου Αντωνία Δεγαΐτα και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νησί που να έχει τις προβλεπόμενες υποδομές για να φιλοξενήσει τη διδασκαλία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μαθητών και γονέων, πρόκειται για «θαύμα» που δεν έχει τραυματιστεί ακόμα κάποιος μαθητής ή καθηγητής. Πριν από λίγα χρόνια, καθώς το κτίριο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση σχεδόν 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια μιας νεροποντής είχε πέσει ένα κομμάτι από το ταβάνι μέσα στην τάξη που διδάσκεται η Γ’ Λυκείου. Ευτυχώς, ήταν Σάββατο βράδυ και κανείς δεν υπήρχε μέσα στο κτίριο. Πριν από λίγους μήνες, λόγω κακοκαιρίας και με 7 μποφόρ στο νησί, ξεκόλλησε ολόκληρο κομμάτι εξωτερικού τοίχου και έπεσε στο προαύλιο. Και πάλι, οι γονείς κάνουν λόγο για καλοτυχία, εφόσον δεν τραυματίστηκε κάποιος από το σχολείο.
Κοροϊδία
Επειτα από εκκλήσεις μέχρι και απειλές από τους γονείς προς την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το δήμο, οι Αρχές, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι πριν από λίγες μέρες, βρήκαν έναν «ευφάνταστο» τρόπο για να διασκεδάσουν την ανησυχία των κατοίκων. Τοποθέτησαν πλαστικό πλέγμα σε μερικά σημεία του κτιρίου, κρίνοντάς τα ακατάλληλα για τη διέλευση μαθητών και καθηγητών. «Πρόκειται για κοροϊδία. Τοποθέτησαν δύο κορδέλες και νομίζουν ότι με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών;», αναρωτιέται η κ. Σοφίλα.
Ο χώρος του σχολείου χαρακτηρίζεται από τους καθηγητές και τους γονείς ως «ξέφραγο αμπέλι». Τα απογεύματα, οι μαθητές μπαίνουν μέσα και παίζουν μπάσκετ στο προαύλιο. Οπως είναι έκδηλο και από τις φωτογραφίες, τα πλαστικά πλέγματα δεν μπορούν να εμποδίσουν κανέναν μαθητή από το να τα περάσει και να βρεθεί στα «επικίνδυνα σημεία» του κτιρίου. Παράλληλα, οι γονείς καταγγέλλουν ότι ακόμα και αυτός ο αποκλεισμός έγινε με «αστεία» κριτήρια, καθώς αποκλείστηκαν τα σημεία που είχαν τις περισσότερες ρωγμές. «Περιμένουμε δηλαδή πότε θα πέσουν κι άλλοι σοβάδες για να αποκλείσουν τελικά όλο το σχολείο», σχολιάζουν.
Μάλιστα, κάποιοι ανησυχούν ότι οι καθυστερήσεις στη μελέτη στατικότητας, η οποία αναμένεται εδώ και 10 χρόνια, θα αναγκάσει τους γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους στην Κάρπαθο για να παρακολουθούν το σχολείο, μιας και δεν υπάρχει άλλο διαθέσιμο κτίριο.
Εμειναν στη μέση…
Μέχρι τη Ρόδο έχουν φτάσει οι γονείς για να διαμαρτυρηθούν στην Περιφέρεια σχετικά με την κατάσταση του σχολείου. Σύμφωνα με τη διεύθυνση, είχαν ξεκινήσει δύο εργολαβίες, μία το 2009 και μία το 2011, οι οποίες ποτέ δεν ολοκληρώθηκαν, ενώ παράλληλα η Περιφέρεια παραδέχτηκε ότι αδυνατεί να μειοδοτήσει διαγωνισμό για τη στατικότητα του κτιρίου.
Οσο για το υπουργείο Παιδείας, φαίνεται ότι μάλλον περιορίζεται σε υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης. Οι επιστολές που έχουν σταλεί από τη Διεύθυνση είχαν ως αποτέλεσμα να επικοινωνήσει υπάλληλος του υπουργείου με το σχολείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση, όμως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
eoikonomidi@e–typos.com