«Δεν ζήτησα παρά μόνο το δίκαιο από το δικαστήριο. Ότι αποφασίσει…», είπε απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Θέλετε χρήματα;», ρώτησε συνήγορος υπεράσπισης για να τον ακούσει να του απαντά «Ζητάω μόνο το δίκιο…».
«Δεν θα δεχόμουν λεφτά ποτέ…», απάντησε ο μάρτυρας στις επίμονες ερωτήσεις της υπεράσπισης σχετικά με το εάν επιχείρησαν να του δώσουν χρήματα μετά την επίθεση προκειμένου να μην προχωρήσει η υπόθεση. «Είπαν , στον Άχμετ ,να τα βρούμε και δεν είπαν συγκεκριμένα για χρήματα», επανέλαβε ο μάρτυρας αναφερόμενος σε περιστατικό που, όπως κατέθεσε, συνέβη ενώ νοσηλευόταν μετά την επίθεση.
Πρόεδρος: Αν ζητούσαν συγγνώμη θα τα βρίσκατε; Για χρήματα μιλήσατε ή όχι;
Μάρτυρας: Δεν μου είπε, ο Άχμετ, τι ακριβώς έγινε. Όταν θα έρθει μπορεί να τον ρωτήσετε… Ζητάω το δίκιο μου από το δικαστήριο.
Ο μάρτυρας αναφερόμενος στην επίθεση επανέλαβε πως «αν πίστευαν ότι είμαι ζωντανός δεν θα είχαν φύγει…», προσθέτοντας πως σκοπός τους ήταν «να σκοτώσουν ανθρώπους. Αφού χτύπησαν εμένα προσπάθησαν να συνεχίσουν κάτω…». Μιλώντας δε για επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών στην Ελλάδα εξέφρασε την πεποίθηση πως γίνονται από τη Χρυσή Αυγή.
Η ένταση χτύπησε κόκκινο όταν συνήγορος υπεράσπισης ρώτησε τον μάρτυρα γιατί μετά την επίθεση που δέχτηκε και ενώ ήταν , όπως λέει , σε άθλια, οικονομική κατάσταση έκανε άλλα δυο παιδιά. «Το θράσος των δολοφόνων…», φώναξε η πολιτική αγωγή. «Το θράσος το δικό σου…», απάντησε η υπεράσπιση και το δικαστήριο διέκοψε για να πέσουν οι τόνοι.
Παιδικά χωριά SOS: 20% των ανηλίκων έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής κακοποίησης
Το αίτημα και η αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων
Αίτημα για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση κατηγορουμένων και από άλλες υποθέσεις προκειμένου να προχωρήσουν, οι μάρτυρες, στη διαδικασία αναγνώρισης όσων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της άγριας επίθεσης σε βάρος Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα, υπέβαλε η υπεράσπιση.
«Πρέπει να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των κατηγορουμένων», τόνισε συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, τονίζοντας απευθυνόμενη στο δικαστήριο: «Να καλέσει το δικαστήριο σας και τους υπόλοιπους κατηγορούμενους ή άσχετα πρόσωπα που θα αναμιχθούν με τους συγκεκριμένους. Αυτό θα συμβάλει στη διακρίβωση της αλήθειας. Αν καθίσουν στο εδώλιο μόνοι τους είναι βέβαιο πως θα πουν ότι τους αναγνωρίζουν». Μάλιστα, η συνήγορος άφησε αιχμές και για παραβίαση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων κατά τη διάρκεια της ανάκρισης καθώς, όπως είπε, οι αναγνωρίσεις προσώπων έγιναν μετά τις απολογίες.
Η εισαγγελέας της έδρας συντάχθηκε με το αίτημα της υπεράσπισης προτείνοντας, μάλιστα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία να κληθούν συνολικά 27 κατηγορούμενοι, από τις υποθέσεις της δολοφονίας Φύσσα και του ΠΑΜΕ.
Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή είπε πως δεν έχει αντίρρηση να γίνει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης υπογραμμίζοντας , ωστόσο, πως δεν υπάρχει πρόθεση να «υφαρπάξει την αναγνώριση κάποιου που δεν είναι ένοχος».
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εδώλιο σήμερα κάθισε ένας μόνο κατηγορούμενος από τους συνολικά 68 στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Πάντως , στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι κατηγορούμενοι οι Αναστάσιος Πανταζής, κατά την δικογραφία πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαρίας και Μάρκος Ευγενικός.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο.