Το υπουργείο Υγείας εισήγαγε τον Μάιο του 2017 το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β στο νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αλλά μόνο για άτομα υψηλού κινδύνου. Δηλαδή σε συγκεκριμένες κατηγορίες παιδιών και ατόμων με παθήσεις όπως ο HIV ή η λειτουργική ασπληνία κ.ά.
Το πρόγραμμα βασίστηκε σε σχετική γνωμοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία έχει αποφανθεί πως τα περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στη χώρα μας είναι πολύ λίγα, σε σύγκριση με το υψηλό δημοσιονομικό κόστος σε περίπτωση αποζημίωσης του εμβολίου από τον ΕΟΠΥΥ.
Οι παιδίατροι υποστηρίζουν πως εάν προκύπτει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, γεγονός που πράγματι ισχύει, όπως λένε, θα πρέπει να μπουν άλλα κριτήρια, περισσότερα από όσα είναι σε ισχύ τώρα, καθώς το τωρινό καθεστώς έχει σχεδόν μηδαμινή συνεισφορά στη μείωση των συνολικών κρουσμάτων και της θνητότητας. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, Κωνσταντίνος Νταλούκας, «θα μπορούσαν, εάν δεν γίνεται να πραγματοποιείται καθολικά το εμβόλιο, να θεσπίσουν κριτήρια για επιλεγμένες ομάδες. Για παράδειγμα, να βάλουν εισοδηματικά κριτήρια. Και να γίνεται το εμβόλιο σε όλα τα παιδιά που δεν αντέχουν οι γονείς τους οικονομικά λόγω υψηλού κόστους να το κάνουν. Γιατί σήμερα δημιουργούνται παιδιά δύο ταχυτήτων. Αυτά που έχουν να πληρώσουν και να κάνουν το εμβόλιο και όσα δεν μπορούν».
Δόσεις
Σήμερα στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί ένα εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β για παιδιά κάτω των δύο ετών. Το εμβόλιο αυτό απαιτεί τρεις δόσεις για παιδιά κάτω των δύο ετών και δύο δόσεις για τα παιδιά άνω των δύο ετών. Η κάθε δόση κοστίζει 105 ευρώ και γίνεται «κολλητά» η μία στην άλλη, δηλαδή ανά δύο ή τρεις μήνες. Είναι εύκολα αντιληπτό ότι για μία μέση οικογένεια που έχει δύο ή τρία παιδιά το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Στη χώρα μας κυκλοφορεί ακόμη ένα εμβόλιο, δύο δόσεων, που είναι πιο φτηνό, δηλαδή γύρω στα 80 ευρώ. Ωστόσο, είναι για παιδιά ηλικίας 10 ετών και πάνω.
Σημειώνεται ότι η μηνιγγίτιδα Β δεν έχει όριο ηλικίας. Τα περισσότερα κρούσματα, πάντως, αφορούν, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, βρέφη μέχρι ενός έτους και η αμέσως επικίνδυνη ομάδα είναι έφηβοι – νεαροί ενήλικες στην ηλικιακή ομάδα 15 – 25 ετών.
Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου έως πέντε θάνατοι κάθε χρόνο. Ωστόσο, τα κρούσματα είναι διαρκή. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το χρονικό διάστημα 2004 – 2017 δηλώθηκαν 1.014 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Το 77,7% των περιστατικών που έγινε προσδιορισμός της οροομάδας οφείλεται στην οροομάδα Β.
Καιρός - Τσατραφύλλιας: «Χιόνια μέχρι το Μον Παρνές» - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα δύο περιστατικών μέσα σε μόλις ένα μήνα. Επρόκειτο για ένα αγοράκι τεσσάρων ετών από τη Νίκαια και ένα κοριτσάκι μόλις 13 μηνών από το Ν. Ηράκλειο, τα οποία νόσησαν και τα δύο τον περασμένο Νοέμβριο. Στην Ελλάδα οι ομάδες μηνιγγίτιδας που κυκλοφορούν είναι εκτός από τη Β, η C, η Y, η W και η Α. Οι τρεις τελευταίες προσβάλλουν μεγαλύτερα παιδιά και τα περιστατικά είναι πολύ λίγα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Οσον αφορά στη μηνιγγίτιδα C, η νόσος έχει σχεδόν εξαλειφθεί με τον εμβολιασμό. Μάλιστα, οι τρεις δόσεις εμβολίου που χορηγούνταν έγιναν πλέον μόνο μία δόση.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στα 12 κράτη- μέλη που το 2015 που αξιολόγησαν την εισαγωγή του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στα εθνικά εμβολιαστικά προγράμματα. Το εμβόλιο εισήχθη πρώτα στο πρόγραμμα δωρεάν εμβολιασμού της Μεγάλης Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2015 και αποζημιώνεται 100% για τα βρέφη κάτω του ενός έτους, που αποτελούν και την ομάδα υψηλότερου κινδύνου. Ακολούθησε η Ιρλανδία στην οποία εισήχθη τον Οκτώβριο του 2016 για την ίδια ομάδα, ενώ η τρίτη χώρα στην οποία καλύπτεται καθολικά για τα βρέφη είναι η Ιταλία, στην οποία εισήχθη τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ακόμη έξι ευρωπαϊκές χώρες, πλην της χώρας μας, έχουν εισαγάγει το εμβόλιο κατά του μηνιγιτιδόκοκκου Β για ομάδες υψηλού κινδύνου.
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το εμβόλιο χορηγείται ιδιωτικά, δηλαδή το πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
- 105 ευρώ η δόση του εμβολίου που χορηγείται στα παιδιά για το μηνιγγιτιδόκοκκο Β
- 2 δόσεις για παιδιά άνω των δύο ετών
- 3 δόσεις για παιδιά κάτω των δύο ετών
- 0-12 μηνών η επικίνδυνη ηλιακή ομάδα
- 014 κρούσματα μηνιγγίτιδας την περίοδο 2004 – 2017 στην Ελλάδα
- 77,7% εξ αυτών ανήκε στην οροομάδα Β
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]