Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Στο Υπουργείο Παιδείας ο λογαριασμός για τα σπασμένα στη Θεολογική σχολή [εικόνες]

Στο Υπουργείο Παιδείας ο λογαριασμός για τα σπασμένα στη Θεολογική σχολή [εικόνες]

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Τον λογαριασμό από το υπουργείο Παιδείας ζητάει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η Θεολογική Σχολή πριν λίγες μέρες, στην επέτειο για τον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Το ίδρυμα που τους τελευταίους μήνες βάλλεται από καταστροφές, επιθέσεις και εμπόριο ναρκωτικών εντός του πανεπιστημιακού χώρου, σε έκτακτη σύγκλητο, ανέβασε τους τόνους και έστρεψε τα βέλη του προς όλους τους αρμόδιους φορείς, ζητώντας να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα βίας και ανομίας.

Ειδικότερα, το ΑΠΘ ζήτησε από τον υπουργό Παιδείας έκτακτη χρηματοδότηση για να καλύψει τον εξοπλισμό που εκλάπη από τη Θεολογική Σχολή αλλά και για την αποκατάσταση ζημιών που υπολογίζονται στα 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, έχει στόχο, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του, να δημοσιοποιήσει το πρόβλημα στην ελληνική και διεθνή κοινότητα. Εντύπωση προκαλεί η πρόθεσή του να προσθέσει στο λογότυπο της αλληλογραφίας εσωτερικού τη φράση:

«Το ΑΠΘ ζητά την προστασία της Πολιτείας από τα φαινόμενα βίας και ανομίας».

Χθες ανακοινώθηκε από την αστυνομία η εξάρθρωση δικτύου ναρκωτικών με 43 διακινητές και έξι πάγκους πώλησης σε κοινόχρηστους χώρους και 4 φοιτητικά δωμάτια «αποθήκες» εντός του ΑΠΘ. Στο πανεπιστήμιο βρέθηκαν 200 γραμμάρια ινδικής κάνναβης κατανεμημένα σε δόσεις και 2 ζυγαριές ακριβείας ενώ στα δωμάτια περίπου 1 κιλό χασίς. Συνολικά κατασχέθηκαν 15 κιλά χασίς και οπλισμός, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και 15 ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος Περικλής Μήτκας αναφέρεται σε αυτό το γεγονός και υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.»:

«Εγώ είμαι ευχαριστημένος από την έκβαση αυτής της υπόθεσης. Αυτό που θέλω είναι να “πατήσουμε” σε αυτό το καλό αποτέλεσμα και να χτίσουμε μία συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ώστε να παγιωθεί μια κατάσταση ηρεμίας και ασφάλειας στο πανεπιστήμιο».

Οσο για τη σχέση του με την Πολιτεία και τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της ανομίας και της παραβατικότητας, εξηγεί: «Εμείς θεωρούμε ότι είμαστε στην πλευρά της Πολιτείας. Απέναντι σε όλες τις εκφάνσεις της βίας και της ανομίας».

Στην ανακοίνωσή του το ΑΠΘ αναφέρει μεταξύ άλλων:

● Το ΑΠΘ εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο αιτήματος δικαστικής προσφυγής του Πανεπιστημίου, για την αποκατάσταση ιδίως της θεμελιώδους ηθικής βλάβης της ακαδημαϊκής του υπόστασης.

● Η Σύγκλητος αποφασίζει να επιδιώξει συνάντηση με τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, της Εισαγγελίας και της δημόσιας δύναμης, προκειμένου να διευκολυνθεί η σε βάθος εκατέρωθεν κατανόηση των διαστάσεων του προβλήματος και να συμφωνηθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

● Διαπιστώνεται ότι η αποχώρηση των δραστών έγινε ελάχιστα λεπτά μετά την είσοδο ολιγάριθμων σχετικά αστυνομικών δυνάμεων στον περίβολο του ΑΠΘ, χωρίς να χρειασθεί κάποια ιδιαίτερη επιχειρησιακή δράση. Η καταφανής αποτελεσματικότητα της δημόσιας δύναμης θα πρέπει να αποτελεί οδηγό για την καλύτερη προστασία των πανεπιστημιακών κτιρίων και την αποτροπή παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν το υπουργείο Παιδείας έχει δώσει έκτακτη χρηματοδότηση στο Ιδρυμα για να καλυφθούν ζημιές από επιθέσεις.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό οι μαρτυρίες για φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας πληθαίνουν στο ΑΠΘ:

-Πρόσφατα φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κατήγγειλε πως τοξικομανής τη χαστούκισε απρόκλητα. Το συμβάν σημειώθηκε το πρωί την ώρα που η φοιτήτρια ήταν στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής, σε διάλειμμα από τις παραδόσεις.

-Την ανεξέλεγκτη δράση των εμπόρων ναρκωτικών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν πρόσφατα φοιτητές, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την ΕΛ.ΑΣ. και τα μέλη της πρυτανείας, καλώντας την Πολιτεία να επέμβει. «Βοηθήστε μας να σπουδάσουμε σε ανθρώπινες συνθήκες», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή Δράσης κατά των ναρκωτικών στο ΑΠΘ.

Καταγγελία

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι ο καθηγητής του ΑΠΘ Ορέστης Καλογήρου χθες το απόγευμα έγραψε στην ιστοσελίδα του στο facebook: «Εδώ και 15 λεπτά παρακολουθώ από την τζαμαρία του διαδρόμου τη συμμορία των ναρκεμπόρων σε πλήρη δράση στην πάνω πλευρά της Πλατείας Χημείου. Δέκα άτομα, πάνε, έρχονται, σκορπίζουν, μαζεύονται, ήρθε και ένας με μηχανάκι, προφανώς έφερε το εμπόρευμα. Μεγάλη απογοήτευση. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι…», αποκαλύπτοντας ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι βαθιά ριζωμένο στο Ιδρυμα.

Βραβεία

Εντωμεταξύ βραβεία αριστείας θα δώσει τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου για τρίτη χρονιά το ΑΠΘ και μεταξύ άλλων θα βραβεύσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής για την εθελοντική τους δράση στον καθαρισμό και την αποκατάσταση των ζημιών του κτιρίου της Σχολής κατά τα πρόσφατα θλιβερά επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου 2018, καθώς επίσης και τη φοιτητική ομάδα που συστάθηκε πριν από δύο μήνες, με σκοπό την ανάδειξη στην κοινωνία του οξύτατου προβλήματος των ναρκωτικών στο ΑΠΘ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Σασμός-spoiler: Η σχέση Μαθιού και Βασιλικής δοκιμάζεται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΠΑΛ Ευόσμου: Ποινή φυλάκισης 12 μηνών σε τρεις νεαρούς για τα επεισόδια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αντιφασιστικό συλλαλητήριο: Ένταση και χημικά στην Ομόνοια

Λάμπρος Κατσαρός

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκαν οι δίκες για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Εμβολιασμένοι μαθητές: Τι ισχύει με τις απουσίες – Πώς δικαιολογούνται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Συγκλονίζει μητέρα μαθήτριας – «Δεν θέλω το παιδί μου να γίνει νέος Φύσσας»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τι λέει η ΕΛ.ΑΣ. για τα επεισόδια στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Επεισόδια και χημικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Επεισόδια στο ΕΠΑΛ Ευόσμου: «Δείξε μας τι τράβηξες» – Συγκλονίζει η δημοσιογράφος που δέχθηκε επίθεση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom