Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το ένα από τα δύο κυκλώματα είναι η γνωστή αλυσίδα ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει χιλιάδες συμπολίτες μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης».
Ο Ριχάρδος φέρεται να είναι αρχηγικό στέλεχος του ενός από τα δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίας χρυσού που εξαρθρώθηκαν φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από αστυνομικές πηγές, ο 51χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων που συνελήφθη, μαζί με άλλα 58 άτομα, για αυτή την πολύκροτη υπόθεση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο γνωστός από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του ιδιοκτήτης ενεχυροδανειστηρίων κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.
Παράλληλα, στο ένα κύκλωμα φέρεται να έχει καίριο ρόλο και ένας γνωστός χρυσοχόος. Στην υπόθεση, σύμφωνα πάντα με αστυνομικές πηγές, εμπλέκονται και άλλοι ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων, αλλοδαποί και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
Σημειώνεται, ότι εκτός από τις μέχρι στιγμής 59 συλλήψεις, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ.
Ποιος είναι ο «Ριχάρδος»
Ο Δημήτρης-Ριχάρδος Μυλωνάς συνελήφθη μέσα στην πολυτελή βίλα του στη Σαρωνίδα, καθώς ενέχεται στη διακίνηση χρυσών αντικειμένων. Εγινε γνωστός από τις διαφημίσεις των καταστημάτων του, στις οποίες εμφανίζεται ο ίδιος ως παρουσιαστής και υπόσχεται πως τα καταστήματά του αγοράζουν νόμιμα τα κοσμήματα σε τιμές χρυσού.
Ο γνωστός ενεχυροδανειστής είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 14 Ιουλίου 2014, μετά από έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί σε δύο καταστήματα ιδιοκτησίας του, στα οποία κοσμήματα θα έπρεπε, βάσει ιδιωτικών συμφωνητικών, να φυλάσσονται για έναν μήνα τιμαλφή προερχόμενα από ενέχυρο.
Στα βιβλία υπήρχαν εγγραφές κοσμημάτων αξίας 77.000 ευρώ, αλλά ο Ριχάρδος αρνήθηκε να υποδείξει στους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. τους χώρους όπου φυλάσσονταν για να γίνει ο έλεγχος και έτσι κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αλλά και για παράβαση της διάταξης περί υποχρεώσεων αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών.
Η δεύτερη εμπλοκή του με την ΕΛ.ΑΣ. ήταν έναν χρόνο αργότερα, όταν δεν έκοψε αποδείξεις σε δύο πελάτες του, άνω των 500 ευρώ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]