Ο κ. Χρυσόστομος, που ήταν ένας από αυτούς που αποχώρησε οργισμένος από την συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή, υποστήριξε πως οι προτάσεις της κυβέρνησης για την μισθοδοσία του κλήρου έχουν προκαλέσει την ενόχληση 73 εκ των 82 μητροπολιτών, αριθμός που μπορεί να αυξηθεί εάν ο πρωθυπουργός επιμείνει στις θέσεις του: «Θα κληθεί ο καθένας μέσα στο σώμα να αναλάβει τις ευθύνες τους. Επειδή λένε ότι οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ήταν 3, δεν είναι τρεις οι Ιεράρχες αλλά 73 που διαφωνούν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί».
Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του είπε: «Αποχώρησα για τον τρόπο με τον οποίο ο Αρχιεπίσκοπος δεν μου επέτρεπε να διαβάσω την τοποθέτηση μου. Από την αρχή της διαδικασίας έγινε προσπάθεια η συζήτηση να μην ασχοληθεί με το συγκεκριμένο κείμενο. Είναι η πρώτη φορά που βλέπω τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να εκδηλώνει μια τέτοια συμπεριφορά στο σώμα της Ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος ήρθε με μια πρόταση στα χέρια του να γίνει διάλογος με την πολιτεία για το θέμα αυτό αλλά η Ιεραρχία δεν μπορούσε να συμφωνήσει χωρίς να τοποθετηθεί επί του κειμένου αυτού. Ίσως να ήταν λάθος συμβουλές από το περιβάλλον του ότι η συμφωνία μπορεί να πάει μέχρι τέλος χωρίς διαφωνίες από την Ιεραρχία».
https://www.youtube.com/watch?v=BmJuhwLty5g
Δεν φάνηκε πάντως να στηρίζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του κ. Ιερώνυμου ούτε να στηρίζει την συζήτηση περί διαδοχής του, λέγοντας πως όταν η Εκκλησία αντιμετωπίζει προκλήσεις οι συζητήσεις για την αρχηγεία συνιστούν «αντιπερισπασμό».
Ο κ. Χρυσόστομος τόνισε πως η δημοσιοϋπαλληλική σχέση για τους εκκλησιαστικούς λειτουργούς συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Ιεραρχία. Προσέθεσε με νόημα πως όλα τα υπόλοιπα σώματα της Εκκλησίας οφείλουν να σεβαστούν αυτήν την τοποθέτηση των μητροπολιτών στις περαιτέρω διαβουλεύσεις με το Κράτος.
Αντιολισθητικές αλυσίδες από και προς τα χιονοδρομικά Ημαθίας και Ελατοχωρίου
Διχασμός και σενάρια διαδοχής στην Εκκλησία
Μετά τη «θυελλώδη» συνεδρίαση της Ιεραρχίας κατά την οποία ο Αρχιεπίσκοπος βγήκε ο «μεγάλος χαμένος» αφού η συμφωνία με τον Τσίπρα για τη μισθοδοσία του κλήρου κατέληξε σε «φιάσκο», μητροπολίτες και ιερείς βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο «στην επόμενη ημέρα» και σε «επιφυλακή».
Διότι, ναι μεν η Ιεραρχία απέρριψε το προσύμφωνο, η κυβέρνηση όμως εμμένει, αναζητώντας νομική φόρμουλα ώστε να προχωρήσει στο σχέδιο για την έξοδο των κληρικών από το Δημόσιο, διαμηνύοντας στο πλαίσιο αυτό ότι το όλο ζήτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας.
Μητροπολίτες κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» της Εκκλησίας, τονίζοντας με νόημα ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας αγνοούν τις αποφάσεις που έλαβε η Ιεραρχία. Μάλιστα, δηλώνουν έκπληξη από την κίνηση του κ. Ιερώνυμου να χαιρετίσει την πρόθεση του πρωθυπουργού για κατάρτιση και προώθηση του σχεδίου νόµου, στο πλαίσιο του κοινού ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου για τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους που πυροδότησε «εκρήξεις» στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Μέτωπο με Φανάρι
Γενικότερα, οι εξελίξεις μετά τη συμφωνία δίχασαν την Ελλαδική Εκκλησία, που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει και το «μέτωπο» που άνοιξε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο αναμένεται να συζητήσει για το «προσύμφωνο» στις 27 του μήνα.
Από την περασμένη Παρασκευή και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις και επικρίσεις που δέχτηκε από μητροπολίτες, ο κ. Ιερώνυμος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος. Ούτε ο ίδιος, πόσω μάλλον οι στενοί του συνεργάτες που τον στήριξαν μέχρι και την τελευταία στιγμή, δεν περίμεναν αυτή τη μεγάλη «ήττα».
«Ο μακαριότατος, έτσι όπως χειρίστηκε το θέμα, κινδυνεύει να απομονωθεί. Κυριαρχεί ένα αίσθημα απογοήτευσης για τις ενέργειές του», σχολιάζουν ιεράρχες.
Αρνητικό κλίμα
Και όσο οι ημέρες περνούν τόσο πιο αρνητικό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται σε βάρος του, το οποίο και ενθαρρύνει κατά κάποιο τρόπο και τα σενάρια διαδοχής του.
Τα σενάρια αυτά έχουν ως «πρωταγωνιστές» στην κούρσα της διαδοχής δυναμικούς ιεράρχες οι οποίοι από τις 6 Νοεμβρίου, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσαν τη συμφωνία, εξέφρασαν δημόσια ενστάσεις.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]