Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό γνώρισμα των σπιτιών μιας άλλης εποχής, όταν πριν από αρκετά χρόνια τα σπίτια διατηρούσαν τουαλέτα σε εξωτερικό χώρο και όχι εντός της οικίας.
Στην Ξάνθη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τα 55.178 σπίτια τα 49.059 έχουν εντός οικίας την τουαλέτα ενώ τα 6.119 έχουν WC είτε σε κάποιον εξωτερικό χώρο (αυλή) είτε δεν έχουν καθόλου τουαλέτα.
Η περιοχή με τα περισσότερα σπίτια χωρίς εσωτερική τουαλέτα είναι ο δήμος Μύκης όπου συναντά κανείς 2.223 σπίτια με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα ενώ 5.529 έχουν το WC σε εσωτερικό χώρο. Ακολουθεί ο δήμος Ξάνθης, όπου από τις συνολικά 33.536 κατοικίες οι 1.803 είτε δεν έχουν τουαλέτα ή τη διατηρούν σε εξωτερικό χώρο. Στον δήμο Αβδήρων συναντά κανείς 1.147 σπίτια σε αντίστοιχη κατάσταση ενώ στον δήμο Τοπείρου μόλις 936.
Πρακτικά, το 11% των σπιτιών στην Ξάνθη δεν διατηρεί την τουαλέτα σε κάποιον εσωτερικό χώρο αλλά αντίθετα εάν κάποιος ένοικος ή επισκέπτης χρειαστεί το WC θα πρέπει να το αναζητήσει στην αυλή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, αλλιώς θα χρειαστεί τη βοήθεια κάποιου φιλεύσπλαχνου γείτονα.
Σπίτια με εξωτερικές ή καθόλου τουαλέτες δεν συναντά κανείς φυσικά μόνο στην Ξάνθη. Παρόμοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζουν οι κατοικίες στις γειτονικές περιοχές. Στην Καβάλα 3.167 σπίτια παρουσιάζουν την ίδια αρχιτεκτονική ενώ στη Θάσο υπάρχουν 774 οικίες με εξωτερική ή καθόλου τουαλέτα. Στον Έβρο ο αντίστοιχος αριθμός των σπιτιών ανέρχεται σε 4.109 ενώ στην Δράμα σε 3.047. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως τα ηνία διατηρεί με αισθητή διαφορά η Κομοτηνή, όπου 15.800 σπίτια παραμένουν χωρίς εσωτερική τουαλέτα.
Πηγή: xanthinea
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]