Οι ολοένα αυξανόμενες επιθέσεις αγνώστων κατά λεωφορείων με πέτρες (και ίσως αεροβόλο όπλο) έχουν τρομοκρατήσει το επιβατικό κοινό αλλά και τους οδηγούς ενώ έχουν σημάνει συναγερμό στην αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες.
Το τελευταίο 15ημερο έχουν καταγραφεί 20 περιστατικά, με τον φόβο των οδηγών να είναι πιο εμφανής από ποτέ εξαιτίας της συχνότητας των επεισοδίων.
Η τελευταία επίθεση, που έγινε πριν από λίγες μέρες ευτυχώς είχε μόνο υλικές ζημιές. Στο νέο τεύχος του ΕΤ Magazine στο EleftherosTypos.gr μιλήσαμε με οδηγούς και επιβάτες και καταγράψαμε το κλίμα που επικρατεί σε περιοχές που όταν πέφτει το φως της ημέρας τα πράγματα είναι δύσκολα.
Από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα έχουν γίνει συνολικά έξι επιθέσεις, κατά λεωφορείων ενώ όπως αναφέραμε στο σύνολο τους το τελευταίο 25ήμερο είναι είκοσι.
Η τελευταία χρονικά επίθεση έγινε στις 8 το βράδυ της Τρίτης στη λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του Άγιου Σώστη, στη λεωφορειακή γραμμή 136 «Νέα Σμύρνη-Μετρό Συγγρού-Φιξ».
Το χρονικό τον επιθέσεων
Την Τρίτη γύρω στις εννιά το βράδυ πιθανότατα με αεροβόλο όπλο, άγνωστοι πραγματοποίησαν επίθεση σε λεωφορείο που βρισκόταν στη στάση Εφέσσου επί της Λεωφόρου Συγγρού με αποτέλεσμα μία επιβάτης να τραυματιστεί ελαφρά.
Νωρίτερα, γύρω στις επτά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, σημειώθηκε ακόμη μία επίθεση στο λεωφορείο Γ10 στους Αγίου Αναργύρους με πέτρες, με αποτέλεσμα να σπάσουν ορισμένα από τα παράθυρα του οχήματος.
Πανικός στη Χαλκίδα: Αστικό λεωφορείο τυλίχθηκε στις φλόγες - Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες
Από τη συγκεκριμένη επίθεση δεν τραυματίστηκε κάποιος επιβάτης ή ο οδηγός του λεωφορείου.
Οι επιθέσεις που έχουν καταγραφεί στην λεωφόρο Συγγρού είναι έξι ενώ οι υπόλοιπες 14 έγιναν στο Καματερό, όπου και μέχρι χθες είχε γίνει προσωρινή τροποποίηση των δρομολογίων. Πιο συγκεκριμένα, το περασμένο Σάββατο σημειώθηκαν 3 επιθέσεις, με την πρώτη να γίνεται στις 20.15 στην γραμμή 550.
20 περιστατικά έχουν καταγραφεί το τελευταίο 15ήμερο
Η επόμενη επίθεση έγινε μια ώρα αργότερα, στις 21.15 στο λεωφορείο Β2, ενώ στις 21.50 έγινε μια ακόμα επίθεση, στην ίδια πάλι γραμμή Β2. Την Κυριακή το μεσημέρι, στην Συγγρού στο λεωφορείο 106, στο Β2 στη στάση Εφέσσου και το 6ο επεισόδιο χθες στις 20.10. Στο Καματερό έχουν γίνει 12 επιθέσεις σε λεωφορεία εν κινήσει στις γραμμές 701 και 704 και άλλες 2 σε λεωφορεία τα οποία βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας.
Τρομοκρατημένοι οι επιβάτες
«Εγω προσωπικά τις τελευταίες ημέρες αποφεύγω να κάτσω σε θέση που βρίσκεται δίπλα στο παράθυρο, προτιμώ να είμαι όρθια, ακόμη κι αν υπάρχει άδειο κάθισμα έχω τρομοκρατηθεί πολύ» αναφέρει ένας από τους χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ για να μετακινηθούν.
«Πρέπει να μας προστατέψει η πολιτεία για να μην έχουμε κάποιο θύμα. Δεν λέω μόνο για επιβάτες αλλά και για τους οδηγούς» αναφέρει ο κύριος Γιώργος που παίρνει καθημερινά την γραμμή 136 για να πάει στην κόρη του.
Κλίμα φόβου στους οδηγούς
Όπως αναφέρουν στο ΕΤ Magazine στο EleftherosTypos.gr οδηγοί των αστικών λεωφορείων, «δεν είναι μόνο το Καματερό και η Συγγρού που φοβόμαστε. Υπάρχουν και οι περιοχές όπως το Ζεφύρι, το Μενίδι και γενικά περιοχές που στα σταθμαρχεία δεν υπάρχει φωτισμός και φύλαξη και είμαστε ευάλωτοι. Ξεκινάμε για το μεροκάματο και δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε και αν θα γυρίσουμε ακόμα και σπίτι μας».
Στο Καματερό έχουν γίνει 12 επιθέσεις σε λεωφορεία εν κινήσει και άλλες 2 σε οχήματα εκτός υπηρεσίας
Στο Καματερό, μετά τις συνεχόμενες επιθέσεις με πέτρες, το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, αναγκάστηκε πριν από λίγες ημέρες, να προχωρήσει στην τροποποίηση δύο δρομολογίων, ένα μέτρο που την περασμένη Τρίτη ανεστάλη με την ελπίδα ότι όσα συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη μεταξύ των αρμοδίων φορέων για την προστασία τόσο του επιβατικού κοινού όσο και των εργαζομένων, θα έχουν αποτέλεσμα.
Τα δρομολόγια τρόμου στο Μενίδι
Την ίδια στιγμή οδηγοί που πραγματοποιούν δρομολόγια στην περιοχή του Δήμου Μενιδίου αναφέρουν στο ΕΤ Magazine του EleftherosTypos.gr και αυτοί με την σειρά τους τον φόβο που τους κυριεύει ορισμένες φορές. Ένα από τα πιο «σκληρά» δρομολόγια είναι αυτό του Α10 και του Β10 που ενώνουν την περιοχή με το κέντρο της Αθήνας.
Είναι δύο γραμμές για τις οποίες χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί για την άθλια κατάσταση που επικρατεί αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. «Το πρόβλημα με τις δύο αυτές γραμμές είναι πως επειδή περνάνε μέσα από περιοχές που είναι άνδρο των ναρκωτικών, μεταφέρουν χρήστες που δημιουργούν προβλήματα» λέει ο οδηγός του λεωφορείου Ν.Τ. που κάνει συχνά το δρομολόγιο.
«Το λεωφορείο χωρίζεται στα δύο. Οι χρήστες κάθονται από την μέση και πίσω, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες από την μέση και μπροστά του οχήματος. Θέλουν να είναι μπροστά στον οδηγό. Νιώθουν ασφάλεια με αυτόν τον τρόπο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
https://youtu.be/dZSXL04bcRc
Τι λένε οι κάτοικοι
Οι κάτοικοι του Μενιδίου έχουν κατά καιρούς προβεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Όσοι χρησιμοποιούν τις αστικές συγκοινωνίες έρχονται καθημερινά σε επαφή με χρήστες ουσιών.
«Πάνε και κάθονται στο πίσω μέρος του του λεωφορείου. Συχνά είναι σε άθλια κατάσταση, βρώμικοι, και πολλές φορές έχουν επιτεθεί σε άλλους επιβάτες ενώ βρίσκονται υπό την επήρεια ουσιών».
Τι λέει το Συνδικάτο Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ
Όπως εξηγεί στο ΕΤ Magazine και το EleftherosTypos.gr ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ Κωνσταντίνος Σιορίκης: «Ως συνδικάτο αναγκαστήκαμε μετά από αυτά τα περιστατικά βίας να προχωρήσουμε σε αλλαγές των δρομολογίων και πλέον, μετά τις 6.00 το απόγευμα τα δρομολόγια έχουν νέα αφετηρία και τέρμα σε σημεία που δεν είναι απαραίτητη η διέλευση τους από την οδό Παπάγου. Είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Από εκεί και πέρα έχει αναλάβει η αστυνομία. Δεν είναι μόνο για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά κυρίως για τους επιβάτες τους οποίους μεταφέρουμε και φέρουμε ευθύνη για την σωματική τους ακεραιότητα.»
Όσον αφορά για το πια λύση μπορεί να υπάρχει ο κ. Σιορίκης αναφέρει «Η λύση πρέπει να είναι άμεση καθώς μιλάμε για λαϊκές γειτονιές οι κάτοικοι των οποίων επιλέγουν καθημερινά τα αστικά λεωφορεία για τη μετακίνηση τους από και προς τους τόπους εργασίας τους και δεν έχουμε την ‘πολυτέλεια’ να τους στερήσουμε ένα αναγκαίο για τη ζωή τους δημόσιο αγαθό. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε να τροποποιούμε ή να ματαιώνουμε δρομολόγια σε περιοχές με αυξημένη ανεργία λόγω ανασφάλειας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο εκάστοτε οδηγός είναι επιφορτισμένος τόσο με τη δική του ασφάλεια όσο και με αυτή των επιβατών και του οχήματος. Δυστυχώς όμως οι ελλείψεις ακόμα και σε οχήματα είναι τεράστιες. Πολλά αμαξοστάσια θυμίζουν νεκροταφεία λεωφορείων και αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την αποστολή μας για γρήγορη, αξιόπιστη και φθηνή δημόσια συγκοινωνία».
Στην συνομιλία που είχαμε με τον κ. Σιορίκη μας ανέφερε πως: «εκτός από τις επιθέσεις στα λεωφορεία δεν είναι λίγες και οι επιθέσεις και φραστικές αλλά και επιθέσεις ξυλοδαρμού που δέχονται και οι ίδιοι οι οδηγοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμά είναι πως το καλοκαίρι που μας πέρασε μέσα σε τέσσερις ημέρες είχαμε ξυλοδαρμούς οδηγών στο Πέραμα».
Ζητώντας του μας μας εξηγήσει γιατί έγινε αυτό ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΣΑ μας ανέφερε πως «αυτό συμβαίνει από την έλλειψη προσωπικού και μέσων. Όταν για παράδειγμα το λεωφορείο είναι να περάσει κάθε 20 λεπτά και περνάει κάθε μία ώρα τότε οξύνει τα πράγματα».
Όπως αναφέρει ο στόλος των λεωφορείων αλλά και του προσωπικού έχει μειωθεί σημαντικά. «Για παράδειγμα το 2012, το 2013 το 2014, το 2015 υπήρχαν 3580. Σήμερα οι βάρδιες που υπάρχουν είναι 2027. Υπάρχει μια μείωση του 40%. Σήμερα που μιλάμε πρέπει να είναι 1300 λεωφορεία και τρόλεϊ έξω ενώ είναι 1000. Και μέσα σε αυτά που είναι παροπλισμένα θα προστεθούν και αυτά τα λεωφορεία που δέχθηκαν επίθεση. Δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για να μπορέσουμε να τα φτιάξουμε», καταλήγει ο κ. Σιορίκης.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που βγαίνουν καθημερινά στους δρόμους αντιστοιχούν σε 1.100 το πρωί και άλλα τόσα το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι 700 – 800
Σε πρόσφατο ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου και της δημοσιογράφου Μαρίνας Ξυπνητού καταγράφηκε η μείωση του στόλου αλλά και τα προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.
Ελλείψεις σε ανταλλακτικά, λεωφορεία «μόνιμα» παρκαρισμένα στα αμαξοστάσια και τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε η Περιφέρεια Αττικής για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην οποία αναδεικνύεται πως το 54% των επιβατών είναι δυσαρεστημένοι με τις συγκοινωνίες, αποτυπώνουν την κατάσταση που επικρατεί.
Στην αυτοψία που πραγματοποίησε ο Ελεύθερος Τύπος στο αμαξοστάσιο Πειραιά, τα πράγματα δεν είναι όσο αισιόδοξα θέλουν να παρουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς. Διασχίζοντας το αμαξοστάσιο, στα δεξιά υπάρχουν αρκετά λάστιχα στοιβαγμένα, τα οποία θα πεταχτούν, ενώ λίγο πιο κάτω είναι τα καινούργια, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα. Μαζεμένοι σε μια γωνιά είναι και οι πυροσβεστήρες, όταν οι εργαζόμενοι «φωνάζουν» ότι λείπουν από τα λεωφορεία.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]