Η τοπική κοινωνία δηλώνει τώρα «σοκαρισμένη» και πολλοί ότι «έχουν πέσει από τα σύννεφα». Ομως, η δράση του ήταν γνωστή στην πόλη των Σερρών και σχεδόν όλοι γνώριζαν τι γινόταν. Οταν οι νέοι φοιτητές έφταναν στο ΤΕΙ, μάθαιναν από την αρχή τις «απαιτήσεις» του καθηγητή. Μάλιστα, Σερραίοι γονείς προτιμούσαν το παιδί τους να περάσει σε ΤΕΙ άλλης πόλης, προκειμένου να γλιτώσουν από τους εκβιασμούς και τα ανταλλάγματα. Οι καταγγελίες που γίνονταν ήταν ανώνυμες και κατέληγαν σε απλές επιπλήξεις του καθηγητή. Τώρα που «έσπασε το απόστημα», όλοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τον καθηγητή και τα στόματα ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.
Η υπόθεση αποτελεί τρανή απόδειξη της δυσλειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Φοιτητές είχαν καταγγείλει τον καθηγητή, είχαν κάνει κινητοποιήσεις, όμως οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων «σφύριζαν αδιάφορα» και αρκούνταν σε συστάσεις και επιπλήξεις.
Για περισσότερα από 15 χρόνια απομυζούσε τους φοιτητές και τους γονείς τους. Κανείς δεν γνωρίζει το πραγματικό μέγεθος της υπόθεσης. Ούτε από πόσους ζήτησε χρήματα ούτε πόσοι έβαλαν το χέρι στη τσέπη και, κυρίως, πόσα οικονομικά οφέλη αποκόμισε ο Κ.Κ. αλλά και πόσες φορές γεύτηκε τη συντροφιά των φοιτητριών. Οικογένειες δανείζονταν από φίλους και συγγενείς χρήματα για να πληρώσει το παιδί τους τον καθηγητή, ώστε να περάσει τα μαθήματα και να πάρει πτυχίο.
Το είχε ξανακάνει αλλού…
Οπως έγινε γνωστό, ο Κ.Κ. εργαζόταν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της Σίνδου, απ’ όπου αναγκάστηκε να αποχωρήσει μετά από καταγγελία φοιτήτριας ότι της ζήτησε ερωτικά ανταλλάγματα για να την περάσει στο μάθημα. Και, αντί η εκπαιδευτική κοινότητα και το υπουργείο να ερευνήσουν σε βάθος την υπόθεση και να του δείξουν την πόρτα της εξόδου από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, του επέτρεψαν να βρει δουλειά στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες. Μάλιστα, γονείς και κάτοικοι των Σερρών υποστηρίζουν ότι η τοποθέτησή του στο ΤΕΙ ήταν παράνομη, καθώς δεν είχε δηλώσει μόνιμη κατοικία στην πόλη, όπως απαιτεί ο νόμος. Οπως και να έχει, ο καθηγητής μετέφερε τη «φάμπρικα» των εκβιασμών και των ανταλλαγμάτων στις Σέρρες. Το 2004 οι φοιτητές του ΤΕΙ δεν μπορούσαν να ανεχθούν άλλο την απαράδεκτη συμπεριφορά του. Προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, κατέλαβαν το κτίριο και κατήγγειλαν ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής απαιτεί ερωτικά ανταλλάγματα από φοιτήτριες και οικονομικά από φοιτητές προκειμένου να περάσουν τα μαθήματά του. Τότε, είχε γίνει συνάντηση μεταξύ των φοιτητών, του καθηγητή και της διοίκησης του ΤΕΙ κατά τη διάρκεια της οποίας δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις. Οι φοιτητές σταμάτησαν την κινητοποίησή τους και δήλωσαν ότι θα «παρακολουθούν» τις κινήσεις του καθηγητή. Ο Κ.Κ. εμφανίστηκε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε αθώος και ότι δεν ήξερε κάτι για όσα τον κατηγορούν. Μάλιστα, λίγο έλειψε να βάλει τα κλάματα -παίζοντας θέατρο- όταν είπε πως το μόνο που τον απασχολεί είναι το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά του και ο άρρωστος πατέρας του, όταν πληροφορηθούν το τι λένε για τον ίδιο οι φοιτητές.
Λίγα χρόνια αργότερα, εξωτερικός συνεργάτης του ΤΕΙ, ο οποίος έκανε μαζί με τον συγκεκριμένο Κ.Κ. μαθήματα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί και να φύγει από το ΤΕΙ καταγγέλλοντας αντιπαιδαγωγικές μεθόδους. Σήμερα, ο συγκεκριμένος εξωτερικός συνεργάτης είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας της Βόρειας Ελλάδας, ο οποίος ακόμη θυμάται τα όσα είχε βιώσει στη συνεργασία τους. «Στις εξετάσεις έβαζε θέματα τα οποία δεν είχαν διδαχτεί στους φοιτητές. Θαρρείς και το έκανε επίτηδες για να μην περάσει κανείς το μάθημα. Κόβονταν σχεδόν όλοι. Αποχώρησα καθώς αδυνατούσα να συνεργαστώ μαζί του και ενημέρωσα τη διοίκηση του ΤΕΙ», είπε. Παραδέχθηκε ότι είχε ακούσει πολλά και διάφορα για τη δράση του καθηγητή. «Ακούγονταν πολλά. Αλλά δεν μπορούσα να τα στοιχειοθετήσω ή να τα αποδείξω», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Ακόμη και αυτή η καταγγελία, η οποία αφορούσε στο εκπαιδευτικό έργο και τις πρακτικές του καθηγητή, έπεσε στο κενό. Κανείς δεν ασχολήθηκε και κανείς δεν έδωσε σημασία.
Γραπτή επίπληξη
Μόλις πριν από τρία χρόνια, του έγινε γραπτή επίπληξη από τη διοίκηση του ΤΕΙ μετά από καταγγελίες φοιτητών, οι οποίοι την ίδια χρονιά δεν δίστασαν να τον γιουχάρουν και να τον αποδοκιμάσουν δημόσια κατά τη διάρκεια τελετής ορκωμοσίας. Ομως και πάλι ο Κ.Κ. συνέχισε απτόητος το έργο του. Δεν κυκλοφορούσε ποτέ μόνος του, είχε πάντα δίπλα του τα τσιράκια του, γιατί φοβόταν μην τον πετύχει κάποιος αδερφός κοπέλας ή πατέρας κοπέλας και φάει ξύλο. Ο «κόμπος είχε φτάσει στο χτένι» και φοιτητές προχώρησαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε καταγγελία. Ομως, δεν την έκαναν στη διοίκηση του ΤΕΙ ούτε σε κάποιο Αστυνομικό Τμήμα. Επέλεξαν -και, από ό,τι φαίνεται, ορθά- να καταγγείλουν τον καθηγητή στον Συνήγορο του Πολίτη, τα στελέχη του οποίου παρέπεμψαν την υπόθεση στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. Τον Μάιο του 2018 αστυνομικοί εμφανίστηκαν στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας στις Σέρρες, όπου συγκέντρωσαν στοιχεία, προκειμένου να «δέσουν» την υπόθεση. Πριν από μερικές μέρες, εκτός από τον καθηγητή οι αστυνομικοί συνέλαβαν ως άμεσους συνεργούς δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίου των Σερρών. Οπως περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε, ως θύματα φέρονται σπουδαστές του Ιδρύματος, τους οποίους ο κατηγορούμενος καθηγητής έκρινε ως αποτυχόντες στις εξετάσεις και προκειμένου να τους περάσει ζητούσε ανταλλάγματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα ανταλλάγματα αφορούσαν είτε στην παροχή πρακτικής εργασίας σε επαγγελματικό γραφείο είτε στη συγκεκαλυμμένη καταβολή χρηματικών ποσών, ως αντίτιμο για την παρακολούθηση δήθεν μαθημάτων στο φροντιστήριο των φερόμενων ως συνεργών του καθηγητή. Η ταρίφα είχε οριστεί από 250 έως 400 ευρώ ανά φοιτητή και ανά μάθημα! Σε επιχείρηση που οργάνωσαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη αρχικά ένας εκ των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου, την ώρα που φέρεται να παραλάμβανε χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα από καταγγέλλοντα, ενώ ακολούθησαν οι άλλες δύο συλλήψεις. Σε έρευνες στα σπίτια και τα γραφεία των εμπλεκομένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 178.045 ευρώ, 15 βιβλιάρια καταθέσεων και τραπεζικά εμβάσματα με συνολικό ποσό μεταφοράς 140.000 ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού.
Πειθαρχική δίωξη
Την περασμένη Πέμπτη η Σύγκλητος του ΤΕΙ αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση πειθαρχικής δίωξης εις βάρος του καθηγητή. Επιπλέον, έδωσε εκ των προτέρων τη σύμφωνη γνώμη της για την αποχή του καθηγητή από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα μέχρι την έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων βρίσκεται σε επικοινωνία με τον πρύτανη του ΤΕΙ, Δημήτρη Χασάπη, ενώ ο Κώστας Γαβρόγλου θα κινήσει τη διαδικασία, ώστε ο κατηγορούμενος καθηγητής να τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του. Αναλυτικότερα, με ανακοίνωσή του, το εκπαιδευτικό ίδρυμα ενημερώνει πως η Σύγκλητος αποφάσισε να ασκήσει πειθαρχική δίωξη εις βάρος του καθηγητή, μέσω του πρύτανη του Ιδρύματος, για τις πράξεις της «δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και της εκβίασης κατ’ εξακολούθηση διά απειλής άλλης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος κατ’ επάγγελμα και όσων ακόμα πράξεων προκύψουν από τον έλεγχο της δικογραφίας και συνιστούν πειθαρχικά αδικήματα». Επίσης, η Σύγκλητος αποφάσισε το εκπαιδευτικό ίδρυμα να παραστεί στην ποινική δίκη ως πολιτικός ενάγων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηθική βλάβη που έχει υποστεί το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής θα οδηγηθεί σήμερα ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.
«Είχε ομάδα με φοιτητές που τον προστάτευαν»
«Είχε στήσει συγκεκριμένη ομάδα με δικούς του φοιτητές. Ατομα που τον περιέβαλλαν και τους έδινε… δουλειές», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής φοιτητής που αποφοίτησε από το ΤΕΙ Σερρών πριν από δύο χρόνια.
«Μου είπε να βγούμε το βράδυ. Δεν το πίστευα. Δεν ήθελα να βγω μαζί του γιατί κατάλαβα πού πήγαινε το πράγμα. Πέρσι έγινε αυτό. Ηταν αρκετά γνωστό πως ζητούσε χρήματα. Εγώ βγήκα μαζί του για να δω μέχρι πού θα το φτάσει. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα το διαπιστώσω. Αλλά, όταν βγήκα μαζί του, μου ζήτησε χρήματα. Είχε αρκετά ερωτικό ύφος. Μου ζήτησε 250 ευρώ για ένα μάθημά του». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής μία φοιτήτρια τις σοκαριστικές στιγμές που έζησε με τον καθηγητή του ΤΕΙ Σερρών, ο οποίος ζητούσε χρήματα -και όχι μόνο- από φοιτητές και φοιτήτριες για να τους περνάει στα μαθήματα.
«Εχω ακούσει αρκετές ιστορίες. Εγώ τον πλήρωσα με ένα φάκελο. Βγήκαμε και δεύτερη φορά και του έδωσα τα χρήματα και εξαφανίστηκα. Ηταν αρκετά ευγενικός με όσους τον πλήρωναν. Σαν να μη θεωρεί πως κάνει κάτι παράνομο. Το θεωρούσε φυσιολογικό να λαμβάνει χρήματα από φοιτητές», προσθέτει χαρακτηριστικά η Κ.Χ., η οποία για ευνόητους λόγους δέχτηκε να μας μιλήσει υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Είχε στήσει συγκεκριμένη ομάδα με δικούς του φοιτητές. Ατομα που τον περιέβαλλαν και τους έδινε… δουλειές. Παραδείγματος χάρη να του προσέχουν το αυτοκίνητο, καθώς του το είχαν σπάσει στο παρελθόν. Εβγαινε σε γνωστά μαγαζιά της πόλης και απαιτούσε να τον κερνάνε τα πάντα. Οπως και έκανε η συγκεκριμένη ομάδα και τους περνούσε στα μαθήματα χωρίς να τους ζητάει χρήματα», μας είπε χαρακτηριστικά ακόμη ένας φοιτητής που αποφοίτησε από το ΤΕΙ Σερρών πριν από περίπου δύο χρόνια. Επιπροσθέτως, τόνισε πως η «ομάδα του» λειτουργούσε «χέρι με χέρι», με τους «μεγαλύτερους» να δίνουν τη σκυτάλη στους «μικρότερους» όταν έπαιρναν πτυχίο και αποχωρούσαν από τις Σέρρες. «Με ορισμένους είχε τσακωθεί κιόλας. Είχα ακούσει ότι ένας από αυτούς, επειδή δεν άντεξε την πίεση, όταν πήρε πτυχίο τον χτύπησε, γιατί του είχε ζητήσει έξτρα χρήματα για τα μαθήματα που τον είχε βοηθήσει. Η δράση του ήταν πασίγνωστη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος φοιτητής.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]