Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για την εφημερίδα «Καθημερινή» η επιλογή των δύο χώρων, που μαζί με τον ΧΥΤΥ Γραμματικού «κλείνουν» γεωγραφικά τις ανάγκες της Αττικής βάσει του περιφερειακού σχεδίου για τα απορρίμματα, βασίστηκε επιστημονικά σε μελέτη που πραγματοποίησε το 2017 ο ΕΔΣΝΑ σε 154 ανενεργά λατομεία της Αττικής.
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται και τα χαρακτηριστικά των χώρων που επιλέχθηκαν:
• Λατομείο Σταμέλου – Ντόσκουρι: Βρίσκεται στο όρος Πατέρα, σε απόσταση 200 μέτρων από τον ΒΙΟΠΑ Μεγάρων. Το λατομείο και η περιβάλλουσα έκταση (300 στρέμματα) είναι ιδιωτικά (Αφοί Ι. Σταμέλου Ο.Ε.) και έπαψαν να χρησιμοποιούνται ως λατομείο το 2006. Σε 48,5 στρ. δόθηκε το 2013 άδεια για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων. Θεωρείται κατάλληλο για ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και απόθεσης μπάζων, για μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων ή σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων.
• Λατομείο Κυριακού: Βρίσκεται στη θέση Λαμπρικά-Μυντρέζα στη νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού, έχει έκταση 484,1 στρεμμάτων και σταμάτησε να χρησιμοποιείται ως λατομείο το 2001. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θέση είχε επιλεγεί και το 2003, αλλά προτιμήθηκε ως καταλληλότερο το «Βραγόνι» Κερατέας (όπου ουδέποτε κατασκευάστηκε ΧΥΤΥ λόγω της ισχυρής αντίδρασης των κατοίκων). Το 2012 δόθηκε άδεια για τη φιλοξενία σε τμήμα του μονάδας επεξεργασίας και αποθήκευσης μπάζων. Το μεγαλύτερο μέρος του (455 στρ.) είναι δημόσιο δασικό. Θεωρείται κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, για μονάδα διαλογής και ανακύκλωσης μπάζων (ήδη υφίσταται), μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Εκτιμάται ότι ο ωφέλιμος όγκος για τη διάθεση απορριμμάτων δύναται να ανέλθει σε 10.600.000 m3.