Κατά τη διάρκεια ομιλίας του επί τη υποδοχή ενός Τσέχου θεολόγου στη λειτουργία που τελέσθηκε στον ναό Αγίου Φωκά στον Βόσπορο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας, τη «νεοτέρα των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών η οποία διατελεί κάτω από την στοργή και την προστασία του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» και συμπλήρωσε τα εξής:
«Τώρα είναι η σειρά της Ουκρανίας η οποία θα λάβει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας εν ου μακρώ χρόνω ελπίζω παρά τας υπαρχούσας αντιδράσεις και τούτο θα γίνει διότι είναι δικαίωμα της».
Ο κ. Βαρθλομαίος ξεκαθάρισε πως αφενός η Ουκρανία έχει «δικαίωμα να λάβει το καθεστώς της αυτοκεφαλίας και αφετέρου πλευρά είναι δικαίωμα και μάλιστα αποκλειστικό τον Οικουμενικού Πατριαρχείου «να χορηγεί το Αυτοκέφαλο, όπως το χορήγησε σε όλες τις νεότερες ορθόδοξες Εκκλησίες αρχής γενομένης από της Ρωσίας τον 16ο αιώνα…».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από την πλευρά της Ρωσίας σχετικά με τα όρια των αρμοδιοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και για τις αντιδράσεις που θα ακολουθήσουν ο Πατριάρχης ξεκαθάρισε πως «Δεν μας τρομάζουν οι απειλές».
Συμπλήρωσε δε πως «το Οικουμενικό Πατριαρχείον ούτε απειλεί ούτε απειλείται αλλά προχωρεί σταθερά εκπληρώνοντας την από των Ιερών Κανόνων αποστολή του και εκπληρώνοντας και σεβόμενο τα προνόμια τα οποία του παρεχώρησαν οι κανόνες Οικουμενικών Συνόδων. Αυτούς τους Κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και τα προνόμια που έδωσαν οι Σύνοδοι στην πρωτόθρονον Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως, δεν τα απεμπολούμε, τα σεβόμεθα, τα τηρούμε και θα τα υλοποιήσουμε και εν προκειμένω εις την περίπτωσην της Ουκρανίας και όπου αλλού χρειαστεί».
Τα επόμενα βήματα της Μόσχας στον «πόλεμο» με το Φανάρι
Το Πατριαρχείο Μόσχας αναζητά τρόπους να «πληγώσει» το Φανάρι. Αφού σε πρώτη φάση αποφάσισε να διακόψει τη μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως αντίποινα στην ενέργεια να εγκρίνει την ανεξαρτητοποίηση και την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τώρα «μετρά» τις δυνάμεις του, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στους κόλπους της Ορθοδοξίας.
Το αυτοκέφαλο θα ενισχύσει την Ουκρανία, η Ρωσική Εκκλησία φοβάται ότι θα χάσει την ακτινοβολία της και ένα σημαντικό μέρος του πολυπληθούς ποιμνίου της. Για αυτό και με τη στήριξη του Κρεμλίνου απειλεί το Φανάρι πως εάν αναγνωρίσει, όπως έχει το δικαίωμα με βάση τους Ιερούς Κανόνες, την ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία-«Πατριαρχείο Κιέβου», τότε θα προχωρήσει σε σχίσμα.
Το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο πίσω από την υπόθεση αυτοκεφαλίας «βλέπει» ακόμη και οργανωμένο σχέδιο των ΗΠΑ με στόχο την αποδυνάμωσή του, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να χαμηλώσει τους τόνους. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να επιδίδεται σε έναν άνευ προηγούμενο πόλεμο κατά του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Το επόμενο βήμα του είναι να προσπαθήσει με κάθε τρόπο και μέσο να δυναμώσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή και παράλληλα να ενισχύσει τις σχέσεις του με τα υπόλοιπα πατριαρχεία και τις ορθόδοξες Εκκλησίες.
Η στάση των προκαθημένων της Ορθοδοξίας
Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ποια στάση θα κρατήσουν οι προκαθήμενοι της Ορθοδοξίας που παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις. Θετικά είναι για την ώρα τα μηνύματα στήριξης που φτάνουν στο Φανάρι από την Αθήνα, τα Τίρανα, την Κύπρο. Με τις θέσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως αναμένεται να συνταχθεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, αν και διατηρεί καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αλλά και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Για τη Ρουμανία υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά θα βρεθεί στο πλευρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και μπορεί η στήριξη της Ελλαδικής Εκκλησίας στο πρόσωπο του κ.κ. Βαρθολομαίου να θεωρείται δεδομένη, ωστόσο ξάφνιασε η δήλωση για το Ουκρανικό του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ.
Ο ιεράρχης, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να διακόψει τη μνημόνευση του κ.κ. Βαρθολομαίου, υποστήριξε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «εις αυτό το θλιβερό και αξιοθρήνητο αποτέλεσμα οδήγησε η εμμονή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει την αυτοκεφαλία εις τους σχισματικούς της Ουκρανίας οι οποίοι είναι αποκεκομμένοι από την Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία (…) και αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία του ουκρανικού λαού». Από την άλλη πλευρά, με το Πατριαρχείο Μόσχας δεν αποκλείεται να «συμμαχήσουν» τα Πατριαρχεία Σερβίας, Βουλγαρίας, Αντιοχείας και η Εκκλησία της Πολωνίας.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]