Επίσης, οι προκαταρκτικές μετρήσεις δειγμάτων για την περιεκτικότητα των σωματιδίων (ΑΣ10) σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Κάδμιο, Νικέλιο, Μόλυβδο και Αρσενικό) δεν έχουν δείξει συγκεντρώσεις πέραν των αναμενομένων.
Οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων εμφανίζουν διακύμανση και η μεγαλύτερη επιβάρυνση δημιουργείται κατά τις ώρες 8:00-17:00, όταν διεξάγονται εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες επιτείνουν την αιώρηση της σκόνης και των υπολειμμάτων της καύσης από το έδαφος ή τα υλικά. Γι’ αυτό ο «Δημόκριτος» συνιστά να αποφεύγεται η μαζική εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης λόγω της τοπικής επιβάρυνσης που μπορεί να προκληθεί.
Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» εγκατέστησε στις 11 Αυγούστου εξοπλισμό δειγματοληψίας και όργανα συνεχούς καταγραφής και μέτρησης των ατμοσφαιρικών παραμέτρων στο Μάτι, 150 μέτρα από την ακτή. Σύμφωνα με τις μέσες αριθμητικές συγκεντρώσεις για την περίοδο μετρήσεων 11 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου τα σωματίδια στο Μάτι φθάνουν τα 29,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (συν/πλην 6,3), έναντι 17,2 μg/m3 (±5,6) στο σταθμό του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή, που αποτελεί το μέτρο σύγκρισης για τις συγκεντρώσεις του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Τα επίπεδα αιθάλης είναι φυσιολογικά και συγκρίσιμα με αυτά του αστικού υποβάθρου. Η αιθάλη στο Μάτι μετρήθηκε σε 0,9 μg/m3 (±0,4), έναντι 0,7 μg/m3 (±0,3) στην Αγία Παρασκευή.
Όπως επισημαίνει ο «Δημόκριτος», «βασικές παράμετροι του αερολύματος στην περιοχή δεν καταδεικνύουν έκθεση του πληθυσμού σε συγκεντρώσεις πέραν των αναμενόμενων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]