Γενναιόδωρο ήταν το πρώτο κύμα προσλήψεων αγγίζοντας τους 19.480 αναπληρωτές σε σχέση με άλλες χρονιές, μένει βέβαια να δούμε αν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες. Η έναρξη του ολοήμερου σχολείου από την αρχή της σχολικής χρονιάς είναι ένα μεγάλο στοίχημα, ενώ δυστυχώς και φέτος μόλις στο 50% θα καλυφθούν τα αιτήματα για παράλληλη στήριξη.
Γενναιόδωρος φάνηκε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της Θεσσαλονίκης για το χώρο της Παιδείας, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει πρώτη φορά συγκεκριμένο αριθμό προσλήψεων, ανοίγοντας παράλληλα τον ασκό του Αιόλου για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Ηδη η δεύτερη υπόσχεση του πρωθυπουργού για επιστροφή των αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς συνοδεύτηκε με σειρά ερωτημάτων από την άλλη πλευρά.
Κάλυψη κενών
Ακόμα και ο ίδιος ο Κώστας Γαβρόγλου παραδέχεται ότι τα κενά είναι δύσκολο να καλυφθούν, παρά το γεγονός ότι φέτος όντως έγινε ένα πολύ μεγάλο κύμα προσλήψεων. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προσλήφθηκαν 8.763 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με τους εκπαιδευτικούς να κάνουν λόγο για 14.000 κενά (σ.σ.: συμπεριλαμβάνονται ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη), στη Δευτεροβάθμια προσλήφθηκαν 1.776 καθηγητές και στην ειδική αγωγή 8.941 εκπαιδευτικοί και προσωπικό.
Παρά τον πλούσιο αριθμό, η αλήθεια είναι ότι τίποτα δεν εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία, μιας και μένει να δούμε τα έκτακτα κενά που θα προκύψουν και πότε αυτά θα καλυφθούν. Ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του τα «ρίχνει» σε κάποιους διευθυντές εκπαίδευσης και σχολείων που δεν στέλνουν σωστά στοιχεία για τα κενά στο υπουργείο Παιδείας.
Το σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες, με το υπουργείο Παιδείας να αδυνατεί να τις καλύψει. Μέχρι τον Οκτώβρη οι γονείς μπορούν να κάνουν αιτήσεις για παράλληλη στήριξη, με το νούμερο που έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής (6.500 αιτήσεις) να είναι ήδη αδύνατον να ικανοποιηθεί. Περίπου τα μισά αιτήματα αναμένεται να καλυφθούν και φέτος, με πηγές του υπουργείου να μην αποκλείουν και τα φαινόμενα «διάσπασης» ενός εκπαιδευτικού σε περισσότερες από μία περιπτώσεις παιδιών ώστε να ικανοποιηθούν περισσότερα αιτήματα.
Πολυτεχνείο: «Αστακός» το κέντρο, επί ποδός 5.500 αστυνομικοί - Ποιοι δρόμοι και ποιοι σταθμοί του μετρό κλείνουν
Προσλήψεις σε ειδική αγωγή
Περίπου 4.500 μόνιμους διορισμούς ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ στην ειδική αγωγή, πολύ πιθανόν από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο χώρος είναι γυμνός από μόνιμες προσλήψεις και σίγουρα υπάρχει τεράστια ανάγκη προσωπικού, όμως εντύπωση προκαλεί που η γενική παιδεία μένει εκτός μόνιμων προσλήψεων. Σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, οι 4.500 προσλήψεις είναι μόνο η αρχή, καθώς θα ανακοινωθούν και άλλες. Το ζήτημα φυσικά που προκύπτει είναι το νέο σύστημα διορισμού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το διαγωνισμό ΑΣΕΠ και επιθυμεί τη διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ βάσει κριτηρίων. Δεν είναι πρώτη φορά που ανοίγει αυτή η κουβέντα, πάντως την τελευταία φορά επί υπουργίας Φίλη η πρόταση που είχε τεθεί στο τραπέζι είχε αποσυρθεί άρον άρον υπό το βάρος των αντιδράσεων. Στην περίπτωση που μετά από τέσσερα χρόνια κούφιων υποσχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις, «θερμή» αναμένεται η αντίδραση των αναπληρωτών για τον τρόπο επιλογής.
Πανεπιστημιακοί
Επιστροφή των αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με τους δεύτερους να θέτουν σοβαρά ερωτήματα και να ζητούν επεξηγήσεις. Η πανελλήνια ομοσπονδία πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) διερωτάται αν αυτό σημαίνει και επιστροφή των αποδοχών στα προ του 2012 επίπεδα αλλά και εντός ποιου διαστήματος θα γίνει η καταβολή.
Η ΠΟΣΔΕΠ ξεκαθαρίζει σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι επιθυμεί στη θεσμοθέτηση ενός νέου ειδικού μισθολογίου για τους πανεπιστημιακούς που θα αντιστοιχεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]