Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Επίσκεψη του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα – «Άριστες οι σχέσεις των δύο χωρών»

Επίσκεψη του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Ελλάδα - «Άριστες οι σχέσεις των δύο χωρών»

Newsroom eleftherostypos.gr

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από επίσημη πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε την Τρίτη σε επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», τον Αμερικανό ομόλογό του, και στη συνέχεια οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν για το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι δύο αρχηγοί έκαναν επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάστηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ των δύο χωρών καθώς και την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας. Ακόμα ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας, ενώ αναφέρθηκε και στη παραβατική, όπως είπε, συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ντάνφορντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Πρώην συνεργάτις Κλίντον: Δέχθηκα σεξουαλική επίθεση από γερουσιαστή

Μαρίνα Μπενέκου

Squid Game: Σχολεία απαγόρευσαν στολές της σειράς για το Χαλοουίν

Μαρίνα Μπενέκου

Φρίκη στις ΗΠΑ: Γυναίκα διαμέλισε και εξαφάνισε τον νεκρό σύζυγό της- Του έπαιρνε τα επιδόματα

Μαρίνα Μπενέκου

Αμερικανοί βουλευτές προς Μπάιντεν: «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Δύο νεκροί και τέσσερις τραυματίες από πυρά σε εμπορικό κέντρο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΗΠΑ: Άνδρας πυρπόλησε άγαλμα του Ιησού και σπίτια

Μαρίνα Μπενέκου

Κολομβία: Οι αρχές θα εκδώσουν στις ΗΠΑ τον βαρόνο των ναρκωτικών «Οτονιέλ»

Μαρίνα Μπενέκου

ΗΠΑ: Νομοθέτες κατηγορούν τον δρ. Φάουτσι για πειράματα σε κουτάβια

Μαρίνα Μπενέκου

Αλεκ Μπάλντουιν: Το όπλο με το οποίο πυροβόλησε είχε αληθινές σφαίρες – Τα στοιχεία από την έρευνα της αστυνομίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom