Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέλεξε να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Μάτι προκειμένου να διαπιστώσει και από κοντά, ένα μήνα μετά τη μεγάλη καταστροφή, την κατάσταση που επικρατεί, να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης όσων έχουν εξαγγελθεί σε σχέση με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, αλλά και να σηματοδοτήσει το συνεχές ενδιαφέρον της Ν.Δ. και τη συμπαράστασή της στην προσπάθεια η αποκατάσταση της περιοχής να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συνομίλησε με κατοίκους για όλα τα ζητήματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και με τη δημόσια υγεία στους οικισμούς, ενώ έθεσε από την πλευρά του ως πρωταρχική ανάγκη να προστατευθεί η ασφάλεια των πολιτών.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν κατηγορηματικός ότι για τον ίδιο αποτελεί δέσμευση «όλες οι ευθύνες να αποδοθούν εκεί που πρέπει».
«Εχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη η οποία θα κάνει τη δουλειά της», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε μια Δημοκρατία υπάρχει ευθύνη και λογοδοσία». «Κάποιοι έφταιξαν που 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους», συμπλήρωσε.
Διαπίστωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν πως ένα μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά, «η θλίψη, η οργή, η αγανάκτηση παραμένει βουβή, αλλά και πολύ έντονη».
«Προσωπική μου δέσμευση», διαβεβαίωσε τους κατοίκους, «είναι να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η περιοχή το συντομότερο δυνατόν, να αποκτήσει το χαρακτήρα της και να βελτιωθούν και οι στρεβλώσεις που υπήρχαν από το παρελθόν».
Η αξιωματική αντιπολίτευση πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στο προσεχές διάστημα το συνολικό πρόγραμμά της για την πολιτική προστασία, το οποίο, όπως έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, «θα συμπεριλαμβάνει την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης, προστασίας και εκκένωσης σε μία σειρά οικισμών με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά στο Μάτι».
Στο μεταξύ λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού από την Ιθάκη, στην αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνουν ότι και στο χώρο της οικονομίας η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει περί των ευθυνών της για την αχρείαστη παράταση του Μνημονίου και τη διαιώνιση της λιτότητας λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια, επιμένοντας σε μία στρατηγική πόλωσης και διχασμού και σε καταγγελίες περί δήθεν «ακροδεξιού» λόγου της Ν.Δ. «Υπάρχει πανικός. Αφού τους έχουν καεί όλα τα υπόλοιπα χαρτιά, τώρα παίζουν και αυτό», σημειώνουν γαλάζια στελέχη, την ώρα που συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να είναι πιο μετριοπαθείς όταν συγκυβερνούν με τον κ. Καμμένο».
Κλήρωση Τζόκερ (24/12): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να διατηρεί στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, αποκρούοντας εξαρχής κάθε κυβερνητική προσπάθεια να στραφεί ο δημόσιος διάλογος σε ανύπαρκτες διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, οι οποίες επιστρατεύονται για να καλυφθεί η απουσία σχεδίου για το μέλλον.
Στο στόχαστρο της Ν.Δ. θα παραμείνουν και οι υποσχέσεις που ετοιμάζεται να ξαναδώσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε μία ύστατη προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά. Από την Πειραιώς πάντως δεν μένει ασχολίαστο το γεγονός ότι την ώρα που το κυβερνών κόμμα επιχειρεί να εμφανιστεί σε ρόλο… σφοδρού επικριτή των πρακτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση, η ίδια η κυβέρνηση υιοθετεί την κατεξοχήν αρνητική πρακτική της παροχολογίας παραβλέποντας και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην εικόνα της χώρας.
Οσο για τις προαναγγελίες διορθωτικών παρεμβάσεων για την ενίσχυση εκείνων που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, γαλάζια στελέχη σχολιάζουν ότι δεν πείθουν κανέναν όταν προέρχονται από εκείνους που με τις πολιτικές τους «έκαναν τους φτωχούς όχι μόνο φτωχότερους, αλλά και περισσότερους».
Η ατζέντα των πραγματικών προβλημάτων αφορά σε πολλές πτυχές της πραγματικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ρευστότητας που ανέδειξε ο τομεάρχης Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή το γεγονός ότι «με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες παραμένει εκκρεμής».
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι οφειλές αυτές διατηρούνται μέχρι και σήμερα στα 2,7 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έχουν εκταμιευθεί, για την αποπληρωμή τους, δανειακοί πόροι 7 δισ., γεγονός που αποδεικνύει ότι « εξαιτίας της κυβερνητικής ανικανότητας, δημιουργούνται συνεχώς νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και η ημερομηνία πλήρους εκκαθάρισής τους όλο και μετατίθεται».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]