Περισσότερες από 3.700 αυτοψίες έχουν πραγματοποιήσει οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα 1.873 κτίσματα εξ αυτών ως μη κατοικήσιμα. Iδιο, θλιμμένο τοπίο επικρατεί και για τις καμένες εκτάσεις στην περιοχή, αφού από την πύρινη λαίλαπα καταστράφηκαν 12.600 στρέμματα. Την ίδια ώρα, 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τεράστια έκταση της καταστροφής.
Στο μεταξύ, από χθες ξεκίνησε η υλοτόμηση και η απομάκρυνση των καμένων κορμών από την απαλλοτριωμένη ζώνη της λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ από σήμερα θα γίνεται ο επανέλεγχος της ηλεκτρικής εγκατάστασης και η διαδικασία επανασύνδεσης ρεύματος.
Οσον αφορά τις αυτοψίες, το υπουργείο Υποδομών αναφέρει πως τα κλιμάκια έχουν ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων, ωστόσο παραμένουν στο σημείο γιατί καλούνται ακόμη από πολίτες που σταδιακά «συνέρχονται» από την καταστροφή, για να περάσουν και από τα δικά τους… συντρίμμια.
Μηχανικοί πάντως που βρίσκονται στο σημείο, μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο, σημειώνουν πως οι παρατετάμενες ζημιές που έχουν υποστεί οικίες και κτίρια από την πύρινη λαίλαπα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθούν πλήρως ενώ θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Καμπανάκι
Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που αποκαλύπτουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, που κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το μέγεθος της ζημιάς.
Μάλιστα, αναφέρουν χαρακτηριστικά πως από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν καεί περίπου 86.000 στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια (βάσει των έως τώρα στοιχείων του Ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές – EFFIS), εκ των οποίων τα 68.892 στρέμματα είναι σε Ν. Βουτζά-Μάτι και Γεράνεια όρη-Κινέτα.
Ελεύθερος ο 35χρονος αστυνομικός της Βουλής που καταγγέλθηκε για ενδοοικογενειακή απειλή
Στην ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς αναφέρουν πως «έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία. Αν δεν έχει έρθει ούτε και τώρα η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, τότε πότε;».
Παράλληλα, τονίζουν πως προφανώς προκύπτουν ευθύνες και ζητούν τεκμηριωμένα να αναζητηθούν και παραδειγματικά να αποδοθούν, ενώ εξηγούν πως η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει ταυτόχρονα την απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας.
Προσαρμογή
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως επιτακτικής προτεραιότητας την άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα, με προτεραιότητα στις εξής ενέργειες:
- Μετακίνηση της πολιτικής και επιχειρησιακής προτεραιότητας από την καταστολή των πυρκαγιών στην πρόληψή τους, μέσα από την έγκαιρη δασική διαχείριση και τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων.
- Κατάρτιση τοπικών σχεδίων πρόληψης των δασικών πυρκαγιών που να περιλαμβάνουν τη διαχείριση καύσιμης ύλης και θα γίνονται κτήμα όλων μέσα από ανοιχτές ενημερωτικές ημερίδες.
- Kατάρτιση σχεδίων εκκένωσης ανά Δήμο (με σαφή υπόδειξη οδών διαφυγής, χώρων συγκέντρωσης και μέσων απομάκρυνσης) και έγκαιρη ενημέρωση όλων των κατοίκων των περιοχών αυτών.
- Εγκαιρη διάθεση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στη δασική υπηρεσία και τους ΟΤΑ, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (το αργότερο τον Μάρτιο) κάθε έτους.
- Πλήρη εφαρμογή του ν. 4249/2014 για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας και την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση χιλιάδων εθελοντών δασοπυροσβεστών.
- Εισαγωγή από την ερχόμενη κιόλας σχολική χρονιά υποχρεωτικής εκπαίδευσης για την αυτοπροστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες σε όλες τις βαθμίδες.
Δορυφορικά…
Υπενθυμίζεται ότι η εκτίμηση των πυρκαγιών της περασμένης εβδομάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS) της E.E.:
- Ν. Βουτζάς-Μάτι: Συνολική καμένη έκταση 12.759 στρ., εκ των οποίων 6.934 στρ. οικιστικών περιοχών και 5.825 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων.
- Γεράνεια όρη-Κινέτα: Συνολική καμένη έκταση 56.133 στρ., εκ των οποίων 53.157 στρ. δασών και δασικών εκτάσεων και 2.976 στρ. οικιστικών περιοχών. Η πυρκαγιά έχει κάψει μέρος της περιοχής Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας με κωδικό GR2530005 «Ορη Γεράνεια» και του Καταφυγίου Αγριας Ζωής «Περιοχή Γερανείων Δήμου Μεγάρων».
Στάχτη 12.600 στρέμματα
Τραγικός απολογισμός και για τις καμένες εκτάσεις, ενώ παραμένει θολό τοπίο πώς και πότε θα κριθούν αναδασωτέες. Οπως φαίνεται και στον επικαιροποιημένο χάρτη που δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κάνοντας χρήση δορυφορικής τηλεπισκόπησης, στάχτη έγιναν 1.260 εκτάρια, δηλαδή 12.600 στρέμματα. Σημειώνεται πως η εκτίμηση έγινε κατόπιν επεξεργασίας της δορυφορικής εικόνας Worldview-3 πολύ υψηλής χωρικής ανάλυσης (30 εκ.), η οποία ελήφθη τρεις ημέρες μετά το τραγικό γεγονός.
Οπως επισημαίνεται, το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζει τη χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον οικισμό Μάτι, χρησιμοποιώντας συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης, προκειμένου να παρέχει πολύ λεπτομερείς χάρτες αποτίμησης της ζημιάς σε επίπεδο ακόμη και μεμονωμένης ιδιοκτησίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]