Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τελευταία «τα βάζει» συχνά με τη Δικαιοσύνη, με αποκορύφωμα την πρόσφατη δήλωσή του «ήρθε η ώρα να δούμε ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο», όταν συνελήφθησαν στελέχη του νοσοκομείου Τρικάλων για σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας. Το «ράπισμα» από πλευράς Δικαιοσύνης, όμως, είναι ηχηρό, αφού βάζει φρένο στις συμβάσεις αυτές, τις οποίες τόσο θερμά το υπουργείο υπερασπίζεται.
Η απόφαση αυτή συνέπεσε, μάλιστα, την ημέρα που το υπουργείο Υγείας εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση-απάντηση σε δημοσιεύματα και συνδικαλιστές στο χώρο της Υγείας, στην οποία προσπαθεί να πείσει ότι δρα πολύ σωστά, ενώ στην ουσία πρόκειται για σχέσεις εργασίας χωρίς δικαιώματα, όπως η χορήγηση αδειών. Ο ΣΥΡΙΖΑ προώθησε δηλαδή αυτό που κάποτε, ως υπέρμαχος των συλλογικών συμβάσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αποκαλούσε «ντροπή».
Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ αφορά στην πρόσληψη καθαριστριών με ατομικές συμβάσεις εργασίας στα νοσοκομεία και τα εποπτευόμενα από το υπουργείο Υγείας νομικά πρόσωπα, που πραγματοποιήθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του άρθρου 97 του νόμου 4368/2016 και τη σχετική εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.
Μπλόκαρε διαγωνισμό
Παράλληλα, το ΣτΕ «μπλόκαρε» προσωρινά και το διαγωνισμό για την πρόσληψη 30 καθαριστριών με ατομικές συβάσεις εργασίας στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ, μετά την προσφυγή δύο εταιριών, διέταξε την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η σύναψη και η υπογραφή των συμβάσεων μισθώσεως έργου.
Παράλληλα, διατάχθηκε η μη έκδοση απόφασης για τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας καθαριστριών για παροχή υπηρεσιών καθαριότητας των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Οι εν λόγω δύο εταιρίες είχαν ζητήσει να εισαχθούν οι αιτήσεις τους προς συζήτηση στο ΣτΕ, σύμφωνα με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης (νόμος 3900/2010), κάτι που έγινε δεκτό. Το αίτημα έγκειτο στο γεγονός πως «τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της συμφωνίας προς το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των διατάξεων του άρθρου 97 του ν. 4368/2016 το οποίο έχει συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων». Για την υπόθεση αναμένεται οριστική απόφαση του ΣτΕ.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
mgeorganta@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί