Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γαβρόγλου καταργεί τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Ο Γαβρόγλου καταργεί τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Με 21 νέα τμήματα θα εμπλουτιστούν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το μηχανογραφικό δελτίο του 2019, ενώ καταργούνται το ΤΕΙ Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη τα δύο ΤΕΙ θα δεχθούν τους τελευταίους εισακτέους τους, καθώς στη συνέχεια τα τμήματά τους θα εξελιχθούν σε πανεπιστημιακά και θα απορροφηθούν από άλλα Ιδρύματα.

Το σχέδιο του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για ολική αλλαγή στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Τα νομοσχέδια για τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων Νήσων έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή, ενώ χθες παρουσιάστηκε και το σχέδιο για Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τριχοτόμηση

Όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» από τις 3 Απριλίου, το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας «σπάει» στα 3, με τα τμήματά του να μοιράζονται στα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλίας και στο Γεωπονικό. Το ΤΕΙ Θεσσαλίας με τη σειρά του απορροφάται από το Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, στο οποίο θα ιδρυθούν 3 νέες σχολές και 16 τμήματα. Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και οι αλλαγές στο μηχανογραφικό αφορούν τους μαθητές που τον Σεπτέμβρη θα φοιτήσουν στη Γ’ Λυκείου.

Στις ήδη υπάρχουσες 5 σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα προστεθούν ακόμη τρεις με 16 νέα τμήματα τα οποία θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2019. Οι πρώτοι εισακτέοι τους θα είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών του 2019.

Η Λάρισα ενισχύεται με δύο σχολές, Τεχνολογίας και Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, ενώ τα Τρίκαλα με τη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας. Τέλος, στη Λαμία θα ιδρυθούν δύο νέα τμήματα, Φυσικής και Μαθηματικών.

Όσον αφορά τους φοιτητές των δύο υπό κατάργηση ΤΕΙ, αυτοί θα έχουν το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα με την επιλογή επιπλέον μαθημάτων να λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.

Ναυτιλιακά και Τεχνολογία

Στροφή στα Ναυτιλιακά και ενίσχυση των σπουδών στην Τεχνολογία κάνει το ΕΚΠΑ, το οποίο κατέθεσε πρόταση για προσάρτηση των τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα Ψαχνά στο Ίδρυμά του. Τμήμα Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλιακών Σπουδών και Τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης είναι τα δύο νέα τμήματα που προτείνει να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη του 2019, μαζί με το τμήμα Ψηφιακών Τεχνών, ενώ για τον Σεπτέμβρη του 2020 προτείνει τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Διατροφολογίας και Διαιτολογίας.

Η πρόταση που έχει παρουσιάσει το Πανεπιστήμιο Αθηνών προτείνει μέχρι και ενίσχυση των δρομολογίων για τη διευκόλυνση των φοιτητών και των καθηγητών και υπογραμμίζει την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού που θα υποστηρίζει τη λειτουργία των νέων τμημάτων.

Μέχρι 50 φοιτητές

Πάντως, στην πρόταση αναφέρεται ρητά ότι ο αριθμός εισακτέων τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια θα πρέπει να μην ξεπερνά τους 50 φοιτητές, σύσταση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη φετινή αλματώδη αύξηση στον αριθμό εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ που έφτασε το 5% σε σχέση με πέρσι.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που θα ενσωματώσει το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας όσο και οι δήμοι έχουν ταχθεί ενάντια στις προτάσεις που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, αιτούμενοι την ίδρυση πανεπιστημίου στην περιφέρεια.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]

Προτεινόμενα για εσάς

Οι αρνητές της αξιολόγησης και της κοινής λογικής

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σχολεία: Έρχονται 5.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εμβολιασμένοι μαθητές: Τι ισχύει με τις απουσίες – Πώς δικαιολογούνται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου απαντούν για τον εμβολιασμό των παιδιών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργείο Παιδείας: Ο Τσίπρας παραπλανεί τους νέους μοιράζοντας υποσχέσεις

Λάμπρος Κατσαρός

Δημόσια ΙΕΚ: Έως 10 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για 20.000 επιπλέον θέσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Υπουργείο Παιδείας για ΣΥΡΙΖΑ: Πιστοί στα fake news – Πόσα ψέματα χωρούν σε λίγες αναρτήσεις

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φωτιές – Κεραμέως: Voucher 200 ευρώ σε πυρόπληκτους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μηχανογραφικό 2021: Λήγει η προθεσμία υποβολής – Οδηγίες για τους υποψήφιους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom