Ακόμη δεν έχει «στεγνώσει» το μελάνι των υπογραφών της συμφωνίας για την ονομασία των Σκοπίων και το σλαβόφωνο κόμμα «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία – Ουράνιο Τόξο» με έδρα τη Φλώρινα, που υποστηρίζει ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», έσπευσε να προκαλέσει: Με μακροσκελή ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα» στη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και παραθέτει τις… προτάσεις της για να είναι η συμφωνία ολοκληρωμένη!
Η κίνηση αυτή μαζί με την αποκάλυψη για τη στάση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σέλτσα προκαλούν ανησυχία, καθώς, όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η συμφωνία ανοίγει «παράθυρο» για να επισημοποιήσουν τις θέσεις τους οι «οπαδοί» της «μακεδονικής μειονότητας». Η ανακοίνωση του κόμματος Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία-Ουράνιο Τόξο είναι ενδεικτική.
«Είναι αναμφισβήτητα θετικό ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα και τη μακεδονική ταυτότητα στη γειτονική χώρα, αλλά είναι θλιβερό που πάσχισε μέχρι την τελευταία στιγμή να το αποφύγει για τη δική της επικράτεια, χρησιμοποιώντας φθηνά κόλπα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει σε επίσης προκλητικούς τόνους: «Από την αρχή της πολιτικής της δραστηριότητας, η ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο έχει αποκηρύξει τις λογικές των “μητέρων-πατρίδων”. Ενεργούμε ως Ελληνες πολίτες που επιδιώκουν μέσω των μειονοτικών δικαιωμάτων που μας στερεί το ελληνικό κράτος να συμβάλουμε στον εκδημοκρατισμό του. Ενα από τα βασικά, αν όχι το βασικότερο βήμα, είναι η ειλικρινής και πλήρης -άνευ αστερίσκων και κωμικοτραγικών δηλώσεων- αναγνώριση της σύγχρονης μακεδονικής εθνικής ταυτότητας»,
H πρόκληση όμως δεν σταματά εδώ. Ο τίτλος της ανακοίνωσης είναι «Μια ημιτελής συμφωνία» και ο αστερίσκος παραπέμπει στην εξήγηση «Η Συμφωνία υπεγράφη στο χωριό Νίβιτσι – Ψαράδες, όπου Μακεδόνες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να επιστρέψουν με αξιοπρέπεια», ενώ η συνέχεια είναι αποκαλυπτική των προθέσεων: «Εχουμε επανειλημμένα και σε όλους τους τόνους διακηρύξει ότι είμαστε και παραμένουμε εναντίον της αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Κανένας στυγνός εκβιασμός δεν είναι δυνατόν να αλλοιώνει τη δημοκρατική βούληση του μακεδονικού λαού που πριν από 27 χρόνια αποφάσισε ότι αυτό είναι το όνομα της χώρας του. Είμαστε ευτυχείς που και πάλι οι πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα έχουν τον τελευταίο λόγο μέσω δημοψηφίσματος. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση δεν είναι η καλύτερη για κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς παραπέμπει ανοιχτά σε λογικές διαίρεσης και αλυτρωτισμού. Αυτές ακριβώς που θα έπρεπε να αποτρέπει. Είναι μια ημιτελής συμφωνία γιατί μεταξύ άλλων είναι γνωστό ότι γεωγραφικά προθέματα σε επίσημες ονομασίες κρατών ανά τον πλανήτη χρησιμοποιούνται ως “οχήματα” σε εθνικιστική ρητορεία και ανάλογες καταστροφικές πολιτικές».
Και η ανακοίνωση συνεχίζει με την… πεποίθηση ότι μόνο τότε η συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη, ενώ διαβεβαιώνει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μαζί με τις άλλες μειονότητες: «Μόνο τότε θα μπορέσει η χώρα μας να γίνει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Μόνο τότε η εν λόγω συμφωνία θα είναι ολοκληρωμένη και θα έχει επιτελέσει το στόχο της. Μέχρις ότου συμβεί αυτό, η εθνική μακεδονική μειονότητα θα συνεχίσει τον αγώνα της μαζί με τις άλλες μειονότητες και τους, ευτυχώς διαρκώς αυξανόμενους, πραγματικούς δημοκράτες στη χώρα».
Την ίδια στιγμή, παραμένουν τα ερωτηματικά για τη στάση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Σλέτσα, ο οποίος φέρεται να έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της χώρας μας (!) ως οπαδός της θεωρίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει «μακεδονική» μειονότητα.
Ο ίδιος επιλέγει τη σιωπή μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας The President, ενώ για το θέμα έκανε παρέμβαση η Νέα Δημοκρατία ζητώντας εξηγήσεις: «Εδώ και τρεις μέρες ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Σέλτσας, με συνεχείς δηλώσεις του -άλλοτε στα σλαβικά, αυτά που ο ίδιος ονομάζει “μακεδονικά” κι άλλοτε στα ελληνικά- δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την εθνικώς επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνησή του. Η στάση του κ. Σέλτσα δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι ο ίδιος στο παρελθόν φέρεται να έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της χώρας μας (!) ως οπαδός της θεωρίας ότι στην Ελλάδα υπάρχει “μακεδονική μειονότητα”, ζητώντας να της αναγνωριστούν η “μακεδονική γλώσσα” και ο “μακεδονικός πολιτισμός” της. Ρωτούμε ευθέως τους κ.κ. Τσίπρα, Κοτζιά και Καμμένο: Εκφράζουν οι απόψεις του κ. Σέλτσα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;» ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ.
Απάντηση μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρξε ούτε από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ούτε βέβαια από το Μέγαρο Μαξίμου ή από τους ΑΝ.ΕΛ. Πρόθεσή τους είναι να «ξεχαστεί» το θέμα, γι’ αυτό η γραμμή που έχει δώσει η κυβέρνηση στα στελέχη της είναι να μην κάνουν κανένα σχόλιο.
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]