Η δραματική κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία τουριστικών νησιωτικών και ηπειρωτικών περιοχών αποτυπώνεται στη νέα έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Οπως καταγράφει στη μελέτη της η Ομοσπονδία, το πρόβλημα με ελλείψεις σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα νησιά είναι πολύ μεγάλο και διογκώνεται ακόμη περισσότερο με το τουριστικό κύμα που έχει ήδη ξεκινήσει. «Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Δεν έχει ΜΕΘ το Νοσοκομείο της Σύρου. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου, έξι κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με τέσσερις κλίνες. Νοσοκομεία σε περιοχές με ΜΕΘ έτοιμες να λειτουργήσουν, εξοπλισμένες πλήρως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού (π.χ. το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής)», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.
Στην έρευνά της κάνει λόγο για «τραγική» κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας στις τουριστικές περιοχές. Αποτέλεσμα είναι να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια ιδιωτικά τουριστικά ιατρεία. Τα παραδείγματα των ελλείψεων που δίνει είναι πολλά: Στην Πάρο δεν υπάρχει καρδιολόγος εδώ και έξι μήνες, αλλά ούτε και μικροβιολόγος και παρασκευαστής εδώ και δύο χρόνια. Χωρίς καρδιολόγο είναι και το Κέντρο Υγείας της Ανδρου. Στη Μήλο ένας μόνο γενικός γιατρός καλύπτει τις εφημερίες, στην Ιο το Κέντρο Υγείας έχει ένα άτομο πλήρωμα ασθενοφόρου, ένα γενικό γιατρό και τρία άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.
Στη Μύκονο, ένα πολύ δημοφιλές νησί, στο οποίο σημειώνονται πολλά τροχαία ατυχήματα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν υπάρχει γενικός χειρουργός. Στη Σίφνο δεν υπάρχει παιδίατρος ενώ στο νησί κατοικούν 500 παιδιά, η νοσηλεύτρια εκτελεί και χρέη γραμματέως και τους καλοκαιρινούς μήνες οι δύο γιατροί που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των μόνιμων κατοίκων και των τουριστών. Στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου υπηρετούν δύο γυναικολόγοι και, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, δεν πραγματοποιείται κανένας τοκετός.
Χανιά: Προφυλακίστηκαν οι δύο συλληφθέντες για τις αποθήκες με όπλα, εκρηκτικά και ναρκωτικά
Στο νησί της Σαντορίνης υπηρετούσαν τρεις χειρουργοί εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν, τρεις γυναικολόγοι εκ των οποίων οι δύο παραιτήθηκαν και κανένας νεφρολόγος, ενώ ο μοναδικός οφθαλμίατρος επίσης έχει παραιτηθεί από τις 18/10/2016. Υπηρετεί ένας παιδίατρος και σε βασικές ειδικότητες δύο γιατροί.
Δεν λείπουν μάλιστα και τα παράδοξα, όπως το ότι το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Ηγουμενίτσας βρίσκεται… 18 χιλιόμετρα μακριά από το νοσοκομείο μέσα σε χωματόδρομο.
Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι νοσηλευτικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας μετακινείται σε νοσοκομεία με αποφάσεις διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών προκειμένου να καλύψουν τα κενά. Γενικοί γιατροί, αγροτικοί, ειδικευμένοι των Κέντρων Υγείας μετακινούνται επίσης στα νοσοκομεία για να καλύψουν τις εφημερίες. «Ως εκ τούτου, τα Κέντρα Υγείας κατεβάζουν ρολά», αναφέρει.
Καταγγέλλει, επίσης, ότι τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να βάλουν βενζίνη στο ρεζερβουάρ των ασθενοφόρων καθώς έχουν οφειλές στους πρατηριούχους.
Υποτυπώδης είναι και η παρουσία του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, στην οποία αναφέρεται ότι «η διαχειριστική κατάσταση είναι σε επικίνδυνα σημεία». Ενδεικτικά, ένα μόνο διασώστη διαθέτει το νησί της Ιου, η Κάρπαθος έχει μόνο δύο διασώστες, οι Παξοί δεν έχουν κανένα οδηγό ασθενοφόρου, η Αλόννησος μόνο έναν οδηγό. «Λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων, τα ασθενοφόρα αναγκάζονται και οδηγούν οι γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό ή διοικητικό προσωπικό», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.
Μαρία-Νίκη Γεωργαντά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]