Στη δεύτερη απόπειρα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για συγχωνεύσεις Ιδρυμάτων στις περιφέρειες, ένα νέο σχέδιο νόμου είναι στα σκαριά, που θα έχει ως αποτέλεσμα δύο επιπλέον σχολές και συνολικά 12 τμήματα. Το πανεπιστήμιο θα δεχτεί στα καινούργια του τμήματα τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβρη του 2019 (σ.σ.: τους σημερινούς μαθητές της Β’ Λυκείου), ενώ στο μηχανογραφικό θα ενταχθούν από την επόμενη χρονιά.
Σημειώνεται ότι η πρώτη απόπειρα συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων έγινε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και ακόμα η διαδικασία είναι στο «ράβε-ξήλωνε», καθώς το νομοσχέδιο έχει συγκεντρώσει αρκετές διαφωνίες και παρατηρήσεις.
Σε όλα τα νησιά
Το νέο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων πρακτικά θα διπλασιαστεί, καθώς από έξι τμήματα στη νέα του μορφή θα έχει 12. Κάποια από τα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που καταργείται θα επανιδρυθούν ως πανεπιστημιακά και θα ιδρυθούν τρία με νέο αντικείμενο. Οι «γκρίνιες» των τελευταίων χρόνων από την τοπική κοινωνία με επίκεντρο το ότι η Κέρκυρα έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό των τμημάτων του πανεπιστημίου φαίνεται ότι έπιασαν τόπο, με τον κ. Γαβρόγλου να ανακοινώνει ότι θα υπάρχει παρουσία τμημάτων σε όλα τα νησιά του Ιονίου.
Στη νέα μορφή του, το πανεπιστήμιο ενισχύεται με δύο νέες σχολές, τη Σχολή Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο και τη σχολή Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κέρκυρα. Ειδικότερα, η Σχολή Περιβάλλοντος θα περιλαμβάνει το τμήμα Περιβάλλοντος με έδρα τη Ζάκυνθο και το τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής με έδρα το Αργοστόλι.
Στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών θα περιλαμβάνονται το τμήμα Τουρισμού, το οποίο αποτελεί καινούργια προσθήκη και θα έχει έδρα την Κέρκυρα, και το τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης (σ.σ.: δεν υφίστατο μέχρι πρότινος) με έδρα τη Λευκάδα.
Αττική: Κλειστοί δρόμοι σήμερα, λόγω της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, το ζήτημα της Λευκάδας αποτελεί ένα στοίχημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα στεγάσουν το νέο τμήμα. Ο κ. Γαβρόγλου, σε συναντήσεις που θα κάνει με τις τοπικές αρχές, θα ζητήσει από τους δήμους τη διάθεση χώρων για τα νέα τμήματα, ενώ θα στραφεί και στην περιφέρεια για τη χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων για το εγχείρημά του.
Τέλος, στο Ληξούρι θα ιδρυθεί νέο τμήμα Εθνομουσικολογίας, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών.
Φοιτητές, διδακτικό προσωπικό
Αν και το σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, οι διαδικασίες που θα αφορούν το διδακτικό προσωπικό και τους φοιτητές θα είναι ίδιες με αυτές που θα ακολουθηθούν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Οσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί και θα εισαχθούν και φέτος στα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους λαμβάνοντας πτυχίο ΤΕΙ. Θα ισχύσει για τη συγκεκριμένη κατηγορία μία μεταβατική περίοδος, παράλληλα με τη λειτουργία των νέων τμημάτων, ώστε να λάβουν το πτυχίο τους.
Το υπουργείο Παιδείας αφήνει «παραθυράκι» για τη λήψη πανεπιστημιακού πτυχίου, πετώντας όμως το μπαλάκι στις ηγεσίες των νέων τμημάτων του Ιδρύματος. Οι εν ενεργεία φοιτητές, εφόσον ληφθεί απόφαση από τις ηγεσίες, θα μπορούσαν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακό, με την παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων. Βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία των φοιτητών που θα ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους από τμήματα ΤΕΙ που στη συνέχεια θα καταργηθούν.
Σχετικά με το διδακτικό προσωπικό, οι καθηγητές του ΤΕΙ θα μεταφερθούν στα νέα Ιδρύματα, ενώ ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε επιπλέον προσλήψεις για την υποστήριξη του Ιδρύματος, χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένο αριθμό.
Ελπίδα Οικονομίδη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]