Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες και όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα το νομοσχέδιο -καθώς βρίσκεται σε διαδικασία «γράψε-σβήσε» και είναι προγραμματισμένες ακόμη δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής-, τίθεται ένα υποχρεωτικό μίνιμουμ 30 κλινών στις κλινικές, με τους εκπροσώπους της αγοράς να υποστηρίζουν ότι η διάταξη αυτή στην πράξη θα οδηγήσει σε κλείσιμο δεκάδων κλινικών. Εκτιμάται ότι περίπου 35 ιδιωτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα είναι μικρότερες των 30 κλινών.
Μια άλλη ρύθμιση που αναμένεται να πυροδοτήσει την αντίδραση των επιχειρηματιών είναι η υποχρεωτική ανάπτυξη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) τουλάχιστον έξι κλινών σε όσες ιδιωτικές κλινικές είναι άνω των 80 κλινών. Οι ιδιοκτήτες τους κάνουν λόγο για ένα δυσβάσταχτο κόστος. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από τις εκτιμήσεις της αγοράς, η ανάπτυξη μιας ΜΕΘ δυναμικότητας τεσσάρων κλινών κοστίζει 70.000 ευρώ. Πλην του οικονομικού πρέπει να πραγματοποιηθούν αναπροσαρμογές στους χώρους των κλινικών για να δημιουργηθούν οι ΜΕΘ. «Πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν είναι ιδιαίτερα εύκολες. Οι κλινικές βρίσκονται στον οικιστικό ιστό, δεν είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε τοίχους», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός.
Η υποχρεωτική δημιουργία ΜΕΘ εκτιμάται ότι υπαγορεύεται για έναν ακόμη λόγο, την αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία σήμερα παρατηρούνται αναμονές για κρεβάτι ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη το υπουργείο Υγείας δεσμεύει κάποιες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να βοηθήσει τα δημόσια νοσοκομεία, κάτι που ωστόσο στην πράξη δεν γίνεται, καθώς όσοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών διαθέτουν ΜΕΘ δεν τις παραχωρούν.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι αναπροσαρμογές στους χώρους είναι κάτι εκ των ων ουκ άνευ, καθώς αναμένεται να τεθούν ελάχιστες προδιαγραφές για τετραγωνικά μέτρα της κάθε κλινικής, αλλά και για προσωπικό. Η κάθε κλινική πρέπει να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό ανάλογα με τον αριθμό των κλινών που διαθέτει και όχι με βάση την πληρότητα. Οι παράγοντες της αγοράς εξηγούν ότι το προσωπικό θα προσλαμβάνεται με βάση μια… υποθετική πληρότητα 100%, κάτι που τα χρόνια της κρίσης δεν επιτυγχάνεται. Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλότερες.
ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]