Τα δύο κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την ανάπτυξη των νησιών, αποτέλεσαν αντικείμενο της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), που συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα υδατοδρόμια, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά από την Πάρο, όπου εγκαινίασε το νέο αεροδρόμιο του νησιού.
«Είμαι ευτυχής που το σχέδιο νόμου, το οποίο επεξεργάστηκαν τρία υπουργεία και εκλογικεύει τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων στη χώρα μας, εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο και σύντομα θα είναι νόμος του κράτους.
Στη διαμόρφωσή του, υπήρξε κρίσιμος ο ρόλος της δικής μας μελετητικής ομάδας που επεξεργάστηκε, με πολύ μεγάλη σαφήνεια και λεπτομέρεια, τις προτάσεις που κατέθεσε για κάθε άρθρο του σχεδίου νόμου. Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι, αφού το σχέδιο νόμου μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του στόχου που θέσαμε για την ίδρυση και λειτουργία δικτύου 26 υδατοδρομίων στα νησιά μας.
Έναν στόχο που υπηρετήσαμε από την πρώτη στιγμή της θητείας μας και που θα υλοποιήσουμε ξεπερνώντας κάθε εμπόδιο και δυσκολία που έχουμε συναντήσει στον δρόμο μας. Τα νησιά μας και η χώρα μας το έχουν ανάγκη», ανέφερε ο περιφερειάρχης.
Δημήτρης Σούρας: Πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - Συγκλονίζει το αποχαιρετιστήριο μήνυμά του
Ικανοποίηση εξέφρασε επίσης ο περιφερειάρχης και για το γεγονός ότι μία ακόμη πρόταση της περιφερειακής αρχής, που είχε διατυπωθεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014, έρχεται να ενσωματωθεί στην κυβερνητική πολιτική. Η πρόταση αφορά την υδροδότηση των λεγόμενων άνυδρων νησιών.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συνεδρίασε την Πέμπτη, ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρου Δρίτσα, ο οποίος υιοθέτησε την πρόταση της περιφερειακής αρχής, σχετικά με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με αυτή, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς στα νησιά Πάτμο, Αρκιούς και Καστελλόριζο για την ανάδειξη ανάδοχου επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (περιλαμβάνονται η κατασκευή και η ολοκλήρωση συνοδών έργων, η αδειοδότηση, η συντήρηση κ.λ.π.) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.
Μετά την ολοκλήρωση του πιλοτικού αυτού προγράμματος, θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα μελετηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για όλα τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά. Ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:
«Είμαι ευτυχής που άλλη μία πρόταση δική μας ενσωματώνεται στην κυβερνητική πολιτική και υλοποιείται. Παρά την κριτική που δεχτήκαμε από κάποιους χώρους τον Σεπτέμβριο του 2014, η λογική νίκησε τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και ένα ακόμη μεγάλο, ζωτικής σημασίας ζήτημα για τα νησιά μας, διευθετείται με τον καλύτερο τρόπο».