Οπως περιγράφει στον «Ε.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, αν και μετά από κάθε παρόμοιο επεισόδιο ενεργοποιούνται οι αρμόδιες ομάδες για ελέγχους, ωστόσο δεν έχουν τα κατάλληλα μέσα για να βγουν ουσιαστικά συμπεράσματα. Για αυτό κάνουν έκκληση στο υπουργείο Περιβάλλοντος να άρει τα γραφειοκρατικά κωλύματα και να βρεθεί τρόπος ώστε όταν η δυσοσμία τυλίγει τις γειτονιές του Πειραιά, να μπορεί με απευθείας ανάθεση, είτε ομάδα επιστημόνων από τον Δημόκριτο είτε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνία να πραγματοποιεί ελέγχους καθώς είναι οι μόνοι επιστημονικοί φορείς με κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
Τόσο ο Γιώργος Γαβρίλης όσο και ο δήμαρχος Κερατσίνου, Χρήστος Βρεττάκος, σε κοινή τους ανακοίνωση «φωτογράφισαν» τις εγκαταστάσεις της «Oil one» ως έναν από τους πιθανότερους «ενόχους» για αυτές τις ενοχλητικές οσμές. Ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς έντονη μυρωδιά είχε ενοχλήσει πριν από δύο μέρες και τους κατοίκους της Ελευσίνας, με πολλούς να εικάζουν ότι μπορεί να μεταφέρθηκε από εκεί.
Μονιμοποιείται το φαινόμενο
«Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, τις συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς (υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης) το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί. Αντίθετα, το φαινόμενο αυτό τείνει να αποκτήσει μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, χωρίς έως σήμερα να έχουν με ακρίβεια προσδιοριστεί η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. Καλούμε τα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση
Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος ζητούν:
– Να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής αυτής, αρχής γενομένης από τις εγκαταστάσεις της «Oil One» και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών.
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
– Να ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να εξετάσει το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας.
– Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι φαινόμενα δυσάρεστων οσμών παρατηρούνται και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου και άλλων χημικών προϊόντων, ζητάμε οι έλεγχοι να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.
– Να ενταθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμο προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβαση αυτών. Στην ίδια κατεύθυνση να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας χημικών προϊόντων (καυσίμων, προϊόντων πετρελαίου κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή».
Ρωτάνε τον Σταθάκη
Ερώτηση κατέθεσαν και οι βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. «Είναι διάχυτη η άποψη μεταξύ των κατοίκων ότι η δυσοσμία οφείλεται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων (slops) και εμπορίας πετρελαιοειδών της “Oil one”, συμφερόντων Ομίλου Μελισσανίδη, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή των πρώην Λιπασμάτων Δραπετσώνας, μόλις 100 μ. από κατοικημένη περιοχή», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Αναστασία Βαμβακά
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]