«Ως αρχαιολόγος της Υπηρεσίας από το 1965 έως το 1969 εργάστηκε στην Πάτρα, στη Σπάρτη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αττικής. Το 1973, διδάκτωρ ήδη του πανεπιστημίου του Tübingen, όπου μαθήτευσε πλάι στους U. Hausmann και W. Fuchs, και ύστερα από μεταδιδακτορικές έρευνες στο Παρίσι, τη Σορβόνη και την École Pratique des Hautes Études, με καθηγητές τους J. Marcadé και Ρ. Μartin, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη. Από τη θέση αυτή, όπου θα παραμείνει έως το 2014, θα δώσει κάποια από τα καλύτερα μαθήματα Τέχνης, Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης, γίνεται αναφορά στις «μεγάλης εμβέλειας και σημασίας εκθέσεις του Άγγελου Δεληβορριά, πλούσιες σε θεματολογία, τόσο του ελλαδικού χώρου διαχρονικά, όσο και άλλων μεγάλων πολιτισμών», εκθέσεις που επεκτείνονται πέρα από τον πυρήνα του εμβληματικού αρχοντικού στη γωνία των οδών Κουμπάρη και Β. Σοφίας στους δορυφόρους του κεντρικού κτιρίου.
Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν σημαντικά οι επικίνδυνες παραβάσεις κατά την οδήγηση το 2024
«Η θέση του ως καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1992 έως το 2005, και ως διευθυντή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στο ίδιο Τμήμα, από το 1998 έως το 2003, έδειξαν την ικανότητά του να εμπνέει και ως πανεπιστημιακός δάσκαλος. Για το έργο του τιμήθηκε με ελληνικά και ξένα παράσημα, ως μέλος ακαδημιών, επιστημονικών εταιρειών και σωματείων, αλλά και ως επίτιμος διδάκτωρ των Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου Θράκης και του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.
Ακούραστος μελετητής των πολιτισμών του κόσμου, συνέχισε παράλληλα και τις σημαντικές του έρευνες στο ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνος στη Λακωνία, τον τόπο ίσως που αγάπησε περισσότερο από τότε που εργάστηκε εκεί ως νεαρός αρχαιολόγος της Υπηρεσίας, αμέσως μετά τον πρώτο του διορισμό του στην Πάτρα. Σπουδαία, ωστόσο, παραμένει και η συνεισφορά του σε μεγάλα κεφάλαια της αρχαίας γλυπτικής, για την τέχνη του Σκόπα, τους τύπους της θεάς Αφροδίτης και τη ζωφόρο του Παρθενώνος» τονίζουν οι αρχαιολόγοι.
«Η απώλεια του Άγγελου Δεληβορριά είναι δυσβάσταχτη, όπως έγραψαν χθες οι συνεργάτες του στο Μουσείο Μπενάκη. Το κενό που αφήνει πίσω του είναι μεγάλο, όμως, το ανεξάντλητο μουσειολογικό έργο του, μέσα από τις 130 εκθέσεις στην Ελλάδα και τις 39 στο εξωτερικό, η πολυπραγμοσύνη και οι γνώσεις του, που αποτυπώνονται στο συγγραφικό του έργο και τις πρωτοπόρες μουσειολογικές του προσεγγίσεις, και η μορφή του ως αιώνιου έφηβου και εραστή του ωραίου στον χρόνο και τον χώρο θα διδάσκει, θα εμπνέει και θα παρηγορεί.Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΑ.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]