Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας, από τις 12 τα μεσάνυκτα που άρχισε η απεργία, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας τέσσερις μονάδες, η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ νωρίς το πρωί αποφασίστηκε να τεθεί εκτός λειτουργίας και η μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα στη λειτουργία των ορυχείων, όπου η απεργία ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας, με την έλευση της πρωινής βάρδιας και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ Μόσχο Μόσχου η συμμετοχή αγγίζει το 100%, εργάζεται μόνο το προσωπικό ασφαλείας σύμφωνα με τον νόμο και τα συστήματα της αποκομιδής της τέφρας, προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται στο σύστημα. Σύμφωνα με το σωματείο «Σπάρτακος» στην 48ωρη απεργία συμμετέχουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα οκτάμηνα, ενώ, σε ένδειξη συμπαράστασης, μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε εργολάβους απέχει από την εργασία.
Στις 12 τα μεσάνυχτα κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη ήταν έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας για τη σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας», διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη, αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου».
Σεισμός 5,1 ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ποια είναι η εκτίμηση των σεισμολόγων
Την ίδια χρονική στιγμή, κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου, βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας που κατέφθαναν με τα λεωφορεία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λικνιστική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. «Εμείς ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη».
Σε λίγο, στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου πριν εισαχθεί για συζήτηση στην Ολομέλεια. «Θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτιφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ» ανέφερε ο κ. Αδαμίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]