Από το ίδιο σημείο χθες, Παρασκευή, περισυλλέχτηκαν άλλες δυο βάρκες με 108 επιβαίνοντες. Συνολικά, δηλαδή, σε 30 ώρες, από χτες το πρωί μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, στη Λέσβο πέρασαν 224 πρόσφυγες και μετανάστες.
Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή 15 Ιουλίου, όταν και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα στην Τουρκία, στη Λέσβο πέρασαν 476 πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμός που θεωρείται πολύ μεγάλος για τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στην περιοχή μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός των ροών προς τη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα, ξεπερνά τον αριθμό των ροών σε όλο το βόρειο Αιγαίο από τις αρχές Ιουνίου και όλο τον υπόλοιπο Ιούλιο και μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στη Λέσβο, μηδενικές είναι οι ροές προσφύγων και μεταναστών στη Χίο και στη Σάμο, αλλά και στα Δωδεκάνησα. Το γεγονός αποδίδεται στο ότι απέναντι από τα νησιά αυτά λειτουργούν αυτή την εποχή μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στο νότιο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μαρμαρίδας αυξημένοι είναι οι έλεγχοι από την Τουρκική Στρατοχωροφυλακή, προκειμένου να συλληφθούν καταδρομείς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις κατά του Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ του πραξικοπήματος διανυκτέρευε σε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή.
Όπως όλοι σημειώνουν πάντως, στην περιοχή απέναντι από τη Λέσβο την τελευταία εβδομάδα, οι έλεγχοι έχουν ατονήσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν για την επικράτηση μιας διαλυτικής κατάστασης στην Τουρκική Ακτοφυλακή, ακόμα και για πολλές συλλήψεις στην περιοχή βόρεια της Σμύρνης, στρατιωτικών και στελεχών διωκτικών αρχών. «Ελπίζουμε έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που σε μια εβδομάδα το επίπεδο των αστυνομικών ελέγχων από μεριάς της Τουρκίας θα έχει επανέλθει στην πριν από το πραξικόπημα κατάσταση».
Σήμερα το πρωί στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, βρίσκονταν εγκλωβισμένοι 3.192 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 2.477 και στη Σάμο 1.057. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρισκόταν 6.726 άτομα, τα οποία στο σύνολο τους έχουν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου.