Ελεύθερος Τύπος
ΕΛΛΑΔΑ

Συναγερμός για απόβαση στασιαστών σε Σύμη-Κω

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής ετέθησαν δυνάμεις του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ύστερα από πληροφορίες που επέμεναν ότι, μετά τους οκτώ της Αλεξανδρούπολης, και άλλες ομάδες Τούρκων στρατιωτικών – πραξικοπηματιών θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Μεταξύ των άλλων μέσων, στις θαλάσσιες περιοχές ανάμεσα στη Σύμη και στη νότια Κω και τα παράλια της Τουρκίας πλέουν δύο ελληνικές πυραυλάκατοι, ενώ περιπολεί ένα ελικόπτερο Σούπερ Πούμα. Ταυτόχρονα, στα δύο νησιά, σε κινητοποίηση βρίσκεται τόσο το Λιμενικό με πλωτά σκάφη, αλλά και η Αστυνομία, η οποία πραγματοποιεί ελέγχους σε όσους αποβιβάζονται σε αυτά. Και τα δύο νησιά βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τα τουρκικά παράλια.

Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας στην Τουρκία ήδη από προχθές, αλλά η μεγάλη κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς παρατηρήθηκε χθες. Γεγονός που ενέτεινε τις υποψίες περί βασιμότητάς τους. Ταυτόχρονα, εντύπωση προκάλεσε και η τουλάχιστον «πιεστική» στάση του Τούρκου πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος, προχθές, ζητούσε την -εδώ και τώρα- απέλαση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία, κατά παράβαση κάθε Εθνικού και Διεθνούς Δικαίου. Δηλώσεις που, εκτός των άλλων, ερμηνεύθηκαν ως προσπάθεια για να αποθαρρυνθεί κάθε υποψήφιος «δραπέτης» να αυτομολήσει στην Ελλάδα. Κατά τους ισχυρισμούς των φιλο-ερντογανικών ΜΜΕ, υπάρχουν αρκετοί πραξικοπηματίες, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της «υπόθεσης των 8» για να αποπειραθούν να περάσουν στη χώρα μας. Επισήμως, πάντως, η Τουρκία χθες περιορίστηκε να εκδώσει ανακοίνωση και να διαψεύσει ότι δύο πλωτά μέσα της τουρκικής Ακτοφυλακής έχουν εξαφανιστεί. Αντίθετα, τουρκικά ΜΜΕ άφηναν να εννοηθεί ότι με αυτά τα σκάφη προσπαθούν να περάσουν στρατιωτικοί στην Ελλάδα.

Ελεγχοι

Να σημειωθεί πως ταυτόχρονα με τις περιπολίες των ελληνικών μέσων δυνάμεις της τουρκικής Ακτοφυλακής πραγματοποιούν ελέγχους εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι από την Παρασκευή, οπότε εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ούτε ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο δεν έχει βγει από τους ναυστάθμους της γείτονος. Ακόμα και η φρεγάτα, η οποία κανονικά έπαιρνε μέρος στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη για το Μεταναστευτικό στο Αιγαίο, βρισκόταν σε λιμάνι. Και χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, επίσης δεν υπήρχαν παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Μια πτήση δύο τουρκικών F-16 κατεγράφη, αλλά εντός του τουρκικού FIR, και όχι πάνω από θαλάσσιες περιοχές. Εκτιμάται ότι η πτήση πιθανώς έχει σχέση με την ομάδα των Τούρκων κομάντος που αναζητούνται και φέρονται ότι προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα. Πάντως, οι «διαρροές» των κύκλων του Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες 11 πλοία (προηγουμένως ήταν 17) είναι «εξαφανισμένα» και βρίσκονται στα χέρια πραξικοπηματιών, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Κατά πληροφορίες, τέσσερα πλοία βρίσκονται σε διεθνή άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Τουρκικός Τύπος

Προχθές, η εφημερίδα «Χουριέτ» ανάφερε ότι τουλάχιστον 25 μέλη των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων, με τρία ελικόπτερα και με επικεφαλής ένα στρατηγό, πήραν μέρος στην επίθεση κατά του μικρού ξενοδοχείου στη Μαρμαρίδα, όπου κρυβόταν ο Ερντογάν κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, και τώρα έχουν καταφύγει στα βουνά και θα επιχειρήσουν να διαφύγουν εκτός χώρας. Συνολικά, ανέβαζαν τον αριθμό των κομάντος που μετείχαν στην επιχείρηση, σε 40. Φιλο-ερντογανική μερίδα του Τύπου υποστήριζε ότι οι οκτώ που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ήταν μεταξύ αυτών. Κάτι που ούτε επιβεβαιώνεται ούτε και σχετικά στοιχεία έχει προσκομίσει η τουρκική πλευρά. Χθες, η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έγραφε ότι προσπαθούν να διαφύγουν προς ελληνικά νησιά και ειδικά προς τη Σύμη με πλωτά μέσα. Προηγουμένως, άλλα Μέσα ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο με τα άλλα δύο ελικόπτερα που έχουν «κρύψει» (!).

Θανάσης Αργυράκης

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρκία: Απειλή επέμβασης κατά Κύπρου αν ξεκινήσει γεωτρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμερικανοί βουλευτές στον Μπλίνκεν για την Τουρκία: Μη αποδεκτή η πώληση και η αναβάθμιση των F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανοιχτές απειλές από την Τουρκία σε Ελλάδα-Κύπρο: Απάντηση στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Λίρα Τουρκίας: Βουτιά σε νέο, ιστορικά χαμηλό επίπεδο, μετά τη μείωση των επιτοκίων στο 16%

Μαρίνα Μπενέκου

Ο Ερντογάν θέλει πίσω τα λεφτά του για τα F-35 και οι βλέψεις για τα F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Νέο ηχηρό μήνυμα σε Τουρκία – Το προσχέδιο συμπερασμάτων

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom