Με 92.850 αιτήσεις από εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση για την πρόσληψη αναπληρωτών του νέου σχολικού έτους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο φετινός αριθμός των προσλήψεων θα φτάσει τις 20.000, με το 1/5 περίπου των αιτούντων να διορίζονται από Σεπτέμβριο. Σε διαδικασίες αιτήσεων βρίσκονται και οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής, στους οποίες αναμένεται να δοθεί ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων (σ.σ.: γύρω στις 6.000, όσες περίπου ήταν και φέτος), λόγω του μικρού αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών που ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια αυτόν τον κλάδο.
Παράλληλα, 52.451 εκπαιδευτικοί υπέβαλαν αίτηση ως ωρομίσθιοι, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά αιτήσεων κατείχαν οι ειδικότητες που αφορούν και τα μεγαλύτερα κενά στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: φιλόλογοι (21.942), δάσκαλοι (13.450) και νηπιαγωγοί (11.123).
Η ολοκλήρωση των υπηρεσιακών μεταβολών με μετατάξεις και αποσπάσεις θα διαμορφώσει τον τελικό αριθμό των κενών, ο οποίος για πρώτη φορά συγκλίνει τόσο από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας όσο και από τους εκπαιδευτικούς. Ο Νίκος Φίλης είχε κάνει λόγο για παρκαρισμένους εκπαιδευτικούς σε περιοχές με πολλά πλεονάσματα, φαινόμενο που δεσμεύτηκε να εξαλείψει ώστε να δοθεί ο πραγματικός αριθμός κενών. Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί τον έχουν κατηγορήσει ότι με το λίφτινγκ που έκανε στα ωρολόγια προγράμματα Δημοτικού και Γυμνασίου εξοικονόμησε περίπου 7.000 αναπληρωτές. Και οι δύο απόψεις πάντως συγκλίνουν στα 20.000 κενά, τα οποία θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, σύμφωνα με δέσμευση του υπουργού, μέσα στον Σεπτέμβρη.
Προϋπολογισμός
Για φέτος, το υπουργείο Παιδείας εξασφάλισε πάνω από 216 εκατ. ευρώ από κονδύλια ΕΣΠΑ για την πρόσληψη αναπληρωτών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς, ποσό που μεταφράζεται σε περίπου 14.000-15.000 αναπληρωτές, ενώ και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων πέτυχε να ξεκλειδώσει περίπου 116 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016 και άλλα 114 εκατ. για το 2017. Τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν έχουν τους περιορισμούς των προηγούμενων ετών, θα καλύψουν όμως και μια σειρά άλλων ενεργειών που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας. Πολλές πιστώσεις απευθύνονται στα τμήματα ένταξης, τα οποία αυξάνονται κατά 400 την επόμενη σχολική χρονιά, στην ενισχυτική διδασκαλία, στην ειδική αγωγή αλλά και στις τάξεις υποδοχής που θα δημιουργήσει το υπουργείο για τα παιδιά-πρόσφυγες.
Φέτος για πρώτη φορά εμπλέκεται το ΑΣΕΠ στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών, αποκλειστικά στο κομμάτι των ενστάσεων. Αν και στη Γενική Παιδεία οι ενστάσεις είναι περιορισμένες κάθε χρόνο, δεν συμβαίνει το ίδιο με την Ειδική Αγωγή, όπου το θεσμικό πλαίσιο των προσλήψεων είναι πολύ πιο θολό. Ατομα που γνωρίζουν από μέσα τις παθογένειες της Ειδικής Αγωγής σημειώνουν ότι η διαδικασία των ενστάσεων θα αποβεί χρονοβόρα για την κατηγορία του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, που αφορά με βάση τις περσινές προσλήψεις περίπου 2.000 άτομα. Παράλληλα, άλυτο παραμένει το ζήτημα της συνάφειας των μεταπτυχιακών, που είχε αναδείξει και πέρσι το καλοκαίρι ο «Ε.Τ.», καθώς για το ΕΕΠ θα πρέπει να επανεξεταστούν όλα τα μεταπτυχιακά τους, την ίδια ώρα που για τους εκπαιδευτικούς δόθηκε συνάφεια σε όλους όσοι έλαβαν μεταπτυχιακό μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.
Διανομή βιβλίων
Οπως και πέρσι, και λίγα χρόνια μετά το φιάσκο με τις φωτοτυπίες στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της διανομής των σχολικών βιβλίων. Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διανομή στα Γυμνάσια. Σημειώνεται ότι στα Γενικά Λύκεια και στα Δημοτικά έχουν αποσταλεί όλα τα εγχειρίδια. Ειδικότερα, διανεμήθηκαν συνολικά σε 1.255 Γενικά Λύκεια και 229 κέντρα διανομής 3.942 παλέτες και 214 χαρτοκιβώτια, που αντιστοιχούν σε 4.734.641 αντίτυπα διδακτικών βιβλίων. Στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας η διανομή ολοκληρώθηκε στα τέλη Ιουνίου, οπότε και διανεμήθηκαν συνολικά σε 4.240 σχολικές μονάδες και 422 κέντρα διανομής 6.687 παλέτες και 1.650 χαρτοκιβώτια, που αντιστοιχούν σε 12.766.872 αντίτυπα διδακτικών βιβλίων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου