Και όλα αυτά ενώ οι γιατροί τονίζουν πως οποιοδήποτε πρόβλημα στην ανάπτυξη ενός παιδιού πρέπει να αντιμετωπίζεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ακόμη και λίγοι μήνες καθυστέρησης μπορεί να είναι καθοριστικοί για την έκβαση της υγείας ενός παιδιού.
Σε επιστολή διαμαρτυρίας που κατατέθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Επιτροπή Ελέγχου Δικαιωμάτων Ληπτών Υγείας και υπογράφεται από την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, τη Μονάδα Αναπτυξιακής και Συμπεριφορικής Παιδιατρικής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», αλλά και τον καθηγητή Παιδιατρικής, Γεώργιο Χρούσο, αναδεικνύεται το -διαχρονικό- πρόβλημα με τις… ουρές για ραντεβού στις δημόσιες δομές αναπτυξιολογικού ελέγχου και ιδιαίτερα στο «Αγία Σοφία».
Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός ότι οι Μονάδες Αναπτυξιακής Παιδιατρικής σε δημόσια νοσοκομεία είναι οι εξής… πέντε για όλη την Ελλάδα: Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», γενικό νοσοκομείο «Αττικόν» και Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» στη Θεσσαλονίκη.
Δεν φτάνει που είναι ελάχιστες οι δημόσιες δομές, είναι ελάχιστο και το προσωπικό. Ενδεικτικά, στη μονάδα του «Αγία Σοφία» είναι μία γιατρός και τη βοηθούν μία νοσηλεύτρια, που ασκεί γραμματειακό ρόλο, μία ειδική παιδαγωγός και μετεκπαιδευόμενοι παιδίατροι, καθώς και εθελοντές λογοθεραπευτές ή ψυχολόγοι, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να έχουν αυτόνομο έργο. Αντίστοιχα, ένα μόλις άτομο προσπαθεί να διαχειριστεί και τη μονάδα του Αγλαΐα Κυριακού. Το αποτέλεσμα είναι οι αναμονές για ραντεβού να αγγίζουν περίπου το ένα έτος στην πλειονότητα των δομών, και στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο, το «Αγία Σοφία», να κυμαίνονται από 15 έως 18 μήνες. Στη συγκεκριμένη μονάδα παρακολουθούνται περίπου 5.000 παιδιά με κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή και ειδικές ανάγκες Υγείας και Εκπαίδευσης.
Αυξάνονται οι περιπτώσεις
«Χρειάζεται πολλή ώρα να εξεταστούν επαρκώς αυτά τα παιδιά. Τουλάχιστον 45 λεπτά με μία ώρα. Ενας άνθρωπος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Απαιτούνται και περισσότερες δομές και περισσότερο προσωπικό», αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος.
Ο ίδιος αναφέρει ότι τα παιδιά που χρήζουν αναπτυξιολογικού ελέγχου είναι διαρκώς αυξανόμενα. «Δεν γνωρίζουμε εάν συμβαίνει επειδή μπορούμε να διακρίνουμε τα προβλήματα ή μπορεί να σχετίζεται και με την κρίση. Για παράδειγμα, τα παιδιά που είναι πρόωρα ή είχαν κάποια θέματα στην κύηση μπορεί να αναπτύξουν μαθησιακά προβλήματα».
Ο κ. Χρούσος προσθέτει, πάντως, την αισιόδοξη σκέψη του ότι σε δύο χρόνια μπορεί το πρόβλημα να μην είναι τόσο έντονο καθώς η αναπτυξιακή παιδιατρική είναι μια σχετικά νέα εξειδίκευση και θα υπάρχει «παραγωγή» γιατρών.
Χαλκιδική: Στις φωτιές τυλίχτηκαν δύο σκάφη στην μαρίνα του Πόρτο Καρράς
Επιπτώσεις από την καθυστέρηση
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κωνσταντίνο Νταλούκα, καθυστερημένη εξέταση σημαίνει και βλάβη στην υγεία του παιδιού. «Ενα παιδί 15 μηνών πρέπει να αξιολογηθεί αναπτυξιολογικά για διαταραχές στη συμπεριφορά του, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, αυτισμό, έλλειμμα στην κινητικότητα. Οταν πάει δύο ετών το πρόβλημα έχει εγκατασταθεί, το χάσαμε το παιχνίδι», αναφέρει στον «Ε.Τ.» και προσθέτει: «Δεν μπορούν όλοι οι γονείς να απευθυνθούν ιδιωτικά. Πρόκειται για ένα μεγάλο κόστος και συνεχές, αφού πρέπει να γίνονται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες».
Στην επιστολή διαμαρτυρίας προτείνεται η αποσυμφόρηση της μονάδας του «Αγία Σοφία» με τουλάχιστον έναν επιπλέον μόνιμο γιατρό ΕΣΥ καθώς και ειδικούς θεραπευτές: Λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο και ειδικό παιδαγωγό, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διεπιστημονική αξιολόγηση.
Εξεταζόμενες περιπτώσεις στις μονάδες
Στις μονάδες και τα Ιατρεία Αναπτυξιακής Παιδιατρικής παρακολουθούνται παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές όπως: νοητική αναπηρία (νοητική υστέρηση), Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (ΔΦΑ), γλωσσικές διαταραχές, μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητας και άλλα. Σε ένα ποσοστό, τα παιδιά αυτά έχουν υποκείμενα χρόνια νοσήματα ή καταστάσεις, όπως γενετικά σύνδρομα, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, νευρολογικά ή μεταβολικά νοσήματα, χρόνια συστηματικά νοσήματα που επηρεάζουν, είτε απευθείας είτε δευτερογενώς, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τη συμπεριφορά. Σύμφωνα με το CDC (Centers of Disease Control and Prevention) ένα στα έξι παιδιά έχει κάποια Νευροαναπτυξιακή Διαταραχή (ΝΑΔ), γεγονός που καθιστά τις ΝΑΔ από τα συχνότερα προβλήματα της παιδικής ηλικίας.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]