Την ίδια ώρα, το ΥΠΕΝ έκανε γνωστό –όπως είχε αποκαλύψει πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος [Διαβάστε ΕΔΩ σχετικά]– ότι παρατείνεται για 6 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τις 9 Οκτωβρίου η προθεσμία σε όσους ιδιοκτήτες θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις και να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 20% για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων τους. Υπενθυμίζεται πως αφορά πολίτες που θα μεταφέρουν στο νέο νόμο από τους προηγούμενους το αυθαίρετό τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος ιδιοκτήτης εξ αυτών ανήκει και σε μία από τις ειδικές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα να είναι πολύτεκνος, δικαιούται ένα συνδυασμό εκπτώσεων. Δηλαδή, αν είναι πολύτεκνος με δευτερεύουσα κατοικία (επιφάνεια μικρότερη των 80 τ.μ.), δικαιούται να καταβάλει το 50% του προστίμου. Αν διακανονίσει το ακίνητό του εντός του νέου εξαμήνου, θα πάρει την έκπτωση του 20% και το συνολικό όφελος που θα έχει είναι έκπτωση 70%.
Εξαιρούνται
Σύμφωνα με την Υ.Α., εξαιρούνται αρκετές περιπτώσεις στις οποίες δεν είναι απαραίτητη η σύνταξη μελέτης στατικής επάρκειας, καθώς αρκεί μια τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού. Μεταξύ άλλων, εκτός βγαίνει η μετατροπή ημιυπαίθριου χώρου σε κλειστό, οι αυθαίρετες κατασκευές παταριών ισογείου επιφάνειας μέχρι ποσοστού 50% του δαπέδου του ισογείου και η μετατροπή πιλοτής σε κλειστό χώρο με προσθήκη περιμετρικών τοίχων που καλύπτουν τουλάχιστον το 75% της περιμέτρου.
Ομως ο τεχνικός κόσμος, εντοπίζει πως χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις και ας είναι η κατεύθυνση θετική. Στα σημαντικά λοιπόν «προβλήματα» είναι οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει μέσα σε πολυκατοικίες. Οπως εξηγούν στον «Ε.Τ.», αν ένας ιδιοκτήτης για παράδειγμα έχει προχωρήσει σε αυθαίρετη επέκταση στην ταράτσα της πολυκατοικίας και θέλει να τη νομιμοποιήσει, αλλά η μελέτη στατικής επάρκειας προβλέπει ενίσχυση, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πρέπει αφενός να συναινέσουν και αφετέρου να πληρώσουν ενδεχομένως ένα μέρος του ποσού. Τέτοιου είδους διευκρινίσεις κρίνονται απαραίτητες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο κόστος για τη μελέτη στατικής επάρκειας είναι οι 2.000 ευρώ.
Στο ίδιο πρίσμα, χρειάζονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι και για τις περιπτώσεις αγοραπωλησιών. Το γράμμα του νόμου προβλέπει οι πολίτες να έχουν δικαίωμα να συντάξουν τη μελέτη στατικής επάρκειας εντός πενταετίας. Αν ένας ιδιοκτήτης υπαχθεί στο Ν. 4495/17, κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων και πληρώσει την αυθαιρεσία του, ωστόσο όμως δεν θέλει να προχωρήσει στη ΜΣΕ εφόσον έχει ένα εύλογο διάστημα στη διάθεσή του, δεν μπορεί να το πουλήσει. Θα πρέπει πρώτα να συντάξει τη μελέτη, ο μηχανικός να του πει αν χρειάζεται ενισχύσεις και, αν ναι, πρώτα να τις κάνει και έπειτα να το πουλήσει – διαφορετικά δεν έχει το δικαίωμα ούτε να το μισθώσει.
Για τις περιπτώσεις που διαπιστωθεί στατική ανεπάρκεια ο ιδιοκτήτης υποχρεούται μέσα σε διάστημα 3 ετών να προβεί στην εκπόνηση μελέτης επεμβάσεων και την υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών που προκύπτουν από τη μελέτη.
Η μελέτη επεμβάσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις των ΚΑΝΕΠΕ/ ΕΥΡΩΚΩΔΙΚΩΝ και με σεισμική φόρτιση τουλάχιστον αυτή που ίσχυε κατά την περίοδο αδειοδότησης του υπάρχοντος. Για τις κατασκευές που μελετήθηκαν με άδεια από 1ης/7/1995 και μετά, η μελέτη επεμβάσεων δύναται εναλλακτικά να πραγματοποιηθεί για στάθμη επιτελεστικότητας τουλάχιστον Γ1 κατά ΚΑΝΕΠΕ.
Μειώσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο, εάν για την υπαγωγή αυθαιρέτων ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες εργασίες στατικής ενίσχυσης με την εκπόνηση στατικής μελέτης, το ενιαίο ειδικό πρόστιμο μειώνεται κατά:
* 60% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 3,
* 50% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 2,
* 30% σε περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας 1.
Παράλληλα, η εκπόνηση μελέτης στατικής επάρκειας, στις περιπτώσεις που αυτή απαιτείται, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ενιαίου ειδικού προστίμου κατά 10%. Εφόσον προκύψει από τη σχετική μελέτη η ανάγκη στατικής ενίσχυσης, προβλέπονται σημαντικές μειώσεις του προστίμου που φτάνουν το 70%, ανάλογα με τις περιοχές σεισμικής επικινδυνότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις.
Διαδικασία
Οπως διευκρινίζεται στην Υ.Α., για να λάβει μία δήλωση την έκπτωση 10% λόγω υποβολής μελέτης στατικής επάρκειας πρέπει να είναι επιλεγμένο, στα στοιχεία υπολογισμού, το πεδίο «Υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας».
Οσο η δήλωση είναι σε «Επεξεργασία» και σε «Αρχική υποβολή», εφόσον έχει ήδη εκπονηθεί η μελέτη στατικής επάρκειας, το πεδίο επιλέγεται από τον μηχανικό. Για την προώθηση της δήλωσης σε «Υπαγωγή» απαιτείται να έχει υποβληθεί το αρχείο «μελέτη στατικής επάρκειας» και το πρόστιμο υπολογίζεται με έκπτωση 10%.
Σε περίπτωση που η μελέτη στατικής επάρκειας εκπονηθεί και υποβληθεί μετά την προώθηση της δήλωσης σε «Υπαγωγή», ο μηχανικός υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ ώστε να επιλεγεί το πεδίο «Υποβολή μελέτης στατικής επάρκειας», να υπολογιστεί το πρόστιμο με την προβλεπόμενη έκπτωση και να αναπροσαρμοστούν οι ανεξόφλητες δόσεις. Τυχόν υπερβάλλοντα ποσά προστίμου δεν επιστρέφονται.
Διαβάστε επίσης: Για ποια αυθαίρετα απαιτείται στατική μελέτη
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]