Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μανούσου Παραγιουδάκη ο οποίος τονίζει ότι «οι ειδικές δυνάμεις της Τουρκίας είχαν στήσει ενέδρα στους Ελληνες στρατιωτικούς στον Εβρο».
Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο κ. Παραγιουδάκης ανέφερε ότι, έχοντας περάσει από τη θέση του Σωματάρχη στην περιοχή του Έβρου: «Γνωρίζω ότι σε καμία περίπτωση ακόμη και αν οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν περάσει για κάποια μέτρα τα σύνορα δεν θα μπορούσαν να πέσουν αιχμάλωτοι στα χέρια των Τούρκων από ένα περίπολο της τάξης των 2 ή και των 3 ανδρών. Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα είχε στήσει με ειδικές δυνάμεις ένα σκηνικό για να αιχμαλωτίσει Έλληνες».
Συγκλονίζουν οι γονείς των στρατιωτών
Τα παιδιά μας δείχνουν γενναιότητα, έχουν υψηλό ηθικό, αλλά περιμένουμε ανταπόκριση και από την πολιτεία, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πατέρας του ανθυπολοχαγού Άγγελου Μητρετώδη, ενός εκ των δύο στρατιωτών. Την ίδια στιγμή ακρως συγκλονιστική είναι η έκκληση της μητέρας του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, ου που μίλησε για τις δύσκολες ώρες που περνά ο γιος της μαζί με τον συνάδελφό του την τελευταία εβδομάδα, μετά τη σύλληψη και τη φυλάκιση τους στον Έβρο.
«Παρακαλώ να επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι», είπε, προσθέτοντας πως η αγωνία που ζει όλη η οικογένεια είναι μεγάλη και πως «έχουμε πίστη στο θεό και την πολιτεία ότι θα έχουμε αίσια έκβαση». «Προσευχόμαστε», πρόσθεσε για να καταλήξει: «Αισθάνομαι περήφανη αλλά δεν παύω να έχω τον πόνο μου που είναι ανείπωτος».
Η κυρία Σοφία ωστόσο μίλησε και χθες στον τηλεοπτικό σταθμό epsilontv. «Περιμένουν ότι θα απελευθερωθούν σύντομα από τις φυλακές», ανέφερε η κυρία Κούκλατζη, προσθέτοντας πως «είμαι περήφανη για τον γιο μου γιατί πάνω στο καθήκον του συνέβη αυτό που του συνέβη και εύχομαι και παρακαλώ την Παναγία να γυρίσουν γρήγορα».
Το κεντρικό δελτίο του Star επικοινώνησε με τον πατέρα του Ανθυπολοχαγού Μητρετώδη που ανεφερε «Είμαστε στην αναμονή του πορίσματος του εισαγγελέα».
– Τα παιδιά πως τα είδατε;
«Καλά ήταν, καλά…»
-Το φρόνημά τους, η ψυχολογία τους;
«Καλά ήταν γενικά καλά…. Για μας θα δούμε…. προς το παρόν αντέχουμε… προς το παρόν».
«Πληροφορηθήκαμε ότι το κελί δεν είναι και τόσο χάλια ότι έχει μέσα τις απαραίτητες ανέσεις δηλαδή τουαλέτα, μπάνιο και ζεστό νερό ακόμα, ότι έχουν ένα μπαλκονάκι που μπορούν να βγαίνουν έξω λίγο να ξεσκάνε. Αν μπορούν να συνεννοηθούν με το προσωπικό εκεί της φυλακής, εγώ έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούν. Ενημέρωσε ο διευθυντής των φυλακών για το πρόγραμμά τους, για το πότε τρώνε, πότε κάνουν άλλες δραστηριότητες. Μια φορά τον μήνα θα μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία», λέει ο Νίκος Κουκλατζής, θείος του Έλληνα λοχία που κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Συγκινητικές δηλώσεις έκανε ο πατέρας ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Έβρο, κάνοντας λόγο για υπερηφάνεια που τον διακατέχει για τον γιο του.
Ο πατέρας του λοχία Κούκλατζη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αποκάλυψε πως ο γιος του είναι καλά στην υγεία του αλλά και το φρόνημά του, ενώ τόνισε πως οι συνθήκες κράτησης είναι ικανοποιητικές. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, σιτίζονται ικανοποιητικά, τρεις φορές την ημέρα, ενώ όπως είπε δέχονται καλή περιποίηση, τονίζοντας παράλληλα πως δεν έχουν δεχθεί βία, ούτε σωματική ούτε ψυχολογική.
Ο κύριος Νίκος Κούκλατζης συνάντησε τον 25χρονο γιο του την περασμένη Δευτέρα, επί μία ώρα, στο επισκεπτήριο της φυλακής και όπως είπε μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι, γέμισε περηφάνια: «Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας, τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σ’ εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου», λέει προσπαθώντας να εξηγήσει τα συναισθήματά του, μην παραλείποντας να επισημάνει ότι αρχικά η αγωνία για την τύχη του παιδιού του τον κυρίευσε. Ειδικά μετά την επίσκεψη στις φυλακές της Αδριανούπολης όμως, τονίζει, «ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».
Η επόμενη επίσκεψη θα γίνει πιθανόν την ερχόμενη Δευτέρα, «αναλόγως πότε θα κλείσει την άδεια η πρόξενος», όπως λέει, θα έχει διάρκεια μία ώρα και θα γίνει και πάλι πίσω από το διαχωριστικό τζάμι. Όπως λέει ο κύριος Νίκος Κούκλατζης, αφού είδε πως το παιδί του ήταν καλά, «όλος ο χρόνος καταναλώθηκε στο να λέμε τα οικογενειακά μας, του μετέφερα τα μηνύματα φίλων αλλά και αγνώστων».
«Αυτό εισπράττουμε, την απερίγραπτη συμπαράσταση του κόσμου, τα μηνύματα που δεχόμαστε είναι το κάτι άλλο, νιώθουμε ότι ενώσαμε την Ελλάδα» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν έχει μιλήσει με πολιτικούς, αλλά ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού.
«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να έχουμε υπομονή και να βάλουμε λίγο στην άκρη την αγωνία για να μεταδίδουμε την ηρεμία αυτή και στα παιδιά», είπε, χωρίς πάντως να αναφέρει πως εντός της οικογένειας με την περιπέτεια αυτή, «έχουμε τις καλές μας και τις κακές μας στιγμές». «Η πρώτη εντύπωση ήταν η στεναχώρια και η αγωνία για το παιδί», παραδέχεται και όσον αφορά όσα νιώθει τώρα, λέει: «Δεν έχω καμία εκτίμηση για το πότε θα τελειώσει όλο αυτό, οπλίζομαι με υπομονή και ψυχραιμία, ξέρω ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε, εισπράττω από αυτά που ακούω, ότι θα χρειαστεί χρόνος».
Με το παιδί του, όπως λέει, δεν μίλησαν καθόλου για όσα έγιναν στο επίμαχο περιστατικό, «δεν ήθελα να ανοίξω τέτοιο θέμα». «Σπάνια μιλούσε για τις υπηρεσίες του, για τη δουλειά τους δεν μιλούν παραέξω», συμπληρώνει.
Μας μάλωσε ο Γιλντιρίμ: Πηγαίνετε συνέχεια στην ΕΕ για τα προβλήματα με την Τουρκία
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ στο περιθώριο της συνάντησής του με με τον «Πρωθυπουργό» των κατεχομένων Έρχιουρμαν μίλησε για την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και για τις διπλωματικές επαφές της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξέφρασε την ενόχλησή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η τουρκική δικαιοσύνη θα αποφασίσει για την τύχη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Για ακόμη μία φορά η Ελλάδα μετέφερε το θέμα στην ΕΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Το κάνουν συχνά μετά από κάποια θέματα. Να ξέρετε όμως ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ δεν πηγαίνουν ούτε πίσω ούτε μπροστά με αυτές τις ενέργειες. Πάντως η μεταφορά του ζητήματος στην Ε.Ε. δεν θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.» σημείωσε.
Στο μεταξύ, στην «αντεπίθεση» περνούν οι Τούρκοι ψάχνοντας τρόπους να αποπροσανατολίσουν αφού αντί να τρέξουν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά τώρα συλλήψεις στην Αθήνα!
Ενώ επισήμως το θέμα κρατιέται χαμηλά, με το καθεστώς Ερντογάν να παραπέμπει στη δικαιοσύνη, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος περνάει σε κινήσεις αντιπερισπασμού βγάζοντας ανακοίνωση για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας από μέλη της Χρυσής Αυγής.
«Καταδικάζουμε την καύση της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της Τουρκίας που διοργανώθηκε από ένα ρατσιστικό πολιτικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να συλλάβουν τους δράστες που διέπραξαν αυτήν την απεχθή πράξη εναντίον της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι προκλήσεις της Άγκυρας
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραπέμπει στην τουρκική Δικαιοσύνη για την διευθέτηση της υπόθεσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εγκαλώντας και ειρωνευόμενος παράλληλα την Ελλάδα, επειδή έθεσε το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καλούσε τον Προκόπη Παυλόπουλο… να σέβεται τα σύνορα της γειτονικής χώρας, την ώρα που οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο δεν έχουν τέλος. Με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία μέσω του υδρογραφικού σταθμού Σμύρνης – μετά το Καστελλόριζο, που έθεσε …υπό ομηρία για 4 ώρες το απόγευμα της Τετάρτης – δεσμεύει το κεντρικό Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά μέχρι το Πάσχα!
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κλήθηκε να απαντήσει σε χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χαμί Ακσόι είπε τα εξής: «Σύμφωνα με τον ελληνικό Τύπο, χθες ο κ. Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Ελλάδας, προέβη στην εξής δήλωση αναφορικά με τη χώρα μας: “Μπορεί να μην έχουμε τα εδάφη που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά” (…) “Αν η ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε κι εμείς ό,τι έκαναν και οι πρόγονοί μας”. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό απέναντι στο διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της χώρας μας και να απέχει από ρητορικές που δεν αρμόζουν στη θέση του και θα μπορούσαν να προκαλέσουν μία χωρίς λόγο ένταση».
Παράλληλα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε έντονα το κάψιμο της τουρκικής σημαίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα, τη Δευτέρα. «Καταδικάζουμε έντονα το κάψιμο της σημαίας μας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της Τουρκίας που οργανώθηκε από ένα ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα στις 5 Μαρτίου. Αναμένουμε από τις ελληνικές Αρχές να συλλάβουν τους δράστες αυτής της αποτρόπαιης πράξης εναντίον της σημαίας μας και να τους παραπέμψουν το συντομότερο δυνατό ενώπιον της δικαιοσύνης».
Συνάντηση Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ
Τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ δέχθηκε την Τετάρτη στο γραφείο του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης και το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Ψάχνουν στοιχεία στα κινητά τους
Αγωνία επικρατεί για τις διαδικασίες σχετικά με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης (F. Tipi Cezaevi).
Σύμφωνα με δικηγόρους με τους οποίους συνομιλήσαμε, η διαδικασία προβλέπει την κράτησή τους μέχρι την ώρα που θα τους απαγγελθούν επίσημα κατηγορίες και στη συνέχεια θα οριστεί τακτική δικάσιμος, αν γίνει δεκτό το κατηγορητήριο. Πάντως οι φυλακές που κρατούνται είναι από τις καινούργιες και οι συνθήκες που επικρατούν θεωρούνται καλύτερες σε σχέση με άλλες φυλακές που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Η διαδικασία της σύνταξης του κατηγορητηρίου πάντως μπορεί να πάρει από ημέρες έως και μήνες. Τοπικοί φορείς μάς υπενθύμισαν την περίπτωση του δημοσιογράφου της «Die Welt», Ντενίζ Γιουτζέλ, o οποίος κρατήθηκε στις φυλακές σχεδόν ένα χρόνο χωρίς να έχει συνταχθεί κατηγορητήριο και αποφυλακίστηκε αμέσως μετά τη συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Βέβαια, ο Γιουτζέλ είχε και τουρκική και γερμανική υπηκοότητα και η περίπτωσή του ίσως θεωρηθεί διαφορετική.
Ενας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει τις διαδικασίες είναι η επιβάρυνση των δικαστηρίων της Τουρκίας, καθώς μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, χιλιάδες Τούρκοι διώκονται ή ως πραξικοπηματίες ή ως μέλη της FETO (της οργάνωσης του Γκιουλέν, που θεωρείται τρομοκρατική). Η επίσπευση της δίκης, αν το κατηγορητήριο θα είναι έτοιμο, μπορεί να επιτευχθεί με πολιτική παρέμβαση.
Η ποινή που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί με τις έως τώρα κατηγορίες είναι ως τα δύο χρόνια με ανασταλτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, μέχρι τη διεξαγωγή αυτής της δίκης ο υπολοχαγός και ο λοχίας θα παραμείνουν κρατούμενοι.
Οι έρευνες
Πάντως, μεγάλη σημασία έχουν τα ευρήματα από τα κινητά τους. Οι τουρκικές αρχές έστειλαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στην Αγκυρα, όπου τα εξετάζουν οι αρχές ασφαλείας. Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πως οι Αρχές ψάχνουν και την περίπτωση διαγραφής κάποιων βίντεο ή φωτογραφιών.
Αν βρεθούν εικόνες που να δείχνουν πως οι δυο Ελληνες κατέγραφαν εικόνες από τη στρατιωτική περιοχή της Τουρκίας, τότε ο εισαγγελέας ενδέχεται να προσθέσει και την κατηγορία της απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας, όπως ανέφερε και στην προκαταρκτική έρευνα. Στην περίπτωση αυτή, η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα είναι πιο βαριά και η ποινή μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια. Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα και την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης οι δυο Ελληνες κρατούνται μόνο για την παρουσία τους στη στρατιωτική περιοχή.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Hürriyet», οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν από τους άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε απόσταση 240 μέτρων από ελληνοτουρκικά σύνορα επί τουρκικού εδάφους. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική έρευνα από τις ανακρίσεις και τα δεδομένα που βρήκαν οι τουρκικές αρχές, διαπιστώθηκε ότι οι Ελληνες συνελήφθησαν σε απόσταση 253 μέτρων από τον αστυνομικό σταθμό του Παζάρκουλε και 240 μέτρα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Η εγκυρότητα αυτής της πληροφορίας σχετικά με την απόσταση θα μπορούσε να αμφισβητηθεί. Το ΓΕΣ είχε παραδεχθεί πως οι Ελληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε τουρκικό έδαφος. Σε εκτενή της ανταπόκριση από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη στη διαδικτυακή της έκδοση η «Handelsblatt» εκτιμά ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών θα μπορούσε να γίνει αιτία κλιμάκωσης «της κρίσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να τους χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο προκειμένου να αποσπάσει ανταλλάγματα από την Ελλάδα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]