Οι γονείς δεν θα έχουν την επιλογή του δημοτικού παιδικού σταθμού και πρόκειται κυρίως για τους μικρούς δήμους της χώρας, καθώς στις μεγάλες πόλεις, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι ελλείψεις σε υποδομές νηπιαγωγείων είναι αρκετές.
Μέχρι τότε όμως επιτροπές και ομάδες εργασίας θα κληθούν να βγάλουν άκρη και κυρίως τα πορίσματα για το ποιοι θα είναι τελικά οι δήμοι που μπορούν να αντέξουν βάσει υποδομών σε νηπιαγωγεία τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, καθώς οι εγγραφές στα νηπιαγωγεία αναμένεται φέτος να ξεκινήσουν αρχές Μαΐου.
Μόλις χθες ο υπουργός Παιδείας απέστειλε επιστολή προς τους δημάρχους για τη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας, της οποίας η μοναδική… εργασία θα είναι να συμφωνήσουν επιτέλους το υπουργείο Παιδείας και οι δήμοι για το πόσα τετράχρονα υπάρχουν στην Ελλάδα, γιατί μέχρι στιγμής η κάθε πλευρά δίνει τα δικά της νούμερα.
Παράλληλα θα λειτουργήσουν και επιτροπές ανά περιφέρεια στις οποίες θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης και οι δήμαρχοι της χώρας, ώστε να αποφασιστεί ποιοι δήμοι έχουν τις υποδομές ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο.
Υπενθυμίζεται ότι, βάσει του νόμου για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, η καθολική εφαρμογή θα γίνει εντός τριών ετών, καθώς πολλές περιοχές, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, έχουν τεράστια προβλήματα υποδομών.
Δεν βγαίνουν τα νούμερα
Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Παιδείας, τα επιπλέον παιδιά που θα πρέπει να φιλοξενηθούν στα νηπιαγωγεία δεν ξεπερνούν τα 20.000, ενώ οι ανάγκες -που θα καλυφθούν σε διάστημα τριών ετών- είναι περίπου 250 νηπιαγωγεία, δηλαδή 500 αίθουσες των 20 μαθητών. Φυσικά, τα νούμερα αυτά ανατρέπονται πλήρως από τους δήμους, οι οποίοι κάνουν λόγο για 40.000 τετράχρονα, αριθμό που είναι αδύνατον να φιλοξενηθεί στις δομές του υπουργείου Παιδείας, όπως υποστηρίζουν.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]