Oπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα έφθασε στο σημείο να οφείλει έξι ενοίκια, που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για τη βίλα του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυχικό, η οποία από το καλοκαίρι του 2014 χρησιμοποιείται ως κατοικία του Βενεζουελάνου πρέσβη.
Η χήρα του μεγάλου τραγουδιστή φέρεται να έστειλε εξώδικο στον πρέσβη της Βενεζουέλας κ. Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος τελικά κατέβαλε πριν από λίγες μέρες μόνο τα τρία από τα έξι ενοίκια που χρωστάει. Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με τη χήρα του αείμνηστου τραγουδιστή, η οποία δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση για το θέμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας, εκτός από την πρεσβευτική κατοικία, χρωστάει ενοίκια και για το πολυτελές κτίριο όπου στεγάζεται η πρεσβεία στην οδό Χάριτος στο Κολωνάκι, ενώ μέχρι και πριν από λίγες μέρες σε κάποιους εργαζόμενους στην πρεσβεία οφείλονταν τουλάχιστον δύο μισθοί.
Ακριβές προτιμήσεις
Η κατοικία του πρέσβη της Βενεζουέλας μεταφέρθηκε στην «κόκκινη βίλα» του αείμνηστου Δημήτρη Μητροπάνου τον Ιούλιο του 2014, λίγους μήνες μετά την άφιξη του σημερινού πρέσβη Φαρίντ Φερνάντες, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα έδειξε την προτίμησή του στην πολυτέλεια και τις μεγάλες ανέσεις. Στον μεγάλο κήπο του σπιτιού με την πισίνα έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Παππάς, σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούσε τα προηγούμενα χρόνια η πρεσβεία της Βενεζουέλας. Στο σαλόνι της κατοικίας, πάνω από το αγαπημένο πιάνο του Μητροπάνου, διακρίνεται ένας πίνακας με το πορτρέτο του Απελευθερωτή της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολίβαρ.
«Οταν έμαθα ότι σε αυτό το σπίτι ζούσε ο μεγάλος τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος άρχισα να διαβάζω για αυτόν. Είναι τιμή να ζω στο σπίτι ενός τόσο αγαπητού καλλιτέχνη», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Mega το 2014 ο κ. Φαρίντ Φερνάντες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φερνάντες φέρεται να έχει απευθυνθεί αρκετές φορές στην κυβέρνηση του Μαδούρο επισημαίνοντας τα σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι σήμερα κάποια διαβεβαίωση ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. «Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει προειδοποιήσει τον κ. Φερνάντες να μειώσει άμεσα το κόστος που έχει η διπλωματική αποστολή στην Αθήνα», τονίζει στον «Ε.Τ.» αρμόδια πηγή, «καθώς από το 2014 που η πρεσβεία μεταφέρθηκε σε πολυτελές κτίριο στο Κολωνάκι και η κατοικία του πρέσβη στη βίλα του Μητροπάνου στο Παλαιό Ψυχικό, ανέβασε στα ύψη τον προϋπολογισμό της πρεσβείας».
Τον περασμένο Ιούλιο, ο πρέσβης της Βενεζουέλας Φαρίντ Φερνάντες ανάρτησε στον λογαριασμό της πρεσβείας στο twitter ένα βίντεο στο οποίο ο ίδιος, περιστοιχισμένος από τους διπλωμάτες και το προσωπικό στην είσοδο της πρεσβείας στην Αθήνα, εξέφραζε τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στις εκλογές που διεξάγονταν στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης, την οποία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση τώρα για Μετρό και Τραμ - Πώς θα κινηθούν;
Απλήρωτοι 5 μήνες
Οπως αποκαλύπτουν πολιτικές πηγές της Βενεζουέλας στον «Ε.Τ.», σε δεκάδες πρεσβείες και προξενεία της Βενεζουέλας στο εξωτερικό «υπάρχουν διπλωμάτες, ακόμη και οι ίδιοι οι πρέσβεις, αλλά και υπάλληλοι που παραμένουν απλήρωτοι ακόμη και για πέντε μήνες», ενώ «πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Καράκας». Εξαίρεση αποτελεί η πρεσβεία στην Κούβα, «όπου οι υπάλληλοι φέρονται να πληρώνονται κανονικά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Telegraph», μια από τις πρεσβείες στις οποίες εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι της Αυστραλίας, όπου ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, στον οποίον η Βενεζουέλα οφείλει περίπου 50.000 δολάρια, έκλεισε τον περασμένο Σεπτέμβριο την είσοδο της πρεσβείας με ένα φορτηγό και μια μπουλντόζα απαιτώντας να τον εξοφλήσουν! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου κατήγγειλε πως δέχθηκε επίθεση με γροθιές στο πρόσωπο από έναν αθλητή Βενεζουελάνο που βρισκόταν εκεί. Μεγάλα προβλήματα ρευστότητας εντοπίζονται επίσης στις πρεσβείες στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ και την Ισπανία.
Στο Λονδίνο, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βενεζουέλας «La Patilla», τρεις διπλωμάτες της πρεσβείας της Βενεζουέλας αναγκάστηκαν, μαζί με τις οικογένειές τους, να αφήσουν τα διαμερίσματα τα οποία νοίκιαζαν, καθώς παρέμεναν επί πέντε μήνες απλήρωτοι, και να φιλοξενηθούν στο κτίριο Bolivar Hall, το οποίο η πρεσβεία χρησιμοποιούσε για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Σε έγγραφο που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα και φέρεται να έστειλε πριν από ένα μήνα στον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας η πρέσβης της χώρας στη Μεγάλη Βρετανία, αναφέρεται ότι «ο τελευταίος μισθός που έλαβαν οι διπλωματικοί υπάλληλοι ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017» και πως δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τα ενοίκιά τους, καθώς προέχει να καλύψουν «τις ανάγκες τους σε φαγητό και μετακινήσεις».
Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα της Ουρουγουάης «El Observador», η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο έχει αποφασίσει να κλείσει τρεις πρεσβείες της χώρας του στην Ευρώπη, και ειδικότερα στη Φινλανδία, στη Δανία και τη Σουηδία, και να εκπροσωπούνται από την πρεσβεία της στη Νορβηγία. Πριν από λίγους μήνες, μάλιστα, έκλεισε και η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Κύπρο, η οποία εκπροσωπείται πλέον από την πρεσβεία στην Αθήνα.
ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΕΣΒΗ
Οι σεξουαλικές επιθέσεις, η επιστολή Τσίπρα για συγκάλυψη και η απόλυση των… θυμάτων
Ο Φαρίντ Φερνάντες είναι ο πρέσβης που απέλυσε τις 3 από τις 4 γυναίκες υπαλλήλους της πρεσβείας που είχαν καταγγείλει σεξουαλικές επιθέσεις και απόπειρα βιασμού από τον προηγούμενο πρέσβη Φρανκλίν Γκονσάλες την περίοδο 2012 – 2013. Τα θύματα είχαν καταγγείλει τότε με επιστολή τους στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας τον εφιάλτη που ζούσαν, ωστόσο δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον του Γκονσάλες.
«Ηταν γυμνός από τη μέση και πάνω, επιδεικνύοντας τη σωματική του ρώμη. Μου ζήτησε να του κάνω μασάζ και, επειδή αυτό υπερβαίνει τα καθήκοντά μου, φυσικά αρνήθηκα. Δεν πτοήθηκε ιδιαίτερα και με διέταξε να τον φιλήσω, τραβώντας με με βία από τα χέρια. Αρχισα να αρνούμαι μεγαλόφωνα και προσπάθησα να ξεφύγω. Μετά από αυτό το γεγονός με κανέναν τρόπο δεν ήθελα να μένω μόνη μου στο σπίτι μαζί του», ανέφερε μία από τις γυναίκες εργαζόμενες στην επιστολή – σοκ που είχε στείλει στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας (τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης), ο οποίος είχε ενημερωθεί για την υπόθεση, αντί να καταγγείλει το γεγονός, είχε στείλει εμπιστευτική επιστολή στον Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας του να καλύψει την υπόθεση και να απομακρύνει σιωπηρά τον Γκονσάλες, γιατί, όπως του έγραφε, αν το σκάνδαλο δημοσιοποιηθεί, αυτό «θα έβλαπτε την Αριστερά στην Ελλάδα και στη Βενεζουέλα». Μάλιστα, του είχε επισημάνει πως τα θύματα του πρέσβη επέδειξαν «πολιτική ωριμότητα» και δεν κατήγγειλαν τις σεξουαλικές επιθέσεις στις ελληνικές Αρχές.
Μετά την απομάκρυνση του Φρανκλίν Γκονσάλες, ο διάδοχός του, σημερινός πρέσβης Φαρίντ Φερνάντες (και αφού τη διακυβέρνηση της χώρας είχε αναλάβει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ), απέλυσε τις 3 από τις 4 γυναίκες που είχαν καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις. Τα θύματα κάνουν λόγο για «εκδικητική απόλυση» και έχουν υποβάλει ξεχωριστές αγωγές ζητώντας να αποζημιωθούν.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, που είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά ο «Ε.Τ.» πριν από λίγους μήνες, ήταν κόλαφος για τον τέως πρέσβη ενώ αναφέρεται και στο ρόλο του κ. Τσίπρα, με την παρέμβασή του στον πρόεδρο της Βενεζουέλας. Το πόρισμα αναφέρει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η απόλυση είναι άκυρη ως καταχρηστική, «διότι ασκήθηκε για λόγους εκδίκησης», ενώ δεν προκύπτουν στοιχεία (εκτός από τον ισχυρισμό του σημερινού πρέσβη) ότι οι εργαζόμενες «εκτελούσαν πλημμελώς την εργασία τους». Υπενθυμίζεται ότι το πόρισμα του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, δεν διαπίστωνε καμία σεξουαλική παρενόχληση και κατηγορούσε τους βουλευτές της Ν.Δ., που έφεραν το θέμα στη Βουλή, για «υποκριτικές ευαισθησίες».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
iasonasvel@yahoo.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]