Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος δίνει την απάντηση για αυτό το γεγονός:
«Όλες αυτές τις μέρες που επικράτησαν αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, κάνοντας τον υδράργυρο να κατρακυλήσει ακόμα και στους -20 βαθμούς σε αρκετές ορεινές περιοχές της Ευρώπης, έδιναν συνεχόμενες μάχες με τις θερμότερες αέριες μάζες που επικρατούσαν στη βόρεια Αφρική και εκτείνονταν μέχρι τις περιοχές της κεντρονότιας Ελλάδας.
Αυτές λοιπόν οι θερμές αέριες μάζες της βόρειας Αφρικής, ήταν το αποτέλεσμα των αντικυκλονικών συνθηκών (υψηλών πιέσεων) που κάλυπταν μεγάλο μέρος της βόρειας και βορειοανατολικής Αφρικής αλλά και περιοχών της ανατολικής Μεσογείου.
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Ανακοίνωση τώρα για Μετρό και Τραμ - Πώς θα κινηθούν;
Κατάφεραν λοιπόν οι θερμές αέριες μάζες να συγκρατήσουν αυτό το «παγωμένο τέρας» μέχρι τα όρια σχεδόν της κεντρικής Στερεάς Ελλάδας.
Τις επόμενες μέρες, όμως, φαίνεται πως η κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων θα είναι τέτοια που θα ευνοήσουν τη μεταφορά θερμότερων αερίων μαζών από την βόρεια Αφρική προς την περιοχή μας, με αποτέλεσμα να «υπερνικήσουν» την παγωνιά που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα, να εκτοπίσουν τις πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς τις κεντροβόρειες περιοχές της Ευρώπης και έτσι από την Παρασκευή και έπειτα, ειδικά στα κεντρικά και νότια πεδινά ηπειρωτικά τμήματα της Ελλάδας, ο υδράργυρος θα καταφέρει σε τοπικό επίπεδο να εκτοξευθεί ακόμα και πάνω από τους 21 βαθμούς.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι φέτος είναι η μοναδική χρονιά που χιόνισε σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εκτός από την Αθήνα».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]