«Ξύνει τον πάτο» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το υπουργείο Παιδείας στην αγωνιώδη προσπάθειά του να βρει χρήματα για καλύψει τα κενά στα σχολεία από τον Σεπτέμβρη. Τα κοινοτικά κονδύλια έχουν στερέψει, οι μόνιμοι διορισμοί παραμένουν όνειρο θερινής νυκτός και τα κενά, ακόμα και μετά τις αλχημείες της ηγεσίας, παραμένουν καρφωμένα στις 20.000.
Η εγκύκλιος που δημοσιεύτηκε χθες για τις αιτήσεις αναπληρωτών στη Γενική Εκπαίδευση, που ξεκινούν από σήμερα μέχρι και την Τρίτη 19 Ιουλίου, δεν περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές, υπενθυμίζει όμως το μεγάλο ερώτημα που καίει 80.000 αναπληρωτές: πόσες προσλήψεις θα γίνουν φέτος;
Η προσπάθεια εξοικονόμησης του εκπαιδευτικού προσωπικού που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες με σαρωτικές αλλαγές στα δημοτικά και αναμόρφωση του προγράμματος στα γυμνάσια, πέτυχε μία εξοικονόμηση της τάξης 6.000 αναπληρωτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Οι μειωμένες συνταξιοδοτήσεις που δεν ξεπέρασαν τις 2.000, δεν επιβάρυναν επιπλέον τον αριθμό των κενών, όμως γι’ ακόμα μία χρονιά η ηγεσία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η αναζήτηση κονδυλίων για πιστώσεις αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.
Αναμένοντας τον αριθμό των αποσπάσεων αλλά και τις παραμέτρους για τη γ’ ανάθεση, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 κενά. «Εχουμε αποτυπώσει, για πρώτη φορά, τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση και αυτές τις μέρες ξεκινάμε τη διαδικασία πρόσληψης 20.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών», δήλωσε ο Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Από αυτές τις 20.000 προσλήψεις, ένα μεγάλο μέρος προορίζεται για την ειδική αγωγή.
Πρόβλημα
Το αδιέξοδο που αντιμετωπίζει η ηγεσία αυτή τη στιγμή αφορά την εύρεση πιστώσεων, καθώς ένα μεγάλο μέρος των κονδυλίων ΕΣΠΑ απορροφήθηκε αυτή τη σχολική χρονιά, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Σύμφωνα με πηγές του «Ε.Τ.», το υπουργείο δεν θα μπορέσει να αποδεσμεύσει κοινοτικά κονδύλια για παραπάνω από 5.000-6.000 αναπληρωτές. Αυτό σημαίνει ότι αναζητεί από το ΠΔΕ ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ώστε να καλύψει περίπου 14.000 αναπληρωτές.
Οι αποσπάσεις αφορούν ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα, το οποίο συζητήθηκε πριν από λίγες μέρες στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του Νίκου Φίλη και των διοικητικών υπαλλήλων. Αν και ο υπουργός υπογραμμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο φετινός αριθμός θα είναι μειωμένος, οι διοικητικοί υπάλληλοι επιμένουν στην επιλογή μόνιμου προσωπικού μέσω μετατάξεων και όχι σε αποσπάσεις που πρόκειται για μετακίνηση ενός έτους, που παράλληλα έχει κατηγορηθεί ως πελατειακό μέσο, καθώς η επιλογή δεν ακολουθεί καμία διαδικασία, αλλά ορίζεται με Υπουργική Απόφαση.
Βέβαια, οι ανάγκες στις υπηρεσίες του υπουργείου, λόγω μειωμένου προσωπικού, δεν επιτρέπουν γερό ψαλίδι στις αποσπάσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΣΥΠ (Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Παιδείας) κ. Σάββα Φωτιάδη, υπάρχουν 71 διευθύνσεις εκπαίδευσης που λειτουργούν με λιγότερα από 10 άτομα και χρειάζονται άμεσα ενίσχυση.
Για πρώτη φορά το ΑΣΕΠ αναλαμβάνει έλεγχο νομιμότητας στους πίνακες κατάταξης που θα καταρτιστούν από το υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή θα αναλάβει να ελέγξει τη διαδικασία των ενστάσεων. Παράλληλα, στην εγκύκλιο εντάσσεται και η τελευταία νομοθέτηση όπου εξομοιώνονται με τους πολύτεκνους εκπαιδευτικούς οι γονείς ενός ανάπηρου τέκνου με ποσοστό αναπηρίας 67%.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου