Πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από το ακριτικό Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα, κατέφθασαν στην πρωτεύουσα για να δείξουν έμπρακτα ότι το Μακεδονικό αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, χωρίς πολιτικές ταμπέλες και στερεότυπα.
Ο… χάρτης
Ολοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα κατακλύστηκαν από τον κόσμο που σύμφωνα με τους διοργανωτές άγγιξε το 1,5 εκατομμύριο. Μητροπόλεως, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας (μέχρι και πέρα από το Πολεμικό Μουσείο), λεωφ. Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τα στενά της Ερμού, δρόμοι όπως η Αγίας Ειρήνης και η Αιόλου μέχρι και το Θησείο. Πολλοί, μάλιστα, ήταν αυτοί που ανέβηκαν σε μπαλκόνια και ταράτσες των γύρω κτιρίων για να έχουν καλύτερη θέα.
Οι ταξιδιώτες παραμέρισαν έξοδα και ταλαιπωρία μόνο και μόνο για να βρεθούν στην Αθήνα και να τονίσουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη γνώμη του λαού. Πρώτοι το δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Κρητικοί, αφού τα πλοία που τους μετέφεραν είχαν φτάσει από τα ξημερώματα στον Πειραιά. Λίγο αργότερα, η πλατεία Συντάγματος γέμιζε από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.
Ολες οι ηλικίες
Στωικά περίμεναν για ώρες οι ηλικιωμένοι για να ακούσουν όλους τους ομιλητές, ενώ στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μιλούσαν στους νεότερους για το συλλαλητήριο του 1992. Μικρά παιδιά στους ώμους των μπαμπάδων τους κυμάτιζαν τις ελληνικές σημαίες που είχαν πάρει από τους μικροπωλητές, ενώ ταυτόχρονα κοιτούσαν με μάτια ορθάνοιχτα το πάθος όσων ήταν γύρω τους. Από την άλλη πλευρά, φοιτητές που είχαν έρθει συλλογικά από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας εξηγούσαν ότι το πιο σημαντικό είναι πως όσα έμαθαν στα θρανία τόσα χρόνια δεν πρέπει να τα «χαρίσουμε», αλλά ούτε και να τα «διαπραγματευτούμε».
Πολιτικοί
Ανάμεσα στον κόσμο βρέθηκαν αρκετοί βουλευτές και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διακρίναμε μεταξύ άλλων τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Βασίλη Κικίλια, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Γιώργο Κύρτσο, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, την Εύα Καϊλή, αρκετούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., όπως ο Δ. Καμμένος, τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης κ.ά.
Οταν ανέβηκε στην εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης, ο παλμός του κόσμου συντονίστηκε, η ατμόσφαιρα γέμισε από συνθήματα και χειροκροτήματα, ενώ όλοι προσπαθούσαν για το αδύνατο: Να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εξέδρα για να δουν και να ακούσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.
H παρουσία ακροδεξιών στοιχείων ήταν μικρή, με πιο «εμφανή» την οργανωμένη πορεία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το μοναδικό παράφωνο σύνθημα που ακούστηκε από μεμονωμένους διαδηλωτές για «προδότες πολιτικούς» έσβησε γρήγορα από την απαξίωση του κόσμου.
Αλεξανδρούπολη: Τούρκοι και Βούλγαροι είναι η πλειονότητα των τουριστών
Διαβάστε επίσης: Το ΕleftherosΤypos.gr στο Σύνταγμα με τους διαδηλωτές για το συλλαλητήριο
Επεισόδια
Στο μεταξύ, ένταση από μέλη ακροδεξιών ομάδων προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης, με την ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει ένα άτομο, το οποίο φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Η συγκεκριμένη ομάδα μετά από λίγη ώρα επιτέθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» στο Μοναστηράκι, πετώντας πέτρες και μπουκάλια.
Η ένταση συνεχίστηκε στην Πανεπιστημίου, με τους ακροδεξιούς να πετούν πέτρες και μπουκάλια προς τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές να τους απωθούν με δακρυγόνα μέχρι την Ομόνοια. Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν επίσης και στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου φώναξαν συνθήματα κατά της εφημερίδας.
Δεν έλειψαν δυστυχώς και οι λιποθυμίες ηλικιωμένων πολιτών, οι οποίοι έμειναν για ώρες όρθιοι στον ήλιο.
Κόντρα για τις εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. – Είδε μόλις 140.000 άτομα στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο
Μια άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή πόσοι τελικά ήταν οι διαδηλωτές που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο της Αθήνας.
Αφορμή οι εκτιμήσεις της ΕΛ.ΑΣ. κατά την οποία, στις 12 είχαν συγκεντρωθεί 140.000 άτομα στην πλατεία Συντάγματος. Η ανακοίνωση βέβαια βγήκε πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, ενώ στη συνέχεια δεν υπήρξε σχετική ανάλογη ανακοίνωση. Οσο για τα λεωφορεία, που κατέφθαναν κατά δεκάδες από κάθε γωνιά της Ελλάδας, η ΕΛ.ΑΣ. εκτίμησε ότι δεν ήταν περισσότερα από 283.
Διαβάστε επίσης: Το μεγάλο συλλαλητήριο του Συντάγματος μέσα από φωτογραφίες
Την ίδια σχεδόν ώρα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πληροφορίες έδιναν πολύ μεγαλύτερη έκταση στη συγκέντρωση με όρια στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, την Όλγας, τη Ρηγίλλης, τους φραγμούς της Αστυνομίας σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου στο ύψος της Ομήρου, ενώ ήταν μεγάλος ο όγκος των συγκεντρωμένων στις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού και Μητροπόλεως.
Οι διοργανωτές, από την πλευρά τους, έκαναν λόγο για 1.500.000 κόσμο και περίπου 2.000 λεωφορεία. [Διαβάστε εδώ αναλυτικότερα]
Είπαν… για το μεγάλο «ραντεβού» στο Σύνταγμα
Εγώ ήρθα από τα Γιάννενα καθαρά για να παρευρεθώ εδώ. Ημουν σαν φοιτητής, το 1992, στο συλλαλητήριο, αλλά αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι εντυπωσιακό. Ο ελληνικός λαός αφυπνίστηκε και δίνει σημασία σε πράγματα αξιών. Σε επίπεδο ηγεσίας, πιστεύω ότι το πήραν το μήνυμά τους.
Είμαι από τη Θεσσαλονίκη και ήρθα στο Σύνταγμα για το συλλαλητήριο. Θα πάω όπου χρειαστεί για να μην περάσει αυτό που θέλουν. Πιστεύω πως αν ο κόσμος ξεσηκωθεί όλα μπορούν να συμβούν. Το πιο σημαντικό είναι ότι στάλθηκε στην κυβέρνηση σαφές μήνυμα.
Εχει μαζευτεί τόσος κόσμος που φαίνεται ότι όλοι οι πολίτες θέλουν να δείξουν την αγανάκτησή τους. Εγώ ήρθα εδώ και έκατσα έξω από τη Βουλή, γιατί θέλω να στείλω τη θετική μου ενέργεια και να τους ευχαριστήσω γιατί με ξυπνήσανε από το λήθαργο που ήμουν όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που θέλω πια είναι ελεύθερη πατρίδα για τα παιδιά και τα εγγόνια μου.
Πήρα την οικογένειά μου και ήρθαμε εδώ για να υποστηρίξουμε ότι η Μακεδονία είναι όντως ελληνική και ιστορικά και βάσει γεγονότων. Το ότι οι πολιτικοί θέλουν να μοιράσουμε το όνομα σε κάποιους οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα. Σαν μια γροθιά, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μετά από τέτοια συγκέντρωση, μετά από τόση συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών, οι πολιτικοί θα πρέπει να σκεφτούν διπλά πώς θα χειριστούν το Μακεδονικό. Ο λαός μίλησε.
Στη Θεσσαλονίκη δόθηκε το πρώτο στίγμα. Σήμερα βλέπουμε πως όλη η χώρα μπορεί να κάνει πράγματα αν λειτουργεί συνολικά. Επίσης, πρέπει να πούμε πως δεν είναι «φασίστες» όσοι δεν θέλουν να δοθεί το όνομα «Μακεδονία», καλό θα ήταν τέτοιοι χαρακτηρισμοί να είναι πιο προσεκτικοί.
Νομίζω ότι αυτό που έγινε πρόκειται να ταρακουνήσει το πολιτικό σύστημα. Η αγάπη των πολιτών για τη Μακεδονία είναι μεγάλη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα το διαχειριστούν από εδώ και πέρα.
Ηρθαμε από τη Γλυφάδα στο Σύνταγμα οικογενειακώς. Ηρθαμε εδώ για να παλέψουμε για τη Μακεδονία μας. Οταν θέλουμε, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Η σημερινή συγκέντρωση είναι πέρα από πολιτικά στερεότυπα, αφορά τη χώρα και αυτό είναι τελικά που μετράει.
Ηρθαμε από το Ηράκλειο τα ξημερώματα και θα φύγουμε το βράδυ. Η συμμετοχή όλων μας είναι απαραίτητη. Ελπίζουμε πως η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη την αγανάκτηση των πολιτών και δεν θα αφήσει το θέμα να ξεχαστεί για λίγο και έπειτα να το περάσει «νύχτα» -όπως τόσα άλλα- μετά από ένα διάστημα.
ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]