Τηλεοπτικά πρακτορεία από τα Βαλκάνια, αλλά και δεκάδες χώρες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας σχολαστικά ρεπορτάζ για το Σκοπιανό ζήτημα και φιλοξενώντας πολιτικούς αναλυτές και διεθνολόγους για να εξηγήσουν τους συσχετισμούς της διαπραγμάτευσης και το χρονικό της επί δεκαετιών διαφωνίας.
Εκτενή κάλυψη της χθεσινής συγκέντρωσης και ζωντανές συνδέσεις πραγματοποίησαν τα δίκτυα της ΠΓΔΜ. Η ελληνική διαδήλωση ήταν το πρώτο θέμα στο επίσημο πρακτορείο των Σκοπίων «MIA», που έδωσε έμφαση στην παρουσία και στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Ο Θεοδωράκης ζητά δημοψήφισμα για τη συμφωνία για το όνομα Μακεδονία». Στην παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα του το σκοπιανό δίκτυο MKD.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters με τίτλο «Οι Ελληνες διαδηλώνουν στην Αθήνα για τη διαμάχη του ονόματος Μακεδονία» αναφέρει πως «το κέντρο της πρωτεύουσας μετατράπηκε σε μια ανθρωποθάλασσα που ανέμιζε τις γαλανόλευκες σημαίες, με τους ντόπιους να δηλώνουν πως είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δεκαετίες».
Το βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ: «Πολλοί Ελληνες διαφωνούν στο να δοθεί το όνομα Μακεδονία, με τους διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες και πλακάτ να φωνάζουν “Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία” και “Η Μακεδονία είναι ελληνική”».
Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» υποστηρίζει πως στο συλλαλητήριο έδωσαν το «παρών» άνθρωποι όλων των ηλικιών, πολιτικοί, μητροπολίτες, και στρατιωτικοί. Επιπλέον, αναφέρεται στη μεγάλη απόκλιση των στοιχείων για τον αριθμό των συμμετεχόντων που έδωσαν η Αστυνομία (140.000) και οι διοργανωτές (1,5 εκατ.).
Η «Daily Mail» σημειώνει: «Χιλιάδες Ελληνες συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα ζητώντας από την ΠΓΔΜ να αλλάξει το όνομά της μετά από διαμάχη 25 ετών».
Η «Sunday Times» αναφέρει χαρακτηριστικά, μάλλον με δηκτικό τρόπο: «Χιλιάδες Ελληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για έναν πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία».
Πάτρα: Η 6η ΕΜΑΚ πρόσφερε στιγμές χαράς στα παιδιά που νοσηλεύονται στο «Καραμανδάνειο»
Η αγγλόφωνη έκδοση της γερμανικής ιστοσελίδας Deutsche Welle κάνει λόγο για «χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονται με το συμβιβασμό της κυβέρνησης στη διαμάχη για το όνομα Μακεδονία». «Η Μακεδονία είναι ελληνική και μόνο ελληνική. Προσπαθούν να κλέψουν την Ιστορία μας. Πρέπει να παλέψουμε τώρα και να το μάθει όλος ο κόσμος», δήλωσε στο πρακτορείο η Αλία Σαρέλης, ομογενής που ταξίδεψε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα για να παρευρεθεί στη μεγάλη συγκέντρωση.
Το χθεσινό συλλαλητήριο αποτέλεσε πρώτο θέμα στη γερμανική ιστοσελίδα Spiegel Online, που τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ «Η Μακεδονία είναι δική μας – και δική μας μόνο», αναφερόμενη στα συνθήματα που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Το γερμανικό περιοδικό επισήμανε πως οι διαδηλωτές κατέφθασαν από κάθε σημείο της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών. «Καμία από τις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων λιτότητας δεν ήταν τόσο παθιασμένη όσο η χθεσινή», τονίζει.
Ο ανταποκριτής του Spiegel στην Αθήνα, Γιώργος Χρηστίδης, έγραψε μάλιστα στο twitter του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου “Μακεδονία” – εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που “ξεπουλάνε το έθνος”. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για τη λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι – αυτή τη φορά από τα δεξιά».
«Προσπαθούμε να δείξουμε στους πολιτικούς ότι δεν πρέπει να χαρίσουμε το όνομα “Μακεδονία”», δήλωσε ο Μάνος Γεωργίου, διαδηλωτής που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post».
Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ανήρτησε στη διαδικτυακή έκδοσή της βίντεο από το συλλαλητήριο, με τίτλο «Ελλάδα: πλήθος ανθρώπων συγκεντρώθηκε στην Αθήνα για το συμβιβασμό για το όνομα Μακεδονία».
«Χιλιάδες άνθρωποι στην κεντρική πλατεία της Αθήνας για τη διαμάχη για τον όρο “Μακεδονία”» τιτλοφορείται σχετικό ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa».
Το αραβικό δίκτυο Al Jazeera κάνει ειδική μνεία στους χιλιάδες ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που οργανώθηκαν για να διαδηλώσουν κατά της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.
Αθηνά Σούτζου
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]