Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων, από όλες τις γωνιές της Ελλάδας και από το εξωτερικό, ενώθηκαν σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση, που είχε ένα και μόνο σκοπό: Να στείλει στην κυβέρνηση το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός δεν διαπραγματεύεται την Ιστορία του. Δεν διαπραγματεύεται την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Η ειρηνική, πατριωτική και υπερκομματική συγκέντρωση στην καρδιά της ελληνικής πρωτεύουσας, ακριβώς μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων, ήταν η καλύτερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν, τις προηγούμενες ημέρες, να απαξιώσουν τη λαϊκή κινητοποίηση. Αποτελεί ταυτόχρονα την «κόκκινη γραμμή» που χαράζει ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Ο πολιτικός εκνευρισμός της κυβέρνησης, που υποτίμησε τα αντανακλαστικά και την εθνική ευαισθησία του κόσμου, είναι πιο εμφανής από ποτέ. Η αποτυχημένη προσπάθεια του Μαξίμου και διαφόρων υπουργών να αλλοιώσουν τον αριθμό των συγκεντρωμένων και να μειώσουν το πραγματικό μέγεθος της συγκέντρωσης, που έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, δείχνει πως βρίσκεται σε κατάσταση πανικού. Οι εσφαλμένοι χειρισμοί στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, η θεσμική αγνόηση των πολιτικών κομμάτων και η προσπάθεια δημιουργίας de facto καταστάσεων οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στο δρόμο της διαμαρτυρίας, αλλάζοντας τα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Αν και το βασικό διακύβευμα της συγκέντρωσης ήταν η Μακεδονία, εντούτοις είναι εμφανές πως η διαμαρτυρία εμπεριείχε έντονα και το στοιχείο της έλλειψης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πλέον, η βούληση του ελληνικού λαού μπαίνει στην εξίσωση της διαπραγμάτευσης.
Η καχυποψία και η οργή του κόσμου τροφοδοτούνται όχι μόνο από την αλαζονική και εν κρυπτώ διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και από τις συνεχείς αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Οπως το γεγονός ότι καμία αναφορά σε υποχρεωτική αλλαγή Συντάγματος δεν υπάρχει στην τετρασέλιδη «δέσμη ιδεών» που κατέθεσε σε Ελλάδα και Σκόπια ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, φανερώνοντας ότι η κυβέρνηση παγιδεύτηκε σε μια διαπραγμάτευση που εξαντλείται στο όνομα.
Σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες στο «Βήμα», οι ονομασίες που προτείνει ο Νίμιτς είναι Gorna Makedonija ή Vardarska Makedonija ή Nova Makedonija ή Republika Makedonnija (Skopje). Ως σύντομη ονομασία αναφέρεται η Gorna Makedonija ενώ για την ονομασία της γλώσσας αναφέρονται εναλλακτικά οι ακόλουθες επιλογές: Makedonski ή της επίσημης γλώσσας της Republika Gorna Makedonija ή της επίσημης γλώσσας της Gorna Makedonija.
Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση και ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι την ημερομηνία κατά την οποία τα Σκόπια θα ενταχθούν επισήμως στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να πραγματοποιούν τις διμερείς σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη με βάση τη νέα επίσημη ονομασία, που θα καταχωρηθεί αλφαβητικά υπό το αγγλικό γράμμα «Μ». Ο ίδιος προτείνει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να επαναβεβαιώσουν ότι δεν τρέφουν εδαφικές βλέψεις ή αξιώσεις, όπως και ότι σέβονται η μια την πολιτιστική κληρονομιά της άλλης.
Σεισμός τώρα στην Κεφαλονιά
«Μόνη λύση το δημοψήφισμα, όχι στον όρο Μακεδονία»
Συγκλόνισε χθες ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος στα 92 του χρόνια και μπροστά στους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδήλωναν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας, έστειλε μήνυμα ενότητας καλώντας ταυτόχρονα τους Ελληνες να αντιμετωπίσουν με μια γροθιά την πρόκληση του Σκοπιανού και να μην αποδεχτούν ποτέ μια λύση που θα παραχαράσσει την Ιστορία.
Ο κ. Θεοδωράκης, στην πύρινη ομιλία του, και με τον κόσμο από κάτω να ξεσπά συνεχώς σε χειροκροτήματα, τόνισε πως η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα. Εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και χαρακτήρισε «κυβέρνηση μειοψηφίας», προσθέτοντας δε ότι «μας κυβερνούν εθνομηδενιστές».
Σιγοτραγουδώντας τους στίχους του τραγουδιού «Θα σημάνουν οι καμπάνες», ο κ. Θεοδωράκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορές στην επίθεση που δέχτηκε στο σπίτι του στην Πλάκα, λίγες ώρες πριν από το συλλαλητήριο.
«Καλοί μου Ελληνες, αδέρφια μου, φασίστες, ρατσιστές, τρομοκράτες, αναρχικοί, τραμπούκοι, θα μάθατε ασφαλώς ότι οι πατριώτες που μας κυβερνούν, οι αριστεριστές, μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα, κυρίαρχε λαέ».
Με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «Μίκη, αλλάζεις την Ιστορία, κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία» και «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», ο μουσικοσυνθέτης είπε: «Για να μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έμαθα να μιλώ σε όλη μου τη ζωή και όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικέ λαέ». Και συνέχισε: «Φίλοι και φίλες, αφιερώνω την ομιλία μου στον Ελληνα που μας έβγαλε από τον οθωμανικό ζυγό και που έφυγε σαν σήμερα, 4 Φλεβάρη 1843, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη».
Ο κ. Θεοδωράκης υποστήριξε: «Εγώ δεν ντρέπομαι, όπως οι εθνομηδενιστές που μας κυβερνούν, να παραμένω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη για την πατρίδα και το έθνος. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Είμαι πατριώτης διεθνιστής και μάχομαι συνάμα το φασισμό σε όλες τις μορφές και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του, την αριστερόστροφη».
Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας, «όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται γύρω μας απειλητικά, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι όσο ποτέ αυτά τα νέα, αλλά απροσδόκητα για εμάς προβλήματα. Τα Σκόπια, με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν στην πραγματικότητα την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου».
Για να συμπληρώσει ο κ. Θεοδωράκης ότι «πρέπει να αναγνωρίσουμε πως είναι και δική μας ευθύνη
το γεγονός ότι επιτρέψαμε να ανατρέφονται τόσες γενιές Σκοπιανών ώστε σήμερα να εμφανίζεται ως μάταιο, ή ακόμη και άδικο, να ζητάμε από αυτούς να αλλάξουν το όνομά τους, που έχει γίνει ένα με τον εαυτό τους. Και να έχουμε φτάσει σε θλιβερό σημείο, που μας θίγει ως λαό, να είμαστε αναγκασμένοι να απολογούμεθα για τον πατριωτισμό μας».
Ο μουσικοσυνθέτης επανέλαβε ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της Ιστορίας, γιατί τότε γινόμαστε συνένοχοι με τις δυνάμεις που στοχεύουν ανοιχτά κατά της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η μόνη λύση κατά την άποψή μου είναι να αφήσουμε τους Σκοπιανούς να πιστεύουν στον εθνικό τους μύθο και παράλληλα εμείς να παραμένουμε πάντα πιστοί και ανένδοτοι στην ελληνικότητα της Μακεδονίας».
Και έκανε μια αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992, για μία εθνική κοινή γραμμή πλεύσης σε μια ονομασία στην οποία δεν θα περιέχεται με κανέναν τρόπο η λέξη Μακεδονία, με γεωγραφικούς ή άλλους προορισμούς, όπως Ανω, Κάτω ή ακόμη χειρότερα Νέα Μακεδονία, γιατί διαγράφει την ιστορική ελληνική Μακεδονία και ανακηρύσσει ως διάδοχό της μια περιοχή με άλλο λαό».
Αν υποχωρήσουμε, είπε χαρακτηριστικά, «είναι σαν να ανοίγουμε διάπλατα τα σύνορά μας σε αυτούς που μας απειλούν ανοιχτά και ξεδιάντροπα μέσα από το ίδιο τους το Σύνταγμα. Οφείλουμε να επαγρυπνούμε για τη διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας, δεδομένου ότι υπάρχουν ισχυρές διεθνείς δυνάμεις που έχουν στόχο τη σαλαμοποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας είναι ακόμη νωπή. Το επόμενο θύμα θα είναι η χώρα μας».
Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις «περίφημες παραχωρήσεις» του Ζόραν Ζάεφ -περί μετονομασίας του αεροδρομίου και κεντρικής λεωφόρου- αλλά και στα περί σύνθετης ονομασίας, τα οποία χαρακτήρισε «κουτόχορτο και κουτοπονηριές, που θα μπορούσαν να απευθύνονται μόνο σε λαό ηλιθίων και γονατισμένων».
Ο κ. Θεοδωράκης εκφράστηκε υπέρ του δημοψηφίσματος εξηγώντας ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή και μπροστά στην πιθανότητα να οδηγηθούμε ακόμη και σε καταστάσεις εθνικής τραγωδίας, θεωρώ ότι την ευθύνη των αποφάσεων δεν είναι ορθό να την επωμιστεί μόνη της η οποιαδήποτε κυβέρνηση. Οχι μόνο μια κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως είναι η σημερινή, αλλά ακόμη και μια κυβέρνηση λαϊκής πλειοψηφίας. Ούτε ακόμη και η ίδια η Βουλή. Ποια είναι η λύση; Το δημοψήφισμα».
Κλείνοντας την ομιλία του έστειλε μήνυμα ενότητας σε όλους τους Ελληνες: «Ανεξάρτητα από τις όποιες διαφωνίες μας, είμαστε όλοι πατριώτες. Γιατί όταν υπερασπίζεται κανείς τα δίκαια της πατρίδας του και του λαού του, αυτό δεν είναι εθνικισμός, είναι πατριωτισμός».
Αλυτρωτικές διαθέσεις από τα Σκόπια
«Η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχτεί τη χρήση του όρου Μακεδονία ή άλλου παραγώγου του για την ονομασία των Σκοπίων», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, κατά την ομιλία του στο συλλαλητήριο.
Συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, ο ιεράρχης ανέφερε: «Η Εκκλησία διατύπωσε τη θέση της στο εξαιρετικά αυτό ευαίσθητο εθνικό θέμα για την πολύπαθη Μακεδονία. Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία, ή όποιο άλλο παράγωγο, ως συστατικό του ονόματος άλλου κράτους. Κάτι το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της εκεί σχισματικής Εκκλησίας. Στο όνομα Μακεδονία περικλείονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων».
«Πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό»
Την άποψη πως «υπάρχει πολιτική απόφαση να δώσουν την ταυτότητά μας σε ξένο λαό» εξέφρασε ο συνταγματολόγος, Γιώργος Κασιμάτης, επίσης κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο.
«Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι “χειροπόδαρα” συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Οχι. Ολα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο “Ναι” στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο κ. Κασιμάτης συνέχισε τονίζοντας: «Η Ελλάδα εδώ είναι ολόκληρη και λέει όχι στη δουλεία από το 2010. Οχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Ολη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα. Η μικτή ονομασία που μαγειρεύουν, καταργούν τη Μακεδονία την παλιά, καταργούν την ταυτότητα της Ελλάδας. Οχι χρησιμοποίηση της λέξης “Μακεδονία” σε καμία περίπτωση. Ποιος δεν βλέπει την επεκτατική βουλιμία των μεγάλων δυνάμεων, που θέλουν τη συρρίκνωση της Ελλάδος. Πρέπει να πούμε στον κύριο Κοτζιά: “Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά”».
«Το ποτάμι της οργής ξεχείλισε»
«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.
Και συμπλήρωσε: «Στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε». Ο κ. Πατούλης ολοκλήρωσε το χαιρετισμό του στέλνοντας αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» είπε, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.
«Ολοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Ελληνες και όχι εθνικιστές, όπως μας λένε κάποιοι».
Απάντηση θα πάρουν ενότητα και αγώνα
Συνθήματα όπως η «Μακεδονία είναι ελληνική», «Δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», αλλά και ο Εθνικός Υμνος ακούγονταν από πολύ νωρίς χθες το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, που κατακλύστηκε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη και από το ακριτικό Καστελλόριζο μέχρι την Κέρκυρα, κατέφθασαν στην πρωτεύουσα για να δείξουν έμπρακτα ότι το Μακεδονικό αποτελεί ένα εθνικό ζήτημα υψίστης σημασίας, χωρίς πολιτικές ταμπέλες και στερεότυπα.
Ο… χάρτης
Ολοι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα κατακλύστηκαν από τον κόσμο που σύμφωνα με τους διοργανωτές άγγιξε το 1,5 εκατομμύριο. Μητροπόλεως, Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας (μέχρι και πέρα από το Πολεμικό Μουσείο), λεωφ. Αμαλίας από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, τα στενά της Ερμού, δρόμοι όπως η Αγίας Ειρήνης και η Αιόλου μέχρι και το Θησείο. Πολλοί, μάλιστα, ήταν αυτοί που ανέβηκαν σε μπαλκόνια και ταράτσες των γύρω κτιρίων για να έχουν καλύτερη θέα.
Οι ταξιδιώτες παραμέρισαν έξοδα και ταλαιπωρία μόνο και μόνο για να βρεθούν στην Αθήνα και να τονίσουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της τη γνώμη του λαού. Πρώτοι το δυναμικό «παρών» έδωσαν οι Κρητικοί, αφού τα πλοία που τους μετέφεραν είχαν φτάσει από τα ξημερώματα στον Πειραιά. Λίγο αργότερα, η πλατεία Συντάγματος γέμιζε από τους υπόλοιπους ταξιδιώτες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων.
Ολες οι ηλικίες
Στωικά περίμεναν για ώρες οι ηλικιωμένοι για να ακούσουν όλους τους ομιλητές, ενώ στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μιλούσαν στους νεότερους για το συλλαλητήριο του 1992. Μικρά παιδιά στους ώμους των μπαμπάδων τους κυμάτιζαν τις ελληνικές σημαίες που είχαν πάρει από τους μικροπωλητές, ενώ ταυτόχρονα κοιτούσαν με μάτια ορθάνοιχτα το πάθος όσων ήταν γύρω τους. Από την άλλη πλευρά, φοιτητές που είχαν έρθει συλλογικά από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας εξηγούσαν ότι το πιο σημαντικό είναι πως όσα έμαθαν στα θρανία τόσα χρόνια δεν πρέπει να τα «χαρίσουμε», αλλά ούτε και να τα «διαπραγματευτούμε».
Πολιτικοί
Ανάμεσα στον κόσμο βρέθηκαν αρκετοί βουλευτές και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Εκτός από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, διακρίναμε μεταξύ άλλων τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Βασίλη Κικίλια, τη Σοφία Βούλτεψη, τον Κώστα Σκρέκα, τον Γιώργο Κύρτσο, τον Γεράσιμο Γιακουμάτο, τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, την Εύα Καϊλή, αρκετούς βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ., όπως ο Δ. Καμμένος, τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης κ.ά.
Οταν ανέβηκε στην εξέδρα ο Μίκης Θεοδωράκης, ο παλμός του κόσμου συντονίστηκε, η ατμόσφαιρα γέμισε από συνθήματα και χειροκροτήματα, ενώ όλοι προσπαθούσαν για το αδύνατο: Να βρεθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην εξέδρα για να δουν και να ακούσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη.
H παρουσία ακροδεξιών στοιχείων ήταν μικρή, με πιο «εμφανή» την οργανωμένη πορεία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Το μοναδικό παράφωνο σύνθημα που ακούστηκε από μεμονωμένους διαδηλωτές για «προδότες πολιτικούς» έσβησε γρήγορα από την απαξίωση του κόσμου.
Επεισόδια
Στο μεταξύ, ένταση από μέλη ακροδεξιών ομάδων προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της μεγάλης συγκέντρωσης, με την ΕΛ.ΑΣ. να συλλαμβάνει ένα άτομο, το οποίο φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή. Η συγκεκριμένη ομάδα μετά από λίγη ώρα επιτέθηκε στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» στο Μοναστηράκι, πετώντας πέτρες και μπουκάλια.
Η ένταση συνεχίστηκε στην Πανεπιστημίου, με τους ακροδεξιούς να πετούν πέτρες και μπουκάλια προς τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και τις Αρχές να τους απωθούν με δακρυγόνα μέχρι την Ομόνοια. Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν επίσης και στα γραφεία της «Εφημερίδας των Συντακτών», όπου φώναξαν συνθήματα κατά της εφημερίδας.
Δεν έλειψαν δυστυχώς και οι λιποθυμίες ηλικιωμένων πολιτών, οι οποίοι έμειναν για ώρες όρθιοι στον ήλιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]