Με έκδηλη την ανησυχία αναμένουν την πραγματοποίηση της σημερινής διαδήλωσης και στην κυβέρνηση, στελέχη της οποίας δεν κρύβουν το φόβο τους μην τυχόν και λάβει αντικυβερνητική χροιά.
Το θέμα του συλλαλητηρίου τις τελευταίες ημέρες έχει ανάψει… φωτιές τόσο στον πολιτικό όσο και στον εκκλησιαστικό χώρο, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο να παρεμβαίνει στο Σκοπιανό Ζήτημα κάνοντας έκκληση «προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».
Την ίδια στιγμή, «μεγάλη έκπληξη» χαρακτηρίζεται από μια μερίδα ιεραρχών η αλλαγή στάσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος, κόντρα στην αρχική, προσωπική του θέση ενάντια στις λαοσυνάξεις, τελικά αποφάσισε να «ευλογήσει» στο… παρά πέντε το αυριανό συλλαλητήριο. Και όχι μόνο το «ευλόγησε» αλλά μετά τη συνάντηση που είχε (την περασμένη Τρίτη) με τους υπευθύνους της διαδήλωσης ανακοίνωσε ότι επισήμως η Εκκλησία θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο και τους συνοδικούς ιεράρχες Χίου Μάρκο και Δράμας Παύλο. Και οι τρεις θα ανέβουν στην εξέδρα, μαζί με τους άλλους ομιλητές, και μάλιστα ο μητροπολίτης Σύρου θα αναγνώσει το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου όσον αφορά στο Σκοπιανό Ζήτημα.
Στη συζήτηση που είχε με τους διοργανωτές ο Αρχιεπίσκοπος ξεκαθάρισε ότι η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχτεί τη χρήση του όρου Μακεδονία ή άλλου παράγωγου ως συστατικού του ονόματος του κράτους των Σκοπίων, που άλλωστε θα είχε επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας».
Οσον αφορά στη συμμετοχή του κλήρου στο συλλαλητήριο, επανέλαβε ότι η Εκκλησία «θεωρεί ότι κάθε έκφραση υπερασπίσεως των δικαίων της Μακεδονίας μας είναι επαινετή, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και πηγαία και πάντα στο πνεύμα μιας νόμιμης και δημοκρατικής εκδήλωσης».
Με τα δεδομένα αυτά, εκτιμάται πως το «παρών» της Εκκλησίας στη σημερινή συγκέντρωση θα είναι δυναμικό. Ηδη πολλοί μητροπολίτες έχουν γνωστοποιήσει πως θα συμμετάσχουν (ανάμεσά τους οι Πειραιώς Σεραφείμ, Καλαβρύτων Αμβρόσιος, Κορίνθου Διονύσιος) καλώντας ταυτόχρονα και τους πιστούς να πράξουν το ίδιο.
Στο Σύνταγμα, δεν αποκλείεται να βρεθούν και άλλοι ιεράρχες, όπως οι Κίτρους, Σερρών, Γλυφάδας, Μεσογαίας, Σάμου, Νέας Σμύρνης κ.ά.
Την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους θα εκπροσωπήσουν οι Γέροντες Νικόδημος από τη Μονή του Αγίου Παύλου και ο ιερομόναχος Σισώης από τη Μονή Ξενοφώντος.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι οποίοι έως και την ώρα που τυπωνόταν το φύλλο της Κυριακής παρέμεναν σταθεροί στην εκτίμηση ότι ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και θα διαδηλώσει υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, μιλούν για μια «ειρηνική και συλλογική» και όχι «κομματική» κινητοποίηση.
Το ψήφισμα, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.
Κεντρικοί ομιλητές είναι ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο γνωστός συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, καθώς και πρόεδροι Μακεδονικών Ενώσεων. Σύντομους χαιρετισμούς θα απευθύνουν και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.ά., ενώ έντονη θα είναι και η παρουσία Κρητών.
ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]