Με το… κιλό θα κοστολογείται το ακαδημαϊκό βιβλίο από το 2017. Το υπουργείο Παιδείας βάζει «κόφτη» στις δαπάνες του επιστημονικού συγγράμματος. Δεν ακολουθεί όμως την τακτική του πρώην υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προχώρησε σε οριζόντια περικοπή του κονδυλίου, αλλά αποφασίζει να μην πληρώνει παραπάνω από 900 σελίδες σε κάθε βιβλίο!
Αυτό σημαίνει ότι τα βιβλία που «φημίζονται» για τον όγκο τους, σε αντικείμενα όπως για παράδειγμα η Νομική και η Ιατρική, θα πληρώνονται μέχρι την 900ή σελίδα, ενώ οι υπόλοιπες για τις οποίες δεν προβλέπεται χρηματικό ποσό θα είναι, απ’ ό,τι φαίνεται, ευγενική χορηγία του εκδοτικού οίκου.
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης από το βήμα της Βουλής χαρακτήρισε πρόκληση το ετήσιο κόστος των 60 εκατ. ευρώ που δίνεται για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα, σημειώνοντας ότι το ποσό που θα εξοικονομήσει από τα βιβλία θα το διαθέσει στη φοιτητική μέριμνα.
Σε τροπολογία που κατέθεσε χθες ορίζει ακόμα μία επιτροπή ελέγχου (σ.σ.: ήδη λειτουργεί η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης), όμως τα κριτήρια με τα οποία θα οριστεί το κόστος ορίζονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί. Ο «Ε.Τ.» παρουσιάζει τις προϋποθέσεις που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ και οι οποίες αφορούν μια σειρά από αλχημείες για τις σελίδες των βιβλίων αλλά και εκπτώσεις που επιβάλλει στους εκδοτικούς οίκους να κάνουν το υπουργείο Παιδείας, βάσει προϋποθέσεων, όπως η παλαιότητα του συγγράμματος.
Η αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι «ο μειωμένος κατά 66.000.000 ευρώ για το τρέχον έτος προϋπολογισμός του ΥΠΠΕΘ για την Ανώτατη Εκπαίδευση καθιστά πλέον αδήριτη τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων στην κοστολόγηση των διανεμόμενων συγγραμμάτων. Αντί για τον υπολογισμό του κόστους κάθε συγγράμματος, η Επιτροπή Ελέγχου Κοστολόγησης θα ελέγχει τη διαμόρφωση της τιμής με βάση την ΚΥΑ κοστολόγησης, προσδιορίζοντας, μεταξύ άλλων, επακριβώς τα κριτήρια για την υπαγωγή τις διδακτικού βιβλίου στην κατηγορία «ιατρικό-μαθηματικό-τεχνικό- τέχνης-μουσικής», την αναγκαιότητα για τετραχρωμία και όλους τους παράγοντες μείωσης του κόστους».
Η επίμαχη ΚΥΑ
Ποια είναι τα κριτήρια όμως που θέτει η επίμαχη ΚΥΑ; Εκτός από τις βασικές προϋποθέσεις, όπως οι διαστάσεις των βιβλίων και η διαδικασία ανάρτησης στο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΥΔΟΞΟΣ», καταγράφονται και όλα τα «νέα αυστηρά κριτήρια και προδιαγραφές», όπως διαφημίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Παιδείας. Όπως το βιβλίο να μην ξεπερνάει τις 900 σελίδες, γιατί οι υπόλοιπες δεν πληρώνονται, αλλά και έκπτωση που επωμίζεται το υπουργείο για τις σελίδες μετά την 704η του κάθε βιβλίου!
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε την συνέχεια στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί