Υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα, νομοθέτηση κριτηρίων για συγχωνεύσεις, εμπλοκή του ΑΣΕΠ στην επιλογή διευθυντικών στελεχών, τρία σημεία που επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» στις 5 Δεκεμβρίου σχετικά με την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Σχετικά με το ωράριο των εκπαιδευτικών, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Καταλήξαμε στην υποχρέωση των εκπαιδευτικών να βρίσκονται στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα. Είναι αυτό που υπογράψαμε και, για όσους ενδεχομένως δεν το ξέρετε, είναι αυτό που ισχύει από το 1985. Τελεία και παύλα». Στον αντίποδα, μερίδα των εκπαιδευτικών που έχει τοποθετηθεί σχετικά με τη νέα συμφωνία δεν εκφράζει την ίδια βεβαιότητα με τον υπουργό Παιδείας για το υποχρεωτικό 30ωρο, υπογραμμίζοντας ότι η καταγραφή του στη συμφωνία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου.
Ο κ. Γαβρόγλου πάντως δήλωσε κάθετος σε οποιαδήποτε τέτοιου είδους πρωτοβουλία. «Οταν, λοιπόν, πάνε να μας συγκρίνουν (σ.σ.: με τα ευρωπαϊκά σχολεία), δεν μπορούν να συγκρίνουν μήλα με πορτοκάλια», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας για τις πιέσεις των θεσμών για αύξηση ωραρίου. «Στα ευρωπαϊκά σχολεία, με τα οποία θέλουν να μας συγκρίνουν και οι θεσμοί και ο ΟΟΣΑ, υπάρχουν οι διοικητικοί, υπάρχουν βοηθοί, υπάρχουν τεχνικοί εργαστηρίων κ.τ.λ. Εδώ ένας εκπαιδευτικός φορτώνεται όλα αυτά, συν το γεγονός ότι έχει μια ευθύνη απέναντι στα παιδιά».
Καιρός: Τσουχτερό κρύο χωρίς βροχές - Έρχεται επιδείνωση από την Παρασκευή
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις υποστήριξε ότι η νέα συμφωνία προβλέπει νομοθέτηση κριτηρίων. «Δεν νοείται να έχουμε ένα σχολείο με τους ίδιους διαδρόμους και να συστεγάζονται δύο σχολεία αντί να στεγάζεται ένα. Δεν είναι λογικό. Επειδή υπάρχουν δύο διευθυντές; Να γίνουν δύο υποδιευθυντές. Αλλά δεν μπορούμε να εμπλακούμε και εμείς σε απίστευτες παθογένειες του παρελθόντος», επεσήμανε. Μένει βέβαια να καταθέσει και τη σχετική τροπολογία με τα κριτήρια, μιας και η συμφωνία, βάσει πληροφοριών του «Ε.Τ.», ορίζει να εφαρμοστούν οι συγχωνεύσεις από το επόμενο σχολικό έτος.
Τέλος, και για την επιλογή διευθυντικών στελεχών με εμπλοκή του ΑΣΕΠ σχολίασε ότι «το θεωρήσαμε πάρα πολύ λογικό».
Δημοσίευμα «Ε.Τ.»
Δεύτερη φορά εντός τριών ημερών, ο υπουργός Παιδείας «φωτογραφίζει» σε δηλώσεις του το δημοσίευμα του «Ε.Τ.» της 1η Δεκέμβρη για απαιτήσεις των θεσμών προς το υπουργείο που προβλέπουν αύξηση ωραρίου, αξιολόγηση και αύξηση αριθμού μαθητών στην τάξη. Μάλιστα, έκανε λόγο για «επικοινωνιακή επίθεση και προβολή ευσεβών πόθων της αντιπολίτευσης».
Απαντάμε με την επιβεβαίωση που μας δίνει μέσω της ομιλίας του στην Κέρκυρα: «…Ενας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε εδώ είναι για να διευκρινίσουμε και εμείς τις πολιτικές που ακολουθούμε και όχι αυτές που λένε ότι ακολουθούμε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ανακαλύψαμε -σε πολλά εισαγωγικά- την περασμένη εβδομάδα ότι οι θεσμοί απαιτούν από το υπουργείο Παιδείας να αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών και να αυξήσει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη και ότι εμείς ήμασταν δήθεν έτοιμοι να τα δώσουμε όλα. Οντως, υπήρξε αυτό το αίτημα».
Και μια διευκρίνιση σχετικά με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» στο οποίο επανέρχεται ο υπουργός Παιδείας: Σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε ότι ο κ. Γαβρόγλου συμφώνησε στα αιτήματα των θεσμών, ενώ στις 5/12 υπήρξε νέο δημοσίευμα με τη συμφωνία μεταξύ υπουργείου και θεσμών. Επειδή ο ίδιος ζήτησε -ορθώς- στοιχειώδη αντικειμενική ενημέρωση της κοινωνίας, ας μην ακολουθεί «πρώτος» την εύκολη λύση της παραπληροφόρησης κι ας διαβάσει ξανά προσεκτικά το ρεπορτάζ.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου