Μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ε.Τ.» για την έτοιμη μελέτη που παρέλαβε η Περιφέρεια το 2014, η οποία μέχρι σήμερα παραμένει ανεκτέλεστη, και μετά τις καταγγελίες της δημάρχου Μάνδρας που ζητούσε από τον Ιανουάριο του ’15 την υλοποίηση του έργου, τελικά η Περιφέρεια πήρε θέση για να αποδώσει τις ευθύνες αλλού: στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο δασαρχείο που «μπλόκαραν» τη μελέτη ζητώντας αναθεώρηση των στοιχείων μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, απάντηση και μάλιστα με έγγραφα θα δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη Δευτέρα.
«Είπα στον πρωθυπουργό ότι όσο υπάρχει Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα μετράμε πληγές», είπε χθες η κ. Δούρου μιλώντας στον ΑΝΤ1, δείχνοντας έναν «πόλεμο» που μαίνεται στα παρασκήνια της Διοίκησης, ενώ προχώρησε ακόμα περισσότερο λέγοντας πως «καλύτερα να είσαι δασάρχης παρά πρωθυπουργός».
Εκ των υστέρων
Ολα αυτά βέβαια λέγονται εκ των υστέρων, αφού μέχρι χθες υποστήριζαν πως η μελέτη έχει λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και βρίσκεται λίγο πριν από τη δημοπράτηση! Εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι το μόνο που άλλαζε στη μελέτη που πήγαινε από υπηρεσία σε υπηρεσία ήταν το ύψος του ποσού, αφού ξεκίνησε με προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ, ανέβηκε στα 11 και χθες μάθαμε ότι τελικά ήταν 12 εκατομμύρια ευρώ.
Η Περιφέρεια στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για fake news και κατασκευασμένες ειδήσεις, τις οποίες όμως τελικά επιβεβαιώνει.
«Η μελέτη δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Περιφέρειας όπως συνειδητά παραπληροφορούν ορισμένοι. Εχει δεσμεύσει 12 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό της, εγκρίνει τη μελέτη από το 2014, την έχει στείλει στο Δασαρχείο του Δήμου Αιγάλεω, για να λάβει από αυτό το… 2017 την απάντηση ότι τη βάζει στο αρχείο και ότι ζητάει νέα στοιχεία!», σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται πως η «υπόθεση αποτελεί τη συμπύκνωση όλων των χρόνιων δυσλειτουργιών της Δημόσιας Διοίκησης που λειτουργούν ως τροχοπέδη και διαιωνίζουν την αναποτελεσματικότητα, ειδικά σε κρίσιμα έργα όπως το συγκεκριμένο. Αυτή ακριβώς ήταν και η αιτία κατάθεσης από την περιφερειάρχη της αναφοράς της στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου: να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια παραδέχεται ότι η μελέτη κάπου «σκάλωσε», αφού μέχρι πρότινος οι αρμόδιοι διαβεβαίωναν πως οι υπηρεσίες της Δυτικής Αττικής είναι «καθ’ όλα έτοιμες να ανταποκριθούν στις επερχόμενες συνθήκες της χειμερινής περιόδου». Μάλιστα, πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 11 Νοεμβρίου 2016, το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής συνόψιζε τα βασικά έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Μάνδρας στα εξής τρία: στην εκτροπή του χειμάρρου Αγίας Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες, στην υδραυλική μελέτη και μελέτη οριοθέτησης ρέματος στην περιοχή Παπακώστα Δήμου Μάνδρας, η εξέλιξη του οποίου συνδέεται με την πρόοδο του πρώτου έργου, και στη μελέτη διευθέτησης των χειμάρρων Μικρό και Μεγάλο Κατερίνη.
Ο Καραμάνος
Ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Χρήστος Καραμάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επέρριψε τις ευθύνες αρχικά στον υπεργραφειοκρατικό κυκεώνα και στο νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο και τελικά στο δασαρχείο. Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, η Περιφέρεια ενέκρινε τη μελέτη τον Φεβρουάριο ’16 και τον ίδιο μήνα δέσμευσε 11 εκατ. ευρώ, από ιδίους πόρους. Εκτοτε και επί δύο χρόνια, όπως είπε, προσπαθούσαν «με νύχια και με δόντια να αντιμετωπίσουν σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων ώστε να γίνει ο διαγωνισμός για επιλογή αναδόχου. Το κυριότερο εμπόδιο ήταν στο αρμόδιο δασαρχείο.
«Από το 2014 έχουμε ξεκινήσει αλληλογραφία για την αδειοδότηση του έργου, ενώ στη φάση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων το δασαρχείο δεν γνωμοδότησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά και έτσι προχωρήσαμε και εγκρίναμε τη μελέτη. Αλλά τον Φεβρουάριο του ’17 μας λέει ότι πρέπει να προσκομίσουμε ξανά όλα τα στοιχεία από την αρχή επειδή αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες!», είπε ο κ. Καραμάνος και πρόσθεσε πως αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετώπισαν και για το έργο του δρόμου Μάνδρας-Οινόης που επίσης λειτούργησε ως χείμαρρος που έπνιξε τη Μάνδρα.
Στο διά ταύτα, δηλαδή γιατί όλες αυτές οι καταγγελίες για τις καθυστερήσεις δεν έγιναν νωρίτερα από την Περιφέρεια, η απάντηση του κ. Καραμάνου ήταν πως «είχαμε τοποθετηθεί πολιτικά». Και μετά ήρθαν οι πλημμύρες…
Ο Πατούλης
Το λογικό ερώτημα «τι έκανε η Διοίκηση για να αλλάξει το σύστημα που κατηγορεί;» απευθύνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.
«Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την κεντρική εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;», αναρωτιέται ο κ. Πατούλης και ζητά συγκεκριμένες απαντήσεις για πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στην Αττική, πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί και πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν.
Προσπαθούν μέσα στις λάσπες να σώσουν οτιδήποτε σώζεται
Δεν έχει τέλος το μαρτύριο που ζουν οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής που έχασαν συγγενείς και φίλους, τα υπάρχοντά τους από τη φονική κακοκαιρία. Στο έλεος του Θεού αλλά και της κυβερνητικής εγκατάλειψης μετρούν τις πληγές τους, εκφράζοντας την οργή τους για τις 16 ανθρώπινες απώλειες. Και δυστυχώς, την ώρα όπου δίνουν σκληρή μάχη για να σώσουν ό,τι μπορούν, ο αριθμός των αγνοουμένων αυξάνεται φτάνοντας συνολικά στους έξι.
Πρόκειται για δύο άντρες (ένας κυνηγός και ένας άλλος από την περιοχή Καντίνες στη Μάνδρα) που μετά τη θεομηνία οι συγγενείς τους ενημέρωσαν τις αστυνομικές αρχές και αμέσως σήμανε συναγερμός για τον εντοπισμό τους.
Συναγερμός έχει σημάνει και στους κατοίκους που διαπιστώνουν με θλίψη και απογοήτευση πως η κατάσταση εξακολουθεί να είναι δραματική. Με φτυάρια ή φαράσια στα χέρια προσπαθούν να σώσουν μέσα από τις λάσπες ό,τι απέμεινε, αν απέμεινε κάτι από τη φονική κακοκαιρία. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Εκτιμάται ότι πάνω από 1.500 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί.
Από την περασμένη Τετάρτη έως χθες το απόγευμα η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 910 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων και μεταφορά σε ασφαλή σημεία, από τη Ν. Πέραμο, τα Μέγαρα και τη Μάνδρα. Πραγματοποιήθηκαν απεγκλωβισμοί 96 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα, ενώ στο σημείο της βιβλικής καταστροφής επιχειρούν 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα.
Χθες, έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την αντιμετώπιση των αναγκών των πληγέντων σε όλη χώρα. Η δε Βουλή ανακοίνωσε ότι θα συνδράμει με ένα εκατομμύριο ευρώ. Επίσης, οι κηδείες των θυμάτων θα τελεσθούν δημοσία δαπάνη.
Στο μεταξύ, έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να πίνουν νερό, πριν διεξαχθούν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την καταλληλότητα των υδάτων, απευθύνει ο Δήμος Μάνδρας, αν και έχουν αποκατασταθεί τα προβλήματα στο μισό δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.
Οσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, 120 μηχανικοί του υπουργείου υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να διενεργήσουν αυτοψίες σε κτίρια.
Την ίδια στιγμή, κλιμάκιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) μοίρασε χθες 2.000 φάρμακα, 300 μερίδες φαγητού και πόσιμου νερού στους κατοίκους της Μάνδρας.
Σημειώνεται ότι στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Nefeli» (και όχι τελικά το «Aegean Queen») στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν πολίτες της Δυτικής Αττικής. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές αρχές, οι οποίες θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά τους στο πλοίο.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗ
Β. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου