Η επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ, ο οποίος βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο μάτι του κυκλώνα, έχει προκαλέσει κραδασμούς στον πολιτικό αλλά και εκπαιδευτικό κόσμο, κυρίως όμως έχει οδηγήσει ένα παιδί να βιώνει συνθήκες τρόμου, την ώρα που θεσμοί και φορείς γύρω του τσακώνονται για το ποιος φταίει.
Η επίθεση έγινε σύμφωνα με πληροφορίες τα ξημερώματα της Παρασκευής στη Δάφνη, όπου άγνωστοι πέταξαν πέτρες προκαλώντας φθορές στο σπίτι. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη και τον εντοπισμό των δραστών. Βέβαια, η Αστυνομία εξετάζει κι άλλα ενδεχόμενα πέραν της ρατσιστικής επίθεσης και βάσει ενός ακόμα σεναρίου η επίθεση μπορεί να έγινε από ένοικο της πολυκατοικίας, ειδικότερα από άνδρα που διαμένει στον 1ο όροφο της ίδιας πολυκατοικίας όπου στεγάζεται η οικογένεια του Αμιρ και φέρεται να ταλαιπωρείται από σχιζοφρενική διαταραχή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μητέρα του ήταν αυτή που κάλεσε τις Αρχές αμέσως μετά την επίθεση. Οι Αρχές αναζητούν και υλικό από κάμερες, ώστε να διαπιστώσουν τον αριθμό των δραστών.
Η οικογένεια, η οποία υπάγεται στο πρόγραμμα στέγασης προσφύγων, ζήτησε τη μετακίνησή της μετά το θλιβερό συμβάν.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης έκανε λόγο για φασίζουσες τακτικές και υπογράμμισε ότι «θα συνεχιστούν απρόσκοπτα το πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων και η κοινωνική ένταξή τους». Και το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές, ενώ η Ν.Δ. μίλησε για καθημερινή ανομία, «αυτή που ανέδειξε σήμερα η Νέα Δημοκρατία και έχει συχνά, δυστυχώς, και ρατσιστικά κίνητρα».
Το χρονικό
Ο 11χρονος Αμίρ έχει συγκεντρώσει εδώ και πολλές μέρες τα φώτα της δημοσιότητας. Από τον πρώτο μαθητή από το Αφγανιστάν που θα κρατούσε τη σημαία στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου χάρη στο νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Παιδείας που όριζε κλήρωση για την επιλογή σημαιοφόρου στα δημοτικά, όπως είχε αναφερθεί σε πολλά ρεπορτάζ, η μέρα της μαθητικής παρέλασης τον βρήκε να κρατάει την ταμπέλα του σχολείου προκαλώντας νέα δημοσιεύματα. Ως αιτία για το γεγονός προβλήθηκε ότι επειδή ο μικρός μαθητής είναι μουσουλμάνος δεν θα μπορεί να παρευρεθεί στην εκκλησία ως σημαιοφόρος κατά τη διάρκεια του εκκλησιασμού. Ο διευθυντής του 6ου Δημοτικού Δάφνης δέχτηκε πυρά για την απόφασή του, το υπουργείο Παιδείας διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ενώ εκπαιδευτικοί και γονείς στέκονται στο πλευρό της ηγεσίας του σχολείου και χαιρετίζουν την ενέργεια επανάληψης της διαδικασίας της κλήρωσης.
Κενό νόμου
Οπως ακριβώς και στην περίπτωση της επίθεσης στο σπίτι του 11χρονου, έτσι και για το θέμα της σημαίας τα κίνητρα ερευνώνται. Το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγήν ιχθύος παραπέμποντας στα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν από την έρευνα, η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος αφήνει αιχμές ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας γνωρίζει περισσότερα απ’ όσα λέει και καταδικάζει τη στάση της ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευθύνη του διευθυντή και των εκπαιδευτικών του σχολείου, ενώ οι διευθυντές των άλλων σχολείων της Δάφνης σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για κενό νόμου, καθώς δεν έχει προβλεφθεί η περίπτωση που ο μαθητής (λόγω διαφορετικού θρησκεύματος) δεν επιθυμεί να παραστεί στη δοξολογία».
Το σίγουρο είναι πάντως ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν προβλέπει επανάληψη κλήρωσης, κάτι στο οποίο ο διευθυντής του σχολείου προχώρησε, ενώ αρκετοί ρίχνουν ευθύνες και στο διαμεσολαβητή του προγράμματος στέγασης προσφύγων που είχε αναλάβει την οικογένεια και δεν προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την επιθυμία του 11χρονου Αμίρ.
ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου