Ο κατηγορούμενος πολύ πιθανόν να προσβάλει την απολογία του ως μη ορθώς μεταφρασμένη. Ο 32χρονος παραδέχθηκε αρχικά ότι ήταν μαχητής του ISIS στη μάχη για την κατάληψη του αεροδρομίου Ντέιρ Αλ Ζορ, όπου όμως έχασαν τη μάχη τον Φεβρουάριο του 2014. Περιγράφει τον τραυματισμό του στο κεφάλι σε μία μάχη και τη διαμονή του για δύο χρόνια στην Τουρκία, όταν νοίκιασε μαζί με άλλα πέντε άτομα ένα σπίτι στα Αδανα. Είχαν μαζί τους, όπως ισχυρίστηκε, τουλάχιστον 800 χιλιάδες δολάρια και πολλά όπλα. Τα χρήματα προορίζονταν για την αγορά πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και τον χρηματισμό κρατικών παραγόντων. Συνελήφθη και φυλακίστηκε, στην ίδια πτέρυγα μάλιστα με τον Abo Shjaa, γνωστό αρχιτρομοκράτη, όταν και οι δύο απελάθηκαν στη Συρία.
Πληροφορίες τον θέλουν όταν βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη να τον προσέγγισε… τηλεφωνικά ο ISIS, και εκείνος να προσέρχεται στη γαλλική πρεσβεία προκειμένου να τον βοηθήσουν. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει πως παρότι μαχόταν για δύο μήνες στο πλευρό του ISIS, δεν ήθελε να ενταχθεί σε αυτόν.
Η «διαφωνία» του
Υποστηρίζει ότι αιτία της «διαφωνίας» του με τον ISIS ήταν η διαταγή μεταφοράς οκτώ μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην Ευρώπη. Ο 32χρονος αρχικά υποστήριξε ότι από το 2006 ήταν μέλος της Πολιτικής Αστυνομίας του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ και από το 2011 βρίσκεται στο πλευρό του ελεύθερου συριακού στρατού. Το 2012 εντάσσεται στο μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ήταν πολύ πιο εξοπλισμένη. Οταν τραυματίστηκε, όπως περιγράφει, μεταφέρθηκε στο Ισραήλ για περίθαλψη. Από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι στο Μάρτιο του 2014 πολεμά στο όνομα του Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι και στο πλευρό του ISIS.
Καιρός: Έρχεται η κακοκαιρία «Έλενα» - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν στα λευκά»
Ο 32χρονος ισχυρίστηκε ότι πολεμούσε στη Ράκα εναντίον της συριακής κυβέρνησης όταν ο Amir Abulogman, αρχηγός του ISIS εκεί, του ζήτησε να μεταφέρει άτομα στην Ευρώπη. Τότε αποφάσισε να διαφύγει προς την Ελλάδα. Υποστήριξε ότι έδωσε 500 δολάρια σε έναν Τούρκο αστυνομικό στην περιοχή Hawwar, στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και μετά με λεωφορείο πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου βρήκε τη σύζυγό του και το παιδί του. Με μία βάρκα πέρασαν στο Φαρμακονήσι.
«Δεν είναι ISIS»
Ο 32χρονος μέσω της συνηγόρου του Τριανταφυλλιάς Τσιούλπα υποστηρίζει ότι δεν είναι μέλος ή στέλεχος του ISIS. Ισχυρίζεται ότι εκδιώχθηκε από τον Ασαντ, εντάχθηκε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, εκδιώχθηκε και από εκεί όταν τραυματίστηκε, καθώς θεωρήθηκε προδότης. Εφθασε στην Ελλάδα, πήγε αρχικά σε camp στον Πειραιά, και από εκεί στην Ειδομένη. Οταν έκλεισαν τα σύνορα, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε μαζί με τη σύζυγό του και τα παιδιά του σε δομές φιλοξενίας ΜΚΟ.
«Στη συνέχεια, στις 05-09-2017, έγινε σε βάρος του καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία από τρίτο πρόσωπο, και όχι τη γυναίκα του, για την οποία μέχρι σήμερα η ποινή του έχει αναστέλλουσα δύναμη, καθώς άσκησε το ένδικο μέσο της εφέσεως, πλην όμως κατά την καταγγελία αυτή δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, καθώς η κάρτα ασύλου του χορηγήθηκε στις 19-09-2017, δηλώθηκε στο Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών και για τον λόγο αυτό του απαγορεύθηκε η είσοδός του στη χώρα στης 15-10-2017, ενώ ήδη είχε λάβει κάρτα ασύλου και 2 μέρες πριν τη σύλληψή του στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε έρθει για να δώσει την προγραμματισμένη συνέντευξη για το άσυλο», δήλωσε η κ. Τσιούλπα.
Η συνήγορος υπεράσπισης αναφέρει ότι πρόκειται για στρατιώτη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και όχι για μέλος του ΙSIS, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί σε καμία τρομοκρατική ενέργεια, ως δράστης από τις επίσημες διωκτικές αρχές παγκοσμίως, όπως προκύπτει από τα διεθνή σήματα SIRENE, INTERPOL και EUROPOL.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου